Prejudiciu de 35 de milioane de lei la RATP Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANAF solicită 34,7 milioane de lei de la Regia de Transport Public a Ploieştiului.  Prejudiciul reprezintă TVA neachitat pentru perioada 2007-2010, plus penalităţi. Conducerea Regiei a contestat decizia de impunere, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Un control desfăşurat de Administraţia Fiscală a găsit o „gaură" de câteva zeci de milioane de lei la Regia Autonomă de Transport Public Ploieşti. Concret, inspectorii au considerat că RATP are de plătit TVA aferent perioadei 1 octombrie 2007 - 31 decembrie 2010. Conform calculului, Regia a prejudiciat bugetul de stat, în total, cu 34,7 milioane de lei, reprezentând taxa neachitată, dar şi penalităţi de întârziere.

Taxa pe valoare adăugată, în sumă de 21,7 milioane de lei, trebuia plătită, conform inspectorilor, pentru subvenţiile acordate, în perioada amintită, pentru anumite categorii de călători, precum pensionarii. Restul, până la aproape 35 de milioane, reprezintă penalităţi şi dobânzi aferente întârzierilor. În acest sens, ANAF a emis o decizie de impunere. Cum RATP se numără, de câţiva ani, printre instituţiile care supravieţuiesc graţie în mare măsură alocărilor de fonduri de la bugetul local, o sumă atât de mare ar fi foarte greu de acoperit de către Regie.

Cu ANAF-ul în instanţă

Reprezentanţii administraţiei publice locale contestă, însă, concluziile inspectorilor fiscali. Conducerea Primăriei Ploieşti susţine că decizia de impunere se bazează pe o greşeală de interpretare a legii. Primarul Andrei Volosevici spune că sumele alocate de la buget, aşa-zisele subvenţii, au avut statut de ajutor social, pentru care nu trebuia plătit TVA. „Decizia ANAF ţine de neplata TVA-ului. Noi susţinem că acele sume au reprezentat ajutor social, iar ANAF spune că este subvenţie. În sprijinul nostru există şi hotărârile de Consiliu Local, unde sumele alocate figurează ca ajutor social, la care, prin lege, nu se aplică TVA. Suntem convinşi că instanţa ne va da dreptate. Există şi un precedent, la Craiova, într-un caz asemănător, a câştigat administraţia locală", ne-a declarat Andrei Volosevici, primarul Ploieştiului.

RATP a contestat în instanţă decizia de impunere, iar aceasta nu se poate aplica până la soluţionarea litigiului. Cazul se află pe masa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, primul termen fiind stabilit pe data de 22 septembrie.

Problema TVA-ului apare şi într-un raport al Camerei de Conturi Prahova pentru perioada 2009-2010. Contriolul de atunci a arătat şi că Regia nu a virat la bugetul local suma de 657.105 lei, reprezentând cota de 50% din veniturile încasate din închirieri.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite