Tânărul din Ploieşti care vrea să acopere cu graffiti  toate cele 297 de clădiri din oraş care adăpostesc transformatoare electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din Ploieşti şi-a propus să schimbe peisajele anoste din cartierele oraşului dând culoare transformatoarelor electrice, triste şi gri, acoperite de desene şi mesaje. Rezultatul este un exemplu de artă stradală

După un număr interminabil de dimineţi în care primul lucru pe care îl vedea când pornea spre muncă era transformatorul de lângă bloc, plin de mesaje obscene şi mâzgălituri, Ionuţ Urzeală, un tânăr din Ploieşti, şi-a propus să schimbe neapărat „faţa“ deprimantă a acestuia. „M-a inspirat şi o campanie din Polonia în care un grup de tineri au reuşit să asfalteze în timp record nişte gropi după ce au desenat feţele politicenilor pe străzi, iar respectivele gropi erau în dreptul gurii acestora“, spune Ionuţ Urzeală. 

Tânărul a fost apoi la Electrica, compania care deţine transformatoarele din cartierele din Ploieşti şi a cerut acordul să deseneze pereţii clădirii din cartierul său şi, ulterior, să extindă proiectul de artă urbană la întregul oraş. „În oraş sunt 297 de astfel de transformatoare, dintre care doar două nu sunt murdărite. Unul este chiar în curtea societăţii Electrica, iar un altul lângă o grădiniţă, pe care sunt desenaţi nişte ursuleţi. În rest, toate sunt mai mult sau mai puţin măzgălite“, a constatat Ionuţ Urzeală. După câteva luni în care a obţinut toate aprobările de la Electrica şi de la primărie, tânărul a obţinut, cu ajutorul unei fundaţii din oraş, şi finanţarea necesară pentru a desena primul transformator, cu vopsele graffiti. 

image

Aşa arăta înainte transformatorul de pe strada Perşani din Ploieşti FOTO Ionuţ Urzeală

Următorul pas a fost cooptarea a doi tineri artişti din Ploieşti, unul student şi un altul angajat în Bucureşti, pentru a da formă ideilor. Pentru că Ionuţ Urzeală a avut în permanenţă legătură cu baschetul şi cu sportul în general – în prezent este preşedintele Clubului Sportiv Universitar Ploieşti -, desenele şi mesajele de pe tranformatorul din cartierul său militează pentru mişcare, baschet şi joaca pe afară.

În trei weekend-uri, clădirea gri şi mizerabilă de pe strada Perşani din Ploieşti s-a transformat într-un punct de culoare care atrage privirile tuturor. „Este un sentiment incredibil când văd oamenii cum se uită la transformator şi zâmbesc sau cum vin copiii special pentru a-l vedea“, povesteşte tânărul. 

2.000 de lei pentru desenarea unui transformator

Ideea a avut atât de mare succes încât Ionuţ Urzeală a lansat pe reţelele de socializare proiectul „Transformăm transformatoare, dăm Ploieştiului culoare!“. 

image

Transformatorul este primul transformat din Ploieşti FOTO Dana Mihai

„Nu pot susţine singur sau cu ajutorul fundaţiilor desenul celor 300 de transformatoare din oraş. Pentru unul singur sunt necesari aproximativ 2.000 de lei care acoperă costurile materialelor, cele logistice şi de susţinere a artiştilor, precum şi de două săptămâni de vreme bună. Ar fi o sumă infimă dacă s-ar strânge mulţi oameni. Iar fiecare se poate implica. Fie alege un tranformator pe care îl vrea desenat, mobilizează de la prieteni, cunoştinţe şi vecini suma de 2.000 lei, sau donează pentru desene, pentru a fi colorate cât mai multe tranformatoare din Ploieşti. Donaţiile se fac în contul Fundaţiei Comunitare Prahova, organizaţie care gestionează aspectele administrative ale proiectului şi care ne-a ajutat să strângem banii pentru primul transformator“, explică Ionuţ Urzeală. 

Pentru un transformator sunt necesare aproximativ 90 de tuburi de vopsea, multă muncă fizică, pe scări sau în soare, şi ore întregi de desen.

Vă mai recomandăm:

Cum se face artă înaltă din cofetărie. Torturile miraculoase gătite de maeştrii bucătari care au reprezentat România la Campionatul Mondial de Cofetărie

Afacerea inspirată de o gravă problemă de sănătate: femeia care livrează în toată România diete de slăbit şi detoxifiere

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite