Primăria Ploieşti are datorii de aproape 90 de milioane de euro din creditele luate de la trei bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 86,5 milioane de euro este datoria Primăriei Ploieşti către trei bănci de care a contractat credite pentru investiţii. Lucrările la stadionul „Ilie Oană", dar şi cele aflate în curs în mai multe cartiere din Ploieşti vor fi finalizate cu bani din creditul BCR, contractat de Primărie în 2007.

Primăria Ploieşti trăieşte dintr-un împrumut în altul, fiind una dintre cele mai datoare autorităţi locale din ţară. Cu un credit de aproape 30 de milioane de euro luat de la BCR, unul de la Alpha Bank de 16,5 milioane de euro, altul de la BRD de 40 de milioane de euro, autorităţile locale se încadrează pe podiumul datornicilor, fiind detronate de către primăriile din Bucureşti şi Cluj Napoca.

Conform situaţiilor prezentate de municipalitate, cea mai mare parte a banilor din aceste credite va fi cheltuită pentru investiţii. Printre ele se regăsesc şi lucrările la stadionul „Ilie Oană" din Ploieşti, aflate în derulare, pentru finalizarea cărora Primăria Ploieşti a obţinut aviz favorabil de a mai folosi 1,2 milioane de euro din creditul BCR, numit şi „creditul lui Calotă", întrucât a fost contractat în mandatul fostului edil Emil Calotă.

Decizia a fost aprobată de către aleşii locali în ultima şedinţă extraordinară a Consiliului Local Ploieşti. Încă 1,5 milioane de euro, din acelaşi credit, vor merge către terminarea unor lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere şi cea de apă-canal din mai multe cartiere ale oraşului, printre care Bereasca, Mihai Bravu, Enăchiţă Văcărescu, 9 Mai.

Autorităţile locale au reuşit să facă şi economii, rectificând în minus, cu suma de 1,2 milioane de euro, bugetul alocat pentru unele lucrări de modernizare sau reabilitare a străzilor din Ploieşti.

Vorbim despre nişte lucrări care sunt pe sfârşite şi conform calculelor finale a fost diminuată valoarea bugetată iniţial şi mai sunt şi unele operaţiuni pentru care acum se întocmesc proiectele, iar demararea lor va avea loc în 2012. De aici a apărut şi diferenţa în minus care coincide cu aceeaşi sumă pe care o vom aloca finalizării stadionului «Ilie Oană»", ne-a declarat Cătălina Bozianu, viceprimar al Ploieştiului.

În ce priveşte gradul de îndatorare a municipalităţii, dar şi returnarea creditelor, Bozianu ne-a precizat că până acum nu au apărut niciun fel de probleme. „Suntem în grafic cu plăţile, nu a fost întârziată nicio rată", a completat viceprimarul ploieştean.

Ceva mai speriaţi de datoriile mari ale Primăriei sunt ploieştenii.

„Suntem de acord să ia credite pentru modernizarea oraşului, dar sperăm să se vadă acest lucru cât mai curând. De asemenea, sperăm să facă faţă returnării creditelor şi să nu ne taxeze pe noi suplimentar pentru a face rost de bani", ne-a mărturisit Mirela Dragomir, o locuitoare din cartierul Bereasca din Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite