Ploieşti: O prahoveancă şi-a făcut din casă muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: O prahoveancă şi-a făcut din casă muzeu
Ploieşti: O prahoveancă şi-a făcut din casă muzeu

Localitatea Pietriceaua, situată undeva pe dealurile din Prahova, într-un  loc mirific, plin de oameni primitori, a devenit punct de atracţie pentru turiştii care vor să înveţe ce este acela folclor autentic.

Pentru o familie din satul prahovean Pietriceaua, timpul s-a oprit în loc. Cel puţin, asta se întâmplă în casa familiei Dinu, numită sugestiv – “Colţul vesel al satului”. Maria este o localnică care a adunat din strămoşi tot felul de lucruri, din tradiţia populară românească a acelor meleaguri, pe care le-a expus într-o casă a sa care seamănă mai degrabă cu un  muzeu decât cu un imobil cu încăperi de locuit. 

Obiecte de peste o sută de ani
Femeia, aflată în pragul a 74 de ani, este o colecţionară de costume populare, covoare, războaie de ţesut, lăzi de zestre din lemn masiv şi ulcele de lut, unele dintre ele cu o vechime de peste o sută de ani. Pereţii casei pe care a ridicat-o cu mâinile sale sunt tapetaţi cu zeci de obiecte din portul tradiţional românesc, cu icoane şi podoabe transmise din mamă în fiică.

“Am adunat în casă toată zestrea bunicii mele, ca să vadă şi nepoţii mei ce se întâmplă în satul românesc. Am strâns tot ce se poate, de la şervete foarte vechi, goblenuri, zeci de ii lucrate manual, fote, tot ce se purta pe vreme copilăriei mele, dar şi în tinereţea bunicilor mei”, spune bătrâna, cu mândrie.

“Pe acele vremuri se mergea la şezătoare. Şi acum se mai organizează aşa ceva, dar obiceiul este pe ducă. De aceea vreau să păstrez aceste comori, ca să le vadă tot românul care trece prin sat”, mai spune Maria, colecţionara de tradiţii româneşti, cum îi place să I se spună.

Este vizitată de turişti
I-au călcat pragul casei nu numai vecinii săi sau persoane care au venit cu treburi în sat, ci şi străini veniţi să practice agroturismul. “Colţul vesel al satului”, cum este numit muzeul în miniatură al familiei Dinu, a fost vizitat de sute de persoane dornice să afle cât mai multe lucruri despre istoria acelor meleaguri.

“Ceea ce face vecina mea este un lucru Dumnezeiesc. Cei care vor să afle cum se torcea pe vremuri fuiorul şi cum se ţeseau covoarele trebuie să vină în Pietriceaua. Este o casă în stil vechi care adăposteşte lucruri din portul tradiţional al zonei, vechi de peste o sută de ani. Locul asta este ca o biserică”, consideră Elena Mocanu, o localnică din Pietriceaua.

“Casa acestei femei este ceva de vis. Este ceva nemaiîntâlnit şi nemaivăzut. Rar întâlneşti oameni care să fie îndrăgostiţi de tradiţii, de istorie. Am văzut tot felul de costume populare care cred că acum valorează o avere. Sunt realizate manual, cu foarte multă trudă”, a spus Tiberiu Simion, un turist care a vizitat casa Mariei Dinu.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite