Povestea singurei medalii câştigate de România la Jocurile Olimpice de Iarnă. Cine a fost marele campion Ion Panţuru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pilot de bob, Ion Panţuru a câştigat în 1968, alături de frânarul Dumitru Focşeneanu, singura medalie olimpică a României de la Jocurile Olimpice de iarnă, performanţă încă neegalată.

La începutul acestui an, pe 17 ianuarie, Ion Panţuru (82 de ani) a plecat din această lume cu o mare mândrie, aceea că a adus României singura medalie olimpică de la Jocurile Olimpice de Iarnă, bronz, în 1968, la Grenoble, dar şi cu un mare regret, că performanţa sa nu a fost depăşită.

Prahovean născut la Comarnic, şi-a legat toată viaţa, atât cea sportivă cât şi cea personală, de acest judeţ. 

În mod surprinzător, Ion Panţuru şi-a început cariera de sportiv ca fotbalist, legitimat la echipe locale din Braşov şi Sinaia şi abia în 1958, când avea 24 de ani, a testat bobul, după ce a ajuns ca spectator la campionatele naţionale. A câştigat un concurs de debutanţi şi a fost remarcat imediat de antrenorii lotului naţional de bob.

A fost debutul unei perioade fulminante, desfăşurată la sfârşitul anilor '60 şi începutul anilor '70, când Ion Panţuru a câştigat numeroase medalii naţionale, europene şi mondiale. De asemenea, a fost pilot de bob la ediţiile din 1964, 1968, 1972 şi 1976 ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, competiţii care îi vor aduce performanţa neegalată a medaliei de la Grenoble din 1968. Împreună cu frânarul Dumitru Focşeneanu, Panţuru a obţinut bronzul în echipa de bob de două persoane. 

Rezultatul a fost unul remarcabil pentru România, ţară fără performanţe notabile la Jocurile Olimpice de iarnă, iar Panţuru a primit din partea lui Nicolae Ceauşescu o diplomă de „recunoştinţă eternă”.

În 1972, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Sapporo, s-a clasat pe locul 10 la bob 4 persoane, unde a făcut echipă cu Dumitru Focşeneanu, Ion Zangor şi Dumitru Pascu. 

image

Lotul olimpic de bob (Cervinia, 1969), înaintea plecării la CM din SUA FOTO Federaţia Română de Bob şi Sanie / bobsanie.ro

Talentul şi „mâna“ de excepţie cu care pilota bobul l-au făcut pe Ion Panţuru şi vicecampion mondial la Lake Placid din 1969 (bob 2 persoane), campion european la Ignis, în 1967 (bob 4 persoane), campion european tot la Ignis, în 1971 (bob 4 persoane), vicecampion la europenele de la Cervina, în 1969 (bob 2 persoane şi bob 4 persoane), medaliat cu bronz la europenele de la Cortina d'Ampezzo în 1970 (bob 4 persoane) şi la mondialul de la Lake Placid în 1973 (bob 2 persoane).

Medaliile pierdute în SUA şi regăsite după 40 de ani

Boberul este şi protagonistul unui episod demn de filmele de la Hollywood, poveste pe care a relatat-o în 2010 pentru „Adevărul“.

La Campionatul Mondial de Bob din 1969, competiţie care s-a ţinut la Lake Placid (SUA), Ion Panţuru şi Dumitru Focşăneanu deveneau vicecampioni la bob de două persoane şi ocupau locul 5, la proba de patru.

Sportivilor li s-a comunicat să lase medaliile, cupele şi diplomele în bagajul de mână, pentru a fi scoase mai uşor la întâlnirea cu ziariştii, pe aeroportul din România. Panţuru a procedat în consecinţă, însă a lăsat sacoşa sa de mână unui coleg pentru că vroia să facă unele cumpărături pentru acasă. Aceasta a uitat însă bagajul lui Panţuru, iar boberul şi-a pierdut toate speranţele că le va vedea vreodată după ce a încercat în zadar să le dea de urmă.

„Printre cadourile cumpărate în acel an, i-am luat soţiei o haină de blană pe care o are şi acum. I-am reproşat de câteva ori că din cauza ei am pierdut medaliile“, glumea Panţuru în 2010. 

image

Ion Panţuru acasă, la Buşteni, unde îşi amenajase un colţ cu distincţiile primite FOTO Facebook / Ion Panţuru

Sacoşa buclucaşă cu o parte din trofeele lui Ion Panţuru a colindat o parte bună din America şi a fost găsită, în 2010, de doi americani, soţ şi soţie, în timp ce făceau curat într-un garaj al prietenilor lor. Proprietarul garajului ar fi luat în 1969, în maşină un autostopist, care la coborâre a uitat sacoşa cu trofee pe bancheta din spate. Cum omul luat de pe drum nu a mai fost de găsit pentru a-i înapoia cutia, aceasta a fost stat în garaj de atunci. 

După câteva cercetări s-a descoperit că lucrurile găsite, o medalie, un fanion românesc şi câteva insigne, aparţineau echipajului românesc de bob. Ion Panţuru a primit prin poştă pachetul din SUA, din care lipseau însă medalia şi cupa de argint. Chiar şi aşa, boberul a fost mulţumit că şi-a reîntregit colecţia de trofee.

După ce a ieşit din viaţa competiţională a antrenat la cluburile Carpaţi şi CSO din Sinaia, dar şi la loturile naţionale. A fost arbitru internaţional şi a făcut parte din Biroul Federal al forului naţional de schi şi bob, a primit titlul de „Maestru Emerit al Sportului“ şi a fost desemnat cetăţean al oraşelor: Comarnic, Sinaia şi Buşteni, oraş în care a locuit în ultimii 30 de ani. A primit şi medalia naţională „Pentru Merit” clasa a-II-a în anul 2000.

Vă mai recomandăm şi alte articole despre personalităţi din Prahova

Violonistul Ochialbi, secretele artistului care i-a încântat pe ţarul Nicolae al II-lea, pe şahul Persiei şi pe preşedintele Franţei. A murit de inimă rea

Povestea pianistei evreice Lory Wallfisch, protejată de George Enescu în faţa persecuţiilor antisemite. Fugită din ţară, şi-a dedicat viaţa muzicii maestrului
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite