Ploieştenii sunt poluaţi cu benzen sub nasul autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Trandafir este printre ploieştenii care inhalează zilnic concentraţii mari de benzen şi alte gaze toxice Foto: Alex Călinoiu
Adrian Trandafir este printre ploieştenii care inhalează zilnic concentraţii mari de benzen şi alte gaze toxice Foto: Alex Călinoiu

Emisiile de gaze toxice din Ploieşti au depăşit normele maxime, în ultimele zile, chiar şi când Garda de Mediu a anunţat public că efectuează măsurători

În ultimele zile, în Ploieşti s-au înregistrat din nou depăşiri mari ale normelor pentru emisiile de benzen şi alte câteva gaze toxice. Miercuri, patru staţii ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova au măsurat concentraţii zilnice de benzen peste norma legală, potrivit site-ului calitateaer.ro, acolo unde apar datele înregistrate de toate agenţiile din ţară. Joi, staţia PH-1, situată pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino din Ploieşti, a întregistrat în continuare depăşiri.

Este vorba despre concentraţii cuprinse între 6,84 micrograme pe metru cub şi 11,11 micrograme pe metru cub, miercuri, respectiv o concentraţie de 6,42 întregistrată joi. Pragul impus prin Legea 592/2002 este de 5 micrograme pe metru cub. Peste această limită, emisiile afectează sănătatea umană. Mai mult, miercuri la prânz, staţia PH-1 arăta o concentraţie de peste 30, de şase ori mai mare decât norma legală.

Veştile vin într-un moment în care conducerea Gărzii Naţionale de Mediu a comandat un control amănunţit la mai mulţi agenţi economici din Ploieşti, bănuiţi că ar fi responsabili de depăşirea normelor de poluare.  Până în momentul de faţă nu au fost date publicităţii datele măsurate, instituţia de control precizând că va anunţa rezultatele la finalul campaniei.

„Valorile care apar pe site-ul calitateaer.ro sunt date de măsurătorile oficiale, făcute de staţiile Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Într-adevăr, în ultimele zile au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiilor. Benzenul este peste limită, motiv pentru care am notificat, în scris, instituţiile care au atribuţii de control. Noi monitorizăm şi anunţăm zilnic, dar atribuţiile noastre se opresc aici, Garda de Mediu este cea care poate da amenzi", ne-a declarat mihai Buzea, directorul APM Prahova.

Ploieştenii critică reacţia întârziată a autorităţilor de mediu. „Acasă, în cartierul Vest, miroase mai puţin, dar în zona centrală e groaznic. Autorităţile n-au curaj să se implice şi să-i ia la întrebări pe reprezentanţii acestor firme", s-a plâns ploieşteanul Adrian Trandafir. „Miroase numai a cauciuc ars, uneori doar dimineaţa şi seara, alteori şi peste zi. Este oribil. Cum să nu miroasă urât, de la atât de multe maşini şi rafinării?", s-a plâns şi Mariana Popa, o pensionară din Ploieşti.

„Am lucrat la Hiroshima"

Ploieşteanul Stelian Apostol a lucrat, timp de 12 ani, la doi dintre principalii „suspecţi" pentru poluarea Ploieştiului, rafinăria teleajen şi combinatul de la Valea Călugărească. „La Valea am lucrat între '77 şi '82, în nişte condiţii greu de imaginat, printre acizi. Îi spuneam «Hiroshima». Apoi am lucrat la Teleajen, până în 1989. Erau probleme şi atunci, dar acum aerul a devenit parcă insuportabil. Ce-i drept, a crescut şi numărul de autoturisme. Autorităţile nu îşi fac treaba cu emisiile de gaze. Cu poluarea fonică nici atât", ne-a povestit Stelian Apostol

Otrăviţi cu substanţe cancerigene

Benzenul este o hidrocarbură aromatică, obţinută prin arderea incompletă a compuşilor bogaţi în carbon. Este o substanţă puternic cancerigenă, inclusă în clasa A1 de toxicitate, care produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite