Aerul din Ploieşti duhneşte a... poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile şi localnicii Ploieştiului bănuiesc că principala sursă de poluare a oraşului este Rafinăria Lukoil (foto: arhivă)
Autorităţile şi localnicii Ploieştiului bănuiesc că principala sursă de poluare a oraşului este Rafinăria Lukoil (foto: arhivă)

Mirosul de varză stricată şi de ouă clocite de la gazele emanate de instalaţiile rafinăriilor din Ploiești îţi taie respiraţia. Cele patru stații de monitorizare a calității aerului, din oraş, au indicat valori crescute ale noxelor.

Disperați de situație, localnicii au trimis sesizări peste tot, în speranța că autoritățile vor lua măsurile necesare.

„Cu o frecvență tot mai mare, în special după ora 21.30, atmosfera este irespirabilă din cauza mirosului de gaze sulfuroase. Este necesar să stăm  cu geamurile închise vara , pentru ca altfel senzația de «greu de respirat» este foarte puternică. Dat fiind faptul că numai Rafinăria Lukoil de la Teleajen prelucrează petrol sulfuros, este posibil ca sursa acestor poluanți să fie respectiva întreprindere", ne-a declarat Mariana Popescu, o localnică afectată de iz-ul de ouă clocite și varză stricată.

În ultima vreme mirosul puternic se simte și în zonele de Nord și Sud a Ploieștiului, motiv pentru care autoritățile de mediu au extins cercetările și la Rafinăria Vega, în urma sutelor de sesizări primite de la cetățeni.

„Ca urmare a acestor plângeri am demarat o campanie de monitorizoare la cele două rafinării pentru că există unele bănuieli de depășire a valorilor de noxe legal admise. Nu putem vorbi de poluare, ci de secvențe de poluare, pentru că mirosul nu persistă toată ziua, ci cu precădere îl simțim seara și dimineața. Dacă vom constata încălcări ale legislaţiei, rafinăriile riscă şi retragerea autorizaţiei de mediu fără de care nu mai pot funcţiona", ne-a declarat Cornelia Mateescu, șeful Serviciului de Monitorizare din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Prahova.

Poluare cu efecte multiple

Cartierul Mihai Bravu, situat în vecinătatea celor două rafinării are reputaţia unei zone de care toată lumea a început să se ferească. Spre exemplu,  agenţiile imobiliare nu mai pot vinde la un preţ bun apartamentele din cartier, pentru că nimeni nu mai vrea să locuiască la „doi paşi" de rafinărie.

Situația este cu atât mai gravă cu cât aici se găsesc și cinci unități de învățământ și două cămine ale Liceului Teleajen, respectiv Colegiului Economic Virgil Madgearul din Ploiești. Din păcate nici adulții, și nici cei mici nu se pot proteja de această poluare acută.

„Ea agravează astmul și bronșita cronică. În spital noi am constatat o creștere a numărului de pacienți care au aceste afecțiuni, iar din păcate, la bronșită avem cazuri de bonavi tineri. Din păcate ca oameni și ca medici nu putem decât constata acest fenomen, nu avem cum să ne ferim de el", ne-a declarat doctorul Ștefan Pavelescu, șef Secție Interne la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

În replică, reprezentanţii Rafinăriei nu ne-au oferit niciun fel de explicaţii în acest sens, cerându-ne să revenim altă dată pentru informaţii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite