Ploieștenii sunt „virusați“ cu poluarea emisă de rafinăriile din județ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frigul de afară nu îngheață și mirosurile de ouă clocite și varză stricată emanate, fără încetare, de instalaţiile rafinăriilor din vecinătatea Ploieștiului. Disperați de situație, localnicii au trimis sesizări peste tot, în speranța că autoritățile vor lua măsurile necesare.

„Cu o frecvență tot mai mare, în special seara și dimineața, atmosfera este irespirabilă din cauza mirosului de gaze sulfuroase. Este necesar să stăm  cu geamurile închise, pentru că altfel senzația de «greu de respirat» este foarte puternică. Dat fiind faptul că numai Rafinăria Lukoil de la Teleajen prelucrează petrol sulfuros, este posibil ca sursa acestor poluanți să fie respectiva întreprindere", ne-a declarat Marian Popescu, un localnic afectat de izul de ouă clocite și varză stricată, care locuiește în cartierul Mihai Bravu, în vecinătatea rafinăriei menționate.

Însă, în ultimul an, mirosul puternic s-a resimțit și în celelalte zone ale orașului, ceea ce i-a determinat pe oameni să creadă că emanațiile toxice au și alte proveniențe. Constantin Ionescu din cartierul Mitică Apostol este sigur că Rafinăria Brazi este principalul poluator al zonei în care locuiește, dar nu singurul. „Celelalte rafinării mari sunt departe de cartierul ăsta și oricât ar bate vântul nu s-ar simți în halul ăsta emanațiile de gaze. La noi e clar că de la Brazi vine mirosul, dar poluarea este produsă și de Lukoil și Vega. Cel puțin, anul trecut, au fost zile în care nu puteai respira în oraș", ne-a declarat Constantin Ionescu.

Poluare la...limită

În urma sutelor de sesizări primite anul trecut de la cetățeni, autoritățile de mediu din Prahova au întreprins cercetări la toate cele trei mari rafinării din județ, constatându-se faptul că au fost înregistrate secvențe de poluare, întrucât mirosurile nu au persistat pe parcursul întregii zile, ci s-au resimțit, cu precădere, seara și dimineața. Cele patru stații de monitorizare a calității aerului, din oraş, au indicat valori crescute ale noxelor, dar care nu au depășit concentrația legală.

Însă pentru a evita înregistrarea situațiilor din anul precedent, reprezentanții Gărzii de Mediu Prahova au solicitat Agenției Naționale de Mediu (ANM) efectuarea unor controale la aceste întreprinderi și stabilirea unor limite mai mici ale emanațiilor toxice. „Au fost constatate anumite nereguli referitoare la încălcarea legislației privind protecția mediului. Toate cele trei mari rafinării, dar și câteva societăți din cadrul lor au fost amendate, cu minimum două sancțiuni de câte o sută de mii de lei fiecare. Acum urmează să fie stabiliți alți parametri pentru noxele legale, iar dacă marii poluatori nu se vor conforma, pe lângă amenzi, riscă și retragerea autorizațiilor de mediu", ne-a declarat Florin Diaconu, șeful Gărzii de Mediu Prahova.

Măsurile sunt la Mediu

Aceste măsuri au fost solicitate și de către prefectul județului Prahova, Florin Adrian Dobre, dar și de către primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, problema poluării fiind dezbătută în numeroase ședințe, anul trecut. Însă, în privința măsurilor, ambele tabere au arătat către autoritățile de la Mediu, singurele care pot face ceva în acest sens.

„Faptul că locuim într-un oraș poluat este un lucru foarte clar, unul care-i deranjează atât pe părinții mei, prietenii mei de aici, dar și pe mine ca și pe ceilalți locuitori ai orașului. Am solicitat celor de la Garda de Mediu și de la Agenția pentru Protecția Mediului să ia măsuri în cazul celor trei mari rafinării, care se știe că sunt principalii poluatori, să fie effectuate o serie de studii și să vedem cum putem diminua fenomenul", ne-a spus prefectul Dobre.

La rândul său primarul Andrei Volosevici a susținut că este direct interesat de rezolvarea acestor probleme întrucât cetățenii sună, inițial, la dispeceratul Primăriei atunci când aerul devine irespirabil. „Eu sunt primul care iau contact cu nemulțumirea oamenilor, care în această situație este și a mea, ca locuitor al Ploieștiului, însă atribuțiile în acest sens le au alte instituții. Este drept că nu pot fi închise aceste societăți care oferă mii de locuri de muncă, dar nici poluarea nu poate fi tratată cu indiferență. După ce va fi adoptat bugetul, în funcție de resurse, vom cere un studiu de mediu complex care să vină în spijinul diminuării gradului de toxicitate înregistrat la nivelul orașului", a completat edilul Andrei Volosevici.

Poluare cu efecte multiple

Cartierul Mihai Bravu, situat în vecinătatea celor două rafinării are reputaţia unei zone de care toată lumea a început să se ferească. Spre exemplu,  agenţiile imobiliare nu mai pot vinde la un preţ bun apartamentele din cartier, pentru că nimeni nu mai vrea să locuiască la „doi paşi" de rafinărie.

Situația este cu atât mai gravă cu cât aici se găsesc și cinci unități de învățământ și două cămine ale Liceului Teleajen, respectiv Colegiului Economic Virgil Madgearul din Ploiești.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite