Satele prahovene rămân fără poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Gheorghe nu a gasit pe nimeni la sediul politiei din Bărcăneşti
Marin Gheorghe nu a gasit pe nimeni la sediul politiei din Bărcăneşti

După reorganizarea poliţiei rurale o singură secţie trebuie să lucreze pentru zeci de mii de persoane. Desfiinţarea posturilor de poliţie în multe comune prahovene, multe dintre ele limitrofe Ploieştiului, a creat confuzie şi nemulţumire în rândul locuitorilor de la sate. Oamenii sunt dezorientaţi pentru faptul că nu au la cine să apeleze, iar echipajele sosesc cu întârziere la sesizări.

Desfiinţarea celor 90 de posturi de poliţie rurală în urmă cu două luni, în Prahova, a creat un sentiment de nesiguranţă printre locuitorii comunelor prahovene, unele cu un potenţial criminogen serios. Deşi conducerea Poliţiei Române a dat asigurări că mutarea poliţiştilor din comune va fi compensată prin măsura patrulării auto în fiecare sat, mulţi locuitori nu-şi aduc aminte să-i văzut foarte des în ultima perioadă.

Printre localităţile cu probleme ale judeţului este şi comuna Bărcăneşti, o localitate cu 9.200 de locuitori, unde se înregistrează un număr mare de infracţiuni, precum furtul de fier vechi, furtul din gospodării, încăierările, bătăile şi multe altele. „Nu este bine deloc ce s-a întâmplat. Au plecat cinci poliţişti de la noi şi a mai rămas unul singur care se ocupă mai mult cu probleme adminstrative. Au fost câteva situaţii cu evenimente grave în comună iar primul echipaj de poliţie sosit la faţa locului, şi acela după o jumătate de oră, a fost de la Ploieşti, nu de la secţia zonală din Pucheni în raza căreia suntem arondaţi", ne-a declarat Gheorghe Dima, primarul comunei Bărcăneşti. 

La fel de nemulţumit este şi primarul din Drăgăneşti, localitate pentru care echipajele de poliţiei trebuie să străbată alte trei comune, din Valea Călugărească pe nişte drumuri judeţene pentru a ajunge, la evenimente. „Se resimte plecarea plecarea celor patru poliţişti. Acum trebuie să facem faţă cu agenţii noştrii, locali, care însă au atribuţii foarte restrânse pentru a acţiona eficient", ne-a declarat Ion Dumitrache, primarul comunei Drăgăneşti. „A rămas un singur poliţist de proximitate cu un program de 8 ore. De vineri de la ora 14, până luni dimineaţă nu mai este nimeni. Înainte erau trei poliţişti şi reuşeau să acopere 24 din 24 de ore", ne-a declarat Constantin Ciolacu, primarul comunei Gherghiţa.

Oamenii bat la uşi închise

Un bătrân de 80 de ani din Bărcăneşti tocmai căuta la ora prânzului pe ultimul poliţist de la postul din sat. Din păcate uşa era încuiată, iar o foaie lipită pe fereastră lăsa să se înţeleagă că programul la birou al agentului tocmai se încheiase şi că acesta s-ar afla pe teren până la ora 16. „Este a treia oară când îl caut pe domnul poliţist şi nu reuşesc să dau de el. Am  venit să reclam că cineva mi-au furat două rânduri de porumb. Am dat odată de el şi mi-a spus că ajunge la faţa locului. Nu a mai venit şi de câteva zile îl tot caut", ne-a spus Marin Gheorghe în vârstă de 80 de ani şi care mai declară că nu ar putea ajunge până la secţia zonală din Puchenii Mari, aflată la opt kilometri distanţă.

„L-am căutat pe agent dar nu l-am găsit la sediu. Îmi trebuie o adeverinţă provizorie pentru că mi-am pierdut buletinul", a declarat şi Alexandra Tudorache, în vârstă de 54 de ani, tot din Bărcăneşti. Deşi, la posturile rurale mai există câte un singur poliţist, acesta se ocupă mai mult cu întocmirea de acte având program de lucru de opt ore.

 Poliţia nu vede nicio problemă

 „Din punctul de vedere al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova comasarea celor 90 de posturi de poliţie rurală în 12 secţii zonale este benefică pentru că în acest fel reuşim o mai bună gestionare a resurselor umane, astfel încât zonele din mediul rural să poată fi acoperite eficient cu poliţişti", a precizat inspectorul Daniel Radu, purtător de cuvânt al IJP Prahova. Acesta a mai adăugat că nu există vreo statistică a evoluţiei fenomenului infracţional în mediul rural după desfiinţarea acestor posturi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite