Constantin Furtună, comisarul ploieștean care a anihilat interlopii din trei judeţe FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul Furtună nu se lasă intimidat de interlopi Foto: Alex Policală
Comisarul Furtună nu se lasă intimidat de interlopi Foto: Alex Policală

Mai puţin vocal şi foarte discret, şeful BCCO Ploieşti a instrumentat dosare grele de crimă organizată şi a reuşit acolo unde alţii s-au arătat neputincioși

La 47 de ani, comisarul-şef Constantin Furtună a avut în cei 21 de ani de activitate succesele la care alţi polițiști doar visează. A avut de mic o pasiune pentru uniforme şi i-au plăcut literatura şi filmele poliţiste. Această pasiune l-a îndrumat să se înscrie la Academia de Poliţie şi apoi să urmeze Dreptul. Din 1995, s-a orientat către specializarea sa de căpătâi, combaterea crimei organizate şi a consumului de droguri. „Am lucrat foarte mult pe problematica traficului de droguri, mai ales că am lucrat la Bucureşti, ca adjunct la Direcţia Antidrog, alături de chestorul Sorin Oprea. Îmi place ceea ce fac, și chiar am pus munca înaintea familiei. Am pierdut multe nopți pe teren, dar soția m-a înțeles întotdeauna".  

Clanuri grele de interlopi destructurate de BCCO Ploiești

Comisarul Constantin Furtună conduce activitatea Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti de aproape cinci ani, are în zona sa de responsabilitate trei judeţe: Prahova, Dâmboviţa şi Buzău. Paradoxal, cele mai importante clanuri mafiote cu care s-a întâlnit au fost în Dâmboviţa. „Poate cel mai periculos grup de crimă organizată cu care ne-am confruntat a fost clanul Ghenosu, care se ocupa cu şantajul, (colectarea taxelor de protecţie sub amenințarea cu moartea și bătaia), proxenetism, furtul de bani de pe carduri bancare. Membrii grupării s-au impus prin metodele de intimidare extrem de violente, care începeau de la bătaie, până la omor. În 2003, un duşman al lui Ghenosu a fost ucis cu cuţitele de patru locotenenţi de-ai lui. În 2009, după după luni de filaje alături de procurorii DIICOT le-am dat prima lovitură şi am arestat 11 de persoane. După aceea au fost eliberați de către judecătorul Rebegea, cel care a fost ulterior arestat pentru luare de mită. Paradoxal, povestea de corupție a acestui judecător ne-a ajutat, deoarece instanțele au fost mai atente în a elibera indivizii periculoși. Am reluat cercetările și l-am rearestat pe Ghenosu în 2010, alături de alți 10 locotenenți de-ai săi", ne-a povestit comisarul.

Membru al grupului Ghenosu, arestat după o acţiune a BCCO şi DIICOT

Click pe imagini pentru galeria foto

În Prahova, grupările interlopilor nu prea au scos capul , tocmai pentru că polițiștii de la BCCO au acționat din timp pentru fapte de cămătărie, skimming, proxenetism etc. „Pot să vă enumăr câțiva interlopi ploieșteni precum frații Manea sau Nicolae Bârsan care făceau cămătorie, Bogdan Marcel, care făcea trafic cu mașini furate, Nicolae Șerpescu care practica cămătăria și deseori și tâlhăriile. Mai este cazul lui Constantin Mantu zis «Rașpă», și al lui Nicolae Mantu, zis «Moșu», care se ocupau cu colectarea  taxelor de protecție de la patronii de mici magazine sub amenințarea cu violențe, adică șantaj. Toți aceștia se află acum la pușcărie, alături de complicii lor ori și-au ispășit deja pedepsele".

A pus lacătul pe magazinele de etnobotanice

Un mare succes cu care șeful Brigăzii se mândrește este închiderea, în această primăvară a  magazinelor de etnobotanice din Ploiești, lucru pe care autoritățile locale nu l-au reușit cu toate eforturile depuse. În acest dosar, ofițerii BCCO au arestat 25 de persoane implicate dintre care șase sunt patronii unor astfel de magazine. „BCCO Ploiești a reușit să ajungă pe primele locuri din țară la dosare rezolvate, în fața unor centre regionale importante precum Clujul sau Craiova", a precizat comisarul.

Șeful Brigăzii recunoaște că rezultatele bune se datorează și parteneriatului excelent cu procurorii DIICOT Ploiești și cu subunitatea de intervenție a Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.

Doarme liniştit

În ciuda numeroaselor amenințări cu moartea primite din partea unor indivizi cercetați, Constantin Furtună doarme liniștit, uneori, cu pistolul sub pernă. „După 21 de ani de poliție nu te mai sperii așa ușor. Îmi fac doar meseria, și o fac cu tot sufletul".

Realizări pe plan extern : În 2007 a colaborat cu ofițerii de la Interpol pentru capturarea a 500 de kilgrame de droguri ajunse în Toronto (Canada) și pentru arestarea a 30 de traficanți de narcotice dintre care și 11 cetățeni români.

Ce-i place : „Paradoxal, sunt pasionat de meseria mea şi îmi plac oamenii care nu-şi bat joc de meseia lor. Îmi plac drumeţiile pe munte, grădinăritul, construirea de machete şi

Ce nu-i place: „Nu îmi plac oamenii neserioşi, pe care nu te poţi baza. De asemenea a dispărut din păcate încrederea dintre oameni. Sunt foarte mulţi tineri care intră în Poliţie doar pentru avantaje materiale sau pentru accederea în funcţii și poziții mai importante, fără a fi pasionaţi de meserie".

Profil:

Născut: 10 aprilie 1964, comuna Gura Teghii, judeţul Buzău, domiciliat în Ploiești din 1991

Studii: Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, Academia Internaţională „ILEA" din Budapesta cu specializarea în combaterea crimei organizate.

Experienţă: ofiţer specialist în combaterea crimei organizate şi a consumului de droguri (1995-2007); Director adjunct al Direcţiei Anti-drog al IGPR, (2003-2007); şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti (2007-prezent)

Familie : Căsătorit, un băiat de 19 ani, student

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite