Restanţele la utilităţi „îngheaţă“ caloriferele Policlinicii Cina din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii Policlinicii Cina îngheaţă din cauza datoriilor instituţiei către Dalkia (foto: Alex Policală)
Pacienţii Policlinicii Cina îngheaţă din cauza datoriilor instituţiei către Dalkia (foto: Alex Policală)

Din cauza datoriilor enorme, Dalkia nu a demarat, în acest sezon, furnizarea căldurii la Centrul de Diagnostic şi Tratament Cina din Ploieşti.Instituţia are restanţe de peste 70.000 de lei către furnizorul de energie termică.

În ciuda faptului că aici funcţionează 15 cabinete medicale, la care vin zilnic sute de pacienţi, furnizorul de energie termică ţine robinete închise. Policlinica are o serie de restanţe atât la utilităţi, dintre care cea către Dalkia trece de 70.000 de lei.

Deşi, în vară, s-a încercat acoperirea acestora, fondurile primite au fost insuficiente pentru a aduce unitatea sanitară pe linia de plutire. Astfel că, sezonul rece se face simţit pe deplin pe holurile şi în cabinetele Policlinicii Cina. În speranţa că va găsi înţelegere din partea furnizorului de căldură, conducerea instituţiei a înaintat o solicitare pentru eşalonarea datoriilor.

„Pe 17 octombrie am trimis cererea cu noile modalităţi de achitare a restanţelor, deocamdată nu am primit răspuns, dar sperăm ca lucrurile să se rezolve. Aşa am procedat şi iarna trecută şi am avut înţelegere. Datoria noastră, efectivă, este de 68.000 de lei către Dalkia, la care se mai adaugă şi penalizările. Trecem printr-o perioadă foarte grea, nu reuşim să acoperim toate cheltuielile cu fondurile pe care le primim prin Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă nu vom găsi înţelegere, pentru a face rost de nişte bani vom fi nevoiţi să tăiem cam 20% din salariile angajaţilor, pentru o lună, bani pe care şi-i vor recupera ulterior", ne-a spus Petre Neacşu, directorul Centrul de Diagnostic şi Tratament Cina din Ploieşti.

Frigul este resimţit cu precădere de către pacienţii care aşteaptă minute bune pe holurile instituţiei pentru a intra la control, dar şi de medicii care lucrează ore bune în frig.

„Ne luăm cojoacele pe noi, facem ture-ture pe hol. Este frig, lucru anormal pentru o unitate medicală unde vii să te tratezi, nu să te alegi cu alte afecţiuni", ne-a mărturisit Jan Ţândărescu, unul dintre pacienţii de la Cina care au simţit pe deplin efectul datoriilor către furnizorul de energie termică.

Speranţe DA, rezolvări BA!

În ciuda speranţelor de remediere a situaţiei, lucrurile nu par a avea rezolvare prea curând. Şi asta pentru că Dalkia nu va relua furnizarea căldurii până când instituţia medicală nu-şi va onora plăţile restante.

„ În decembrie 2010, a mai fost încheiat un acord de eşalonare a datoriilor cu Centrul Cina din Ploieşti, ce presupunea plata datoriei de atunci în câteva tranşe plus plata facturilor curente, însă nu a fost respectat. Din această cauză, noi nu vom da drumul la căldură până când nu vor fi achitate mare parte din datorii, care se ridică la peste 70.000 de lei. Noi continuăm să furnizăm apă caldă, având în vedere că în instituţie se desfăşoară activităţi medicale care necesită această utilitate şi nu este normal ca pacienţii să sufere" , ne-a declarat Ana Icătoiu, manager comunicare la SC Dalkia Termo Prahova.

Lista „neagră"

Lista datoriilor Policlinicii Cina este însă mult mai mare. Pe lângă restanţele către Dalkia, instituţia mai are de achitat şi pe cele pentru serviciile de pază, care trec de 70.000 de lei. Însă cea mai mare gaură o au la capitolul restanţelor către bugetul statului, unde suma trece de 700.000 de lei.

Din cei 110.000 lei pe care Policlinica Cina îi primeşte pentru servicii medicale de la Casa de Asigurări de Sănătate, şi la care se mai adaugă 20.000 de lei venituri proprii, 95.000 de lei se duc pentru plata salariilor, iar restul sumei, insuficientă de altfel, trebuie împărţită pentru achitarea facturilor lunare.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite