Activitatea de la Cina a fost reluată! Frigul și datoriile rămân și după reorganizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii fostului Centru de Diagnostic și Tratament Cina Ploiești și-au reluat activitatea la începutul acestui an, după ce și-au transformat cabinetele în CMI (cabinete medicale individuale grupate). Reorganizarea nu a clarificat însă, în totalitate, situația unității.

Din cauza datoriilor uriașe la utilități, conturile instituției au fost blocate în 2011, iar angajații de aici au rămas fără salariu pe luna octombrie și pe 20 de zile din noiembrie. Pe 23 noiembrie, acestora le-au fost desfăcute contractele de muncă și au intrat în șomaj până în această lună când și-au reluat activitatea. În afară de personalul TESA și două asistente, efectivul sanitar este cel cunoscut de miile de pacienți care au trecut, ani la rând, pragul fostei Policlinici Cina. 

„Suntem într-o perioadă de tranziție până punem la punct toate lucrurile, dar în tot acest timp trebuie să acordăm și consultații", ne-a spus dr. Elena Tania Mircescu, care și-a redeschis cabinetul de Dermatologie din incinta fostei Policlinici.

Una caldă, alta rece

După vestea bună, privind reluarea controalelor medicale la cele 14 cabinete din incinta Policlinicii Cina, vine alta rece, la propriu. Din cauza datoriilor enorme acumulate de către unitate, în ultimii ani, la căldură, Dalkia a sistat furnizarea energiei termice. Situația se anunță a fi una de durată, ținând cont că medicii nu vor putea încheia noi contracte de branșare până când datoriile de peste 70.000 de lei către furnizorul de căldură nu vor fi achitate. „Asta este situația. Pacienții stau câteva minute pe hol, în timp ce noi, personalul medical, stăm câte 7-8 ore. Folosim surse de încălzire electrice pentru a putea consulta oamenii care vin aici. Cui nu-i convine se poate orienta spre alte cabinete. A fost ghinionul nostru că ne-am început activitatea iarna, că dacă era vara am fi avut o problemă în minus, pe aceasta privind căldura", ne-a declarat dr. Elena Tania Mircescu.

Însă probleme au fost și cu furnizarea energiei electrice, care a fost întreruptă de două ori în această lună.

Lista datoriilor Policlinicii Cina este însă mult mai mare, ajungând la aproape 1.000.000 de lei. Pe lângă restanţele către Dalkia, instituţia mai are de achitat şi pe cele pentru serviciile de pază, care trec de 70.000 de lei. Însă cea mai mare gaură o au la capitolul restanţelor către bugetul statului, unde suma trece de 700.000 de lei.

În ciuda frigului de afară și a gradelor puține din interiorul clădirii, pacienții s-au arătat îngăduitori. Sunt mulțumiți că pot reveni la medicii care le știu problemele de sănătate și la care vin de ani buni.

„Auzisem că se va închide și chiar m-am îngrijorat. Eu nu sunt din oraș, străbat zeci de kilometri ca să vin la consult aici, la Cardiologie. M-am obișnuit cu medicul de aici, îmi cunoaște problemele. E un pic cam frig, dar în cabinet au calorifer electric", ne-a spus Florea Matei, din comuna Vărbilău. 

Ultimii la reorganizare!

Centrul de Diagnostic și Tratament „Cina" a fost ultimul din țară care nu s-a putut reorganiza conform noilor cerințe legislative. Și asta din cauza situației incerte a clădirii care, inițial, a aparținut Consiliului Județean Prahova, iar din 2010 a fost preluat de către municipalitate. De atunci, reorganizarea s-a lovit de barierele birocratice. În noiembrie 2011, Direcția de Sănătate Publică Prahova a refuzat să mai emită autorizația sanitară de funcționare, menționând că aceasta va fi eliberată doar după ce vor fi înființate CMI-uri, așa cum cere legea din domeniu.

În ceea ce privește spațiile libere, acestea sunt în prezent la dispoziția Primăriei Ploiești, care urmează să le scoată la licitație.

Prin noua formulă de funcționare, finanțarea acestor cabinete va fi făcută în mod dublu: din surse proprii, dar şi din contracte încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a le putea oferi pacienţilor şi servicii gratuite sau decontate.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite