Portret: Ploieşteanca Maria Dinu ştie secretele dovlecilor de plăcintă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Dinu recomandă dovlecii turceşti
Maria Dinu recomandă dovlecii turceşti

Cunoaşte numeroase reţete inedite pentru gătirea dovlecilor, dar şi remedii naturiste preparate din aceste legume, de a căror cultivare se preocupă de mai bine de zece ani.

Maria are o poveste de viaţă foarte tristă, fiind încercară de soartă de nenumărate ori. La vârsta de 12 ani, Maria şi cele două surori ale sale au rămas orfane şi de mamă şi de tată. Viaţa lor a fost grea, însă copilelor nu le-a fost niciodată ruşine să muncească şi să se îngrijească singure.

În 1971, ploieşteanca s-a angajat la Uzuc, unde a făcut o muncă de bărbat, fiind şoferiţă de tractor. În 1994, a fost disponibilizată şi trimisă în şomaj. Apoi, a lucrat un an la Comat şi ulterior s-a pensionat. Pentru că nu se ajungeau cu banii, Maria şi soţul ei au decis, după 1989, să se apuce de agricultură.

Dovleci gigant

Cei doi au plantat pe un teren primit moştenire de la părinţii ei cereale, dar şi dovleci, care s-au dovedit a fi o sursă bună de venit, dar şi de hrană sau chiar pentru tratarea diferitor acţiuni. Numai în această toamnă soţii Dinu au vândut trei tone şi jumătate de dovleci şi mai au de vânzare aproximativ 500 de kilograme. „Cel mai mare dovleac pe care l-am avut anul acesta avea 35 de kilograme şi un diametru de un metru. L-am adus la piaţă şi l-am tăiat în bucăţi mici, de se strânsese lume în jurul nostru şi se uitau toţi cum îl ciopărţim", spune vânzătoarea.

Reţete inedite

Maria cunoaşte zeci de reţete pentru pregătirea dovlecilor, pe care le recomandă clienţilor săi. „Tăiaţi felii, dovlecii pot fi copţi sau fierţi şi serviţi cu zahăr sau miere pe deasupra. De asemenea, ei pot fi făcuţi plăcintă, însă umplutura este şi mai bună, dacă o veţi combina cu mere rase şi cu scorţişoară", ne dezvăluie femeia câteva dintre secretele acestor reţete.

Maria spune că legumele pot fi consumate şi sub formă de piure, dar şi ca salată, care se obţine în combinaţie cu sfeclă roşie, ambele date prin răzătoare. Tăiat pe jumătate, scobit de seminţe şi umplut cu câte un rând de carne, caşcaval şi multe alte legume, precum morcov, ardei sau ţelină, dovleacul poate fi servit şi ca fel principal la masă.

Din leguma minune se poate obţine şi suc, care în combinaţie cu zeama altor fructe poate fi băut dimineaţa. „Dovleacul este renumit pentru efectele sale curative în ameliorarea afecţiunilor colonului, dar şi pentru eliminarea constipaţiei", ne-a explicat Maria.

În plus, spune Maria, legumele au şi foarte multe vitamine iar o cură de dovleac este binevenită pentru întărirea sistemului imunitar.

Cei mai buni dovleci

După părerea sa, cei mai buni sunt dovlecii turceşti, însă şi plăcintarii au un gust bun, fiind parfumaţi.

„Dovlecii plăcintari au mai multă apă şi nu sunt buni decât pentru plăcintă, după cum le spune şi numele. Cei turceşti pot fi gătiţi în diferite moduri şi au suficientă dulceaţă, astfel că dacă îi faci copţi sau fierţi nu mai este nevoie să mai adaugi zahăr. Sunt foarte buni şi în post, că ţin loc de ceva dulce", mai spune femeia.

Aveţi cumpărători?

Au fost foarte mulţi clienţi, de toate vârstele şi din toate categoriile sociale, au venit chiar şi nişte doamne de la o farmacie. Ploieştenii sunt mari consumatori de dovleac, iar noi suntem singurii din piaţa de la Nord care avem de vânzare această legumă.

Când începe şi când se termină sezonul dovlecilor?

Am adus la piaţă primii dovleci pe 6 octombrie. De obicei, îi terminăm până de Sfântul Nicolae, dar anul acesta, poate şi pentru că sunt ieftini, iar acum este criza asta, s-au vândut mult mai repede. Cred că o să mai avem dovleci de vânzare aproximativ două săptămâni. Cine vrea să cumpere ar trebui să se grăbească.

Ce-i place:

Îi place foarte mult să se gospodărească, astfel că nu îi lipseşte din cămară nimic din ceea ce trebuie pregătit pentru iarnă. De la dulceaţa de vişine şi cireşe, la compotul de prune sau gemuri, până la murători.

Ce nu-i place:

Nu suportă minciuna şi nu îi plac oamenii care nu sunt corecţi. Dar nici cu cei puturoşi nu se prea împacă bine, pentru că Maria a fost foarte muncitoare toată viaţa sa şi spune că nu ar fi ajuns acolo unde este astăzi fără să pună mereu mână şi să facă ceva, chiar şi cu preţul pe care îl plăteşte azi, cel al sănătăţii.

PROFIL

NĂSCUTĂ:

24 ianuarie 1952, Gherghiţa, Prahova

STUDII:
Opt clase

FAMILIE:
Căsătorită, are doi băieţi

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite