Anvelopele de iarnă ne pot feri de accidente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Specialiştii spun că, înainte să vină iarna, revizia maşinii este obligatorie pentru a evita problemele în trafic. Chiar dacă anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii pentru autoturisme, poliţiştii le recomandă şoferilor să îşi echipeze maşinile pentru anotimpul rece.

Specialiştii auto sunt de părere că orice autoturism trebuie verificat înainte de anotimpul rece. În funcţie de zona pe care o tranzitează şi de condiţiile meteo existente, şoferii ar putea întâmpina mari dificultăţi dacă autoturismul nu este dotat cu anvelope de iarnă.

Potrivit legislaţiei române, cauciucurile speciale sunt obligatorii pentru doar pentru maşinile mai mari de 3,5 tone. Acestora li se adaugă şi lanţurile antiderapante, în cazul autovehiculelor cu un gabarit mai mare de 7 tone.

Proprietăţile anvelopelor de iarnă

Cauciucurile de vară sunt fabricate pentru a fi utilizate la temperaturi mai mari de 7 grade Celsius. Se comportă bine pe asfalt uscat sau umed, dar nu sunt recomandate pe carosabil acoperit de gheaţă sau zăpadă. Dacă afară este frig, cauciucurile de vară devin rigide şi aderenţa nu mai este la fel de bună. În schimb, cauciururile de iarnă sunt perfecte pentru tempetaturi scăzute. Au proprietăţi speciale, iar crestăturile multiple de pe banda de rulare le dau o aderenţă mai mare mare pe un carosabil acoperit de gheaţă sau zăpadă.

Faceţi revizia maşinii

Poliţiştii de la circulaţie le recomandă  tuturor şoferilor să fie foarte atenţi la cât de bine funcţionează maşina pe care o conduc.

„Pe timp de iarnă, este foarte important ca sistemele de încălzire şi de ventilare ale maşinilor să fie funcţionale, astfel încât şoferii să aibă vizibilitate în trafic. Sistemele de iluminare sunt la fel de importante pentru circulaţia în anotimpul rece", a explicat subcomisarul Cosmin Giosanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Braşov.

Chiar dacă şoferii de autoturisme nu pot fi amendaţi pentru lipsa cauciucurilor de iarnă, aceştia sunt pasibili de sancţiuni pentru nefuncţionarea sistemelor auto.

„Pentru orice deficienţă constatată la un autoturism, care nu se poate remedia pe loc, poliţiştii pot dispune reţinerea certificatului de înmatriculare şi chiar a permisului de conducere", a adăugat Cosmin Giosanu.

În aceste cazuri, valoarea sancţiunilor variază între 360 şi 480 de lei, iar şoferii pot rămâne chiar şi fără permisul de conducere dacă maşina lor are probleme la sistemul de frânare sau la cel de direcţie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite