Ploieştenii, trimişi de primar să protesteze la periferie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O decizie recentă a noului primar al Ploieştiului, Adrian Dobre (PNL), interzice locuitorilor organizarea de proteste şi adunări publice în locul consacrat după Revoluţie pentru manifestările de acest fel din oraş, platoul din faţa Palatului Administrativ.

Potrivit unei dispoziţii adoptate săptămâna trecută de edil, „se interzice organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice“ în mai multe locuri din oraş, printre care gări, spitale, Bulevard, zona rafinăriilor din oraş, dar şi „în faţa Palatului Administrativ (zona intrării A)“. Această specificare a nemulţumit ploieştenii pentru că este vorba exact despre locul consacrat pentru manifesări, proteste şi greve din ultimii 25 de ani, un platou deschis din faţa instituţiei care găzduieşte Primăria Ploieşti, Prefectura şi Consiliul Judeţean şi singurul loc de unde locuitorii nemulţumiţi pot fi auziţi de decidenţi.

Aceeaşi decizie recomandă pentru „manifestările publice care presupun un nivel ridicat al sunetului şi vibraţii ale mediului ambiant“ două dintre parcurile oraşului, Tineretului şi Municipal Vest, precum şi Hipodromul. Parcul Tineretului este o destinaţie oarecum izolată din vestul oraşului, iar celelalte două locuri sunt la periferii.

„O să mai verific o dată!“

„Este un exemplu de dispoziţie a unui primar care vine în contradicţie cu textele de lege şi Constituţia ţării privind libertatea întrunirilor. Soluţia este atacul dispoziţiei în instanţă, care poate decide, după caz, că este una nelegală, abuzivă sau neconstituţională. Au fost multe astfel de exemple de dispoziţii şi hotărâri de consiliu local din întreaga ţară care au fost declarate abuzive“, ne-a explicat avocatul Daniel Gaşpar.

Confruntat cu o presiune publică, primarul Dobre a anunţat marţi, 16 august, că nu a fost bine înţeles şi că, de fapt, referirea la „zona intrării A“ a Palatului Administrativ includea doar intrarea în sine şi parcarea din faţa acesteia, un perimetru în care, de altfel, nu ajung niciodată protestatarii, aici stând de obicei jandarmii însărcinaţi cu paza. În mod ciudat însă, dispoziţia nu cuprinde referiri similare şi intrările B, C etc dispuse pe celelalte trei laturi ale Palatului Administrativ.

„Eu nu am făcut decât să prelungesc o dispoziţie în vigoare, dar o să mai verific o dată, poate s-a strecurat o virgulă greşit şi s-a înţeles altceva. Poate a fost luată prea stricto sensu, dispoziţia pe care am dat-o nu are decât caracter de recomandare“, ne-a spus primarul Adrian Dobre. 

image

Adrian Dobre, primarul Ploieştiului FOTO Facebook Adrian Dobre

Edilul a mai invocat prezenţa Palatului Administrativ pe lista de locuri din Ploieşti unde sunt interzise adunările publice prin legislaţia în domeniu care prevede că nu pot fi manifestări în zona instituţiilor publice.

Însă, potrivit Legii nr. 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, aceste locuri sunt „în imediata apropiere a gărilor, porturilor, aeroporturilor, staţiilor de metrou, spitalelor , obiectivelor militare, a unităţilor economice cu instalaţii, utilaje sau maşini cu grad ridicat de pericol în exploatare“.

Mai puteţi citi 

Invazie de şobolani, ţânţari şi căpuşe la Ploieşti. Grădina Zoologică ar putea fi închisă

Criză de locuri de veci în Ploieşti: doar 10 mai sunt disponibile în tot oraşul

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite