1,2 milioane de euro pentru piste de biciclete în trei localităţi prahovene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei localităţi prahovene vor să realizeze piste pentru biciclete în valoare de 1,2 milioane de euro. Vestea stârnit reacţii dure în judeţ, mai mulţi localnici acuzând că banii ar fi putut primi alte utilizări. Primarii promit că pistele vor duce la scăderea numărului de accidente

Administraţia Fondului de Mediu derulează, mai nou, un program naţional care prea mare legătură cu protecţia mediului nu are. După proiectele privind înnoirea parcului auto sau încurajarea folosirii energiilor regenerabile, instituţia coordonată de Ministerul Mediului a alocat fonduri considerabile pentru realizarea de piste pentru biciclişti. La program s-au înscris şi trei primării din Prahova, care au depus proiecte în valoare totală de 5,24 milioane de lei. Administraţiile locale din Plopeni, Lipăneşti şi Măgurele vor să construiască aproximativ 15 kilometri de piste. Peste 120 de primării au depus proiecte, iar sesiunea de înscriere s-a încheiat în această lună, după ce sumele solicitate au atins pragul maxim.

Oraşul Plopeni a venit cu un total de 2,47 milioane de lei, în vreme ce localităţile Lipăneşti şi Măgurele au propus proiecte de 1,43, respectiv 1,34 milioane de lei. Vestea că autorităţile locale şi cele naţionale ar putea investi peste 1,2 milioane de euro în construirea de piste pentru biciclete nu le-a picat bine multor localnici. Oamenii susţin că banii ar fi putut fi utilizaţi în alte condiţii, mult mai inspirate. „Pistă de biciclete, asta ne trebuie nouă? În loc să investim în utilităţi şi crearea de locuri de muncă, facem piste pe care să meargă cei care sunt nevoiţi să facă naveta ca să câştige o pâine", ne-a scris pe adresa redacţiei Iuliana Stancu, din Plopeni. Mai mult, realizatorul unui site local de ştiri a notat că, din cei 600.000 de euro dedicaţi oraşului Plopeni, unde şomajul atinge cote uriaşe, s-ar fi putut plăti 1.500 de cursuri de recalificare.

Piste în loc de trotuare

„Vom crea un circuit închis, pe aproape şase kilometri, cu piste pe cele două bulevarde ale oraşului. Proiectul face parte dintr-o viziune mai amplă legată de modernizarea oraşului. Am fost impresionat de ce am văzut la Praga şi am decis că ar fi păcat să nu punem şi noi în aplicare ceea ce este frumos în Occident", ne-a explicat Dragoş Niţă, primarul din Plopeni. Edilul din Lipăneşti, Robert Nica, a avut o altă motivaţie: „Lipăneşti este una dintre localităţile în care se înregistrează cele mai multe proiecte din Prahova. Pe o parte a Drumului Naţional 1A există un trotuar modernizat acum trei ani, pe cealaltă parte nu avem nimic, pe 5,2 kilometri. Noi doream să facem acolo trotuar, dar am urmărit legislaţia, am aflat de acest program al AFM şi m-am pliat pe aceste fonduri de care putem beneficia. Vom rezolva şi problema traficului pietonal şi a celui de biciclete. Am conlucrat şi cu primarul din Măgurele, fiind comuna vecină, eu i-am spus despre program. Nu are nicio legătură cu faptul că suntem toţi primari PDL, este un concurs de proiecte".

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite