Scandările de pe „Ilie Oană“ se aud de pe stadionul rivalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul stadion din Ploieşti are o acustică atât de bună încât, în momentul meciurilor, strigătele galeriei se aud aproape în tot oraşul. Ca un amănunt probabil unic în istoria fotbalului modern, dacă suporterii Petrolului ar scanda despre Astra pe „Ilie Oană", astriştii ar auzi totul, perfect, de pe stadionul lor din 9 Mai

Inaugurat luna trecută, noul stadion „Ilie Oană" i-a uimit pe mulţi ploieşteni cu acustica sa excelentă. În interior, în momentul meciurilor, se creează o atmosferă „incendiară" greu de imaginat pentru un stadion de 15.000 de locuri. Interesant este că sunetul se propagă foarte bine nu doar la interior, ci şi în exteriorul arenei sportive. La meciul cu Dinamo, când stadionul a fost arhiplin, scandările „lupilor galbeni" s-au auzit la câţiva kilometri distanţă. Sunt ploieşteni care povestesc că au auzit cântecele galeriei din zona centrală, de pe Bulevardul Independenţei sau Rudului, dar şi de la periferia oraşului, pe străzi ca Mărăşeşti, în cartierul Vest, sau Cameliei, în Nord, situate la mai bine de trei kilometri distanţă de locul de origine a sunetelor. Asta în condiţiile în care între stadion şi aceste zone există zeci de blocuri, câteva dintre ele cu 10 etaje. Interesant este că, din ce povestesc câţiva ploieşteni, scandări ceva mai „discrete" le-au ajuns la urechi şi vineri seară, când Petrolul a jucat un amical pe teren propriu în faţa a aproximativ 1.000 de spectatori.

image

Click pe imagini pentru Galerie Foto

Dacă scandările s-au auzit din dreptul Palatului Copiilor, este clar că pot fi auzite şi de pe stadionul „Astra", situat la aproximativ 2,5 kilometri de „Ilie Oană". Asta creează o situaţie inedită, probabil unică în istoria fotbalului modern românesc, în care suporterii unei echipe ar putea auzi, de pe propriul stadion, scandările adresate de rivali de pe stadionul lor.

Conducerea Primăriei Ploieşti spune că nu deţine, momentan, nicio măsurătoare făcută cu privire la acustica arenei sportive. Ridicarea stadionului a fost finalizată în această vară. Obiectivul a fost proiectat să semene cu stadioanele din Anglia, având tribunele foarte aproape de terenul de joc. Acesta este şi unul din motivele pentru care scandările se aud foarte bine din teren. O posibilă explicaţie pentru propagarea sunetelor la exterior ţine de faptul că arena este înconjurată de o membrană exterioară în dreptul peluzelor şi tribunei a doua, care propagă mai bine vibraţiile decât un zid de ciment.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite