Ce pedepse prevede legea pentru mita electorală şi votul ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mita electorala sau votul ilegal înseamnă închisoare
Mita electorala sau votul ilegal înseamnă închisoare

Înaintea alegerilor locale ce vor avea loc în data de 10 iunie, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a demarat o campanie de informare în întreaga ţară pentru a reaminti sancţiunileîn vigoare în cazul votului ilegal sau al mitei electorale.

Reprezentanții M.A.I. au ţinut să le reamintească alegătorilor că legislaţia în domeniu prevede pedepse aspre pentru tentativele de fraudare a alegerilor.

Definirea termenilor:

  • Ce înseamnă :

MITA - repere legislative

- promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum si în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de presedinte al consiliului judeţean, precum si primirea acestora de către alegători

Cum se pedepseşte: închisoare de la 6 luni la 5 ani (reprezintă infracţiuni)

Nu numai cel ce dă mită, dar şi cel care primeşte este pasibil de pedeapsă în campania electorală. Deci, dacă dai sau primeşti mită - constând în bani sau bunuri - pentru a vota sau a nu vota un candidat/ o listă de candidaţi faci închisoare între 6 luni şi 5 ani. Şi tentativa se pedepseşte.

  • Fereşte-te de mita electorală - bani sau diverse foloase materiale - nu merită să faci închisoare pentru asta!
  • Decide singur la vot!   Nu te lăsa influenţat de promisiuni, bani sau cadouri!
  • Nu uita! Şi tentativa se pedepseşte cu închisoare.
  • Ce înseamnă

VOTUL  ILEGAL - repere legislative

-         alegătorul votează de mai multe ori în ziua alegerilor (votul multiplu);

-         alegătorul se înscrie de mai multe ori pe listele electorale (definirea listelor electorale permanente, suplimentare si complementare, cf. Legii electorale, art 19 - 22);

-         alegătorul îşi exercită dreptul la vot în altă zonă (comuna, oraşul, municipiul) decât cea în care îşi are domiciliul;

-         cetăţeanul votează fără a avea drept de vot (cine are dreptul sa voteze: cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani sau care împlinesc 18 ani pe data de 10 iunie 2012 - art 3 (1), cetăţenii Uniunii Europene cu domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii români care şi-au stabilit

reşedinţa în altă unitate administrativ teritorială cu cel puţin 3 luni înainte de data alegerilor - se înscriu pe listele suplimentare - art 3, (4) )

-         debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, precum şi persoanele lipsite de drepturile electorale pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă nu au drept de vot (art. 5);

Notă: cetăţeanul trebuie să voteze cu document valabil (cf. art. 126): cetăţenii români - cartea de identitate, cartea de identitate provizorie (1 luna-1 an), buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic sau de serviciu, aflată/aflat în termenul de valabilitate la data alegerilor; elevii din şcolile militare - carnetul de serviciu militar; cetăţenii Uniunii Europene îşi pot exercita dreptul la vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Cum se pedepseşte: închisoare de la 6 luni la 5 ani (constituie infracţiuni).

  • MESAJE:
  • Dacă votezi de mai multe ori (la mai multe circumscripţii electorale) (votul multiplu) eşti pedepsit cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Şi tentativa se pedepseşte;
  • Asigură-te că ai dreptul să votezi ! Pentru a-ţi exercita dreptul la vot, trebuie să deţii documentele valabile. Serviciile comunitare de evidenţă a populaţiei au program special prelungit pentru a putea face faţă tuturor cererilor.

Extras din prevederile articolului 99 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale

-                    neluarea de catre organizatori a masurilor necesare desfasurarii normale a adunarilor electorale, precum si distribuirea, inclusiv de catre candidati, de bauturi alcoolice in timpul adunarilor sau, in ziua votarii, in perimetrul sectiilor de votare, delimitat potrivit art. 76 alin.(1);  amendă de la 2.200 la 3.000 lei.

-                    distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice alt mod a listelor electorale, a platformelor - program afisate sau a oricaror alte afise ori anunturi de propaganda electorala; amendă de la 600 la 1.000 lei.

-                    afisarea mijloacelor de propaganda electorala in alte locuri decat cele permise potrivit prevederilor legale; amendă de la 600 la 1.000 lei.

-                    acceptarea de catre o persoana a inscrierii sale in mai multe liste de candidati pentru aceeasi autoritate publica; amendă de la 1.400 la 2.000 lei.

-                    continuarea propagandei electorale, dupa incheierea campaniei electorale potrivit dispozitiilor art.57, precum si sfatuirea, in ziua votarii, a alegatorilor, la sediul sectiilor de votare sau in perimetrul prevazut la art.76 alin.(1), sa voteze sau sa nu voteze anumite partide politice, aliante politice, aliante electorale sau candidati independenti; amendă de la 1.400 la 2.000 lei.

adevarul.ro îţi va prezenta în campania electorală cele mai interesante informaţii din Prahova despre campanie, alegeri şi candidaţi. Pe adevarul.ro vei putea afla în timp real informaţii despre rezultatele alegerilor locale 2012. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite