Pe urmele celui mai vârstnic român, omul care i-a prins în viaţă pe toţi regii României: „A ştiut că ţuica te trimite în şanţ, nu te ţine în viaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Comănescu (cămaşă albă), la ultima sa vizită în Proviţa de Jos FOTO Arhiva familiei
Dumitru Comănescu (cămaşă albă), la ultima sa vizită în Proviţa de Jos FOTO Arhiva familiei

Românul Dumitru Comănescu, în vârstă de 112 ani, a fost declarat oficial de către Guinness World Records ca fiind al treilea cel mai bătrân bărbat din lume.

Clasamentul a fost publicat recent de The Gerontology Research Group cu ocazia desemnării şi recunoaşterii de către Guinness World Records a celui mai bătrân bărbat din lume, japonezul Chitetsu Watanabe, care va împlini luna viitoare 113 ani (s-a născut pe 5 martie 1907). Pe locul II se află britanicul Robert Weighton, născut pe 29 martie 1908.

Reporterii ”Adevărul” au pornit pe urmele celui mai vârstnic român, chiar în satul natal, Drăgăneasa, din comuna prahoveană Proviţa de Jos, în speranţa că vor afla secretul longevităţii. Dumitru Comănescu s-a născut la 8 noiembrie 1908 şi provenea dintr-o familie înstărită, ”cu Mariţă în curte”, respectată de localnicii din Proviţa de Jos.

Dumitru Comănescu avea 5 ani la moartea lui Carol I, primul rege al României, şi i-a prins în viaţă pe următorii trei monarhi care s-au succedat la conducerea ţării: Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai I.

Casa părintească, ridicată de tatăl Ion Comănescu exact cu opt luni înainte de a se naşte Dumitru, este în picioare şi astăzi. Construcţia respectă arhitectura specifică satelor munteneşti cu prispă construită deasupra beciului, cu broderie în lemn şi acoperiş înalt cu pante abrupte. Pe zidul casei se păstrează încă scrijelit stângaci data la care a fost finalizată locuinţa şi iniţialele stâlpului familiei, aşa cum era obiceiul locului. Casa, recent renovată, nu mai este locuită de ani buni. O vecină se îngrijeşte ca toate lucrurile să fie în ordine în curtea familiei Comănescu. Lucia Stoica (70 de ani) i-a cunoscut pe ”Comăneşti” şi ţine în continuare legătura telefonic cu Mitică, aşa cum îl alintă ea pe vâstnicul ei prieten.

Casa părintească a celui mai longeviv bărbat din România FOTO Diana Frîncu

dumitru comanescu casa foto diana frincu

”La Proviţa, Mitică, noi aşa îi spunem, n-a mai venit de ani de zile, dar vorbim la telefon. Chiar m-am întrebat cine îi formează lui numărul, iar ginerele lui mi-a spus că singur formează”, spune Lucia.

Femeia povesteşte că familia Comănescu era de vază în satul Drăgăneasa. Au avut 12 copii, dar ştie că doar Mitică mai este în viaţă. În Proviţa de Jos mai cunoscut este fratele, care ani de zile a fost învăţător la şcoala din sat. S-a prăpădit însă nu cu mult timp în urmă, la vârsta de 94 de ani. Dumitru Comănescu a ales să plece la Bucureşti şi să facă studii universitare.

Lucia Stoica, femeia care are acum grijă de casa părintească a familiei Comănescu, indică locul unde se află inscripţia cu anul construirii casei în care s-a născut Dumitru Comănescu FOTO Diana Frîncu

dumitru comanescu casa foto diana frincu

Iniţial s-a înscris la Facultatea de Matematică, avându-l profesor pe unul dintre cei mai valoroşi matematicieni ai tuturor timpurilor, Gheorghe Ţiţeica, pentru ca apoi să îşi găsească vocaţia în domeniul cercetării plantelor. A absolvit facultatea în 1933 şi a lucrat efectiv timp de 70 ani: în anul 2003 făcea ultima expertiză fitopatolgică. 

”Ştiu că i-a fost tare greu să se înscrie la facultate tocmai pentru că provenea dintr-o familie de boieri. Aşa erau timpurile atunci. Rudele lui au avut legătură cu familia Regală, a avut chiar nişte verişoare care au lucrat acolo la Peleş şi la Posada. Aşa ştiu eu précis de la dumnealor că familia Comănescu împreună cu familia regală au căutat loc pentru castel. Au plecat de aici din Câmpina, au mers prin Floreşti, apoi pe toate dealurile din Proviţa şi au mers în sus până s-au oprit la Sinaia”, povesteşte Lucia Stoica.

Părinţii lui Dumitru Comănescu, alături de fratele învăţător. Fotografie realizată în 1930, conform însemnării de pe verso FOTO Diana Frîncu

părinţii lui constantin comănescu

Mama lui Dumitru Comănescu era apreciată în zonă drept o femeie extrem de frumoasă şi foarte cochetă. Lucia Stoica spune că în fiecare odaie din casă se află şi astăzi câte o oglindă.

”Nu putea să iasă din casă fără să arunce o privire în oglindă, indiferent cine o striga la poartă. Aşa era bătrâna Comănescu, din ce ştiu eu”, spune Lucia Stoica.

Părinţii lui Dumitru Comănescu erau oameni înstăriţi şi darnici cu cei care nu aveau de niciunele, aşa se vorbeşte astăzi la Proviţa despre ei. Localnicii îşi amintesc că aveau prăvălii în sat, dar şi la Ploieşti şi în zona Galaţi. Aveau gospodărie mare cu animale, dar erau şi crescători de albine.

Dumitru Comănescu, al treilea cel mai longeviv bărbat din lume 

Dumitru Comanescu foto primaria bucuresti

”Secretul longevităţii domnului Mitică trebuie să fie laptele şi mierea, pentru că dumnealor au avut vite în curte şi au fost şi mari crescători de albine. Aici la noi este zonă recunoscută pentru ţuica de prune, e adevărat, dar dumnealui nu era consumator. Cred că ştia că ţuica te trimite în şanţ, nu te ţine în viaţă. Mierea şi laptele erau de bază”, spune Lucia Stoica.

Constantin Comănescu nu mai locuieşte din tinereţe la Proviţa de Sus, dar până acum zece ani venea frecvent în satul natal mai ales să aprindă o lumânare la mormântul părinţilor. Are doi copii, medici de profesie, şi locuieşte în Bucureşti alături de fiica şi de ginerele său.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite