Avalanşă de cereri la Serviciul de Paşapoarte Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane vin zilnic la Serviciul pentru Eliberarea Paşapoartelor de pe strada Vasile Lupu pentru a solicita preschimbarea actelor sau eliberarea unora noi.

Femei cu copii mici în braţe, tineri sau persoane mai în vârstă, toţi speră la o viaţă mai bună plecând să muncească peste hotare. Unii iau drumul străinătăţii pe timp de vară pentru că în această perioadă apar cele mai multe oferte de joburi din partea angajatorilor străini. Alţii, care muncesc de ani buni peste hotare, vin în concedii în ţară şi profită pentru a-şi înnoi documentele.

„Am venit să le reînnoim paşapoartele copiilor. Eu muncesc în Spania de şapte ani, iar soţia şi copiii sunt cu mine de şase ani. Când venim în ţară profităm de ocazie pentru a ne schimba actele. Din păcate, trebuie să aşteptăm destul de mult la coadă la Serviciul de Paşapoarte. Aşa este mereu aici. De întors înapoi nu o să ne mai întoarcem pentru că nu avem de ce. În ţară nu le putem asigura copiilor un trai decent", ne-a spus Iulică Iordache din localitatea Măgureni.

Sute de cereri pe zi

Lunile iulie şi august sunt cele mai aglomerate pentru angajaţii Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Prahova. „În perioada verii, numărul cererilor se dublează faţă de orice altă perioadă din an. În prezent, primim în jur de 200 de cereri pe zi, iar numai luna trecută s-au eliberat aproximativ 4.200 de paşapoarte. Este vorba în principal despre persoane care muncesc în străinătate şi au venit în vacanţă. Acestora fie le-au expirat paşapoartele, fie le vor expira pe parcursul anului şi vor să îşi reglementeze situaţia. O altă categorie a celor care vin să depună cereri sunt cei care vor să plece cu copiii în concedii sau în ţările în care lucrează şi au nevoie de paşapoarte pentru cei mici", ne-a declarat subcomisar Leon Dragomir, şef al Serviciului de Paşapoarte.

Iulian Tudorache doreşte să plece peste hotare pentru a lucra ca ospătar. „Am renunţat momentan la serviciul pe care îl aveam aici şi o să plec în Italia să lucrez ca ospătar. Ar trebui să se ia o măsură astfel încât să nu mai aşteptăm atât de mult pentru eliberarea paşaportului. De mai bine de o jumătate de oră stau aici şi tot mai am în faţa mea vreo şapte persoane", ne-a spus bărbatul.

În cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Prahova funcţionează doar trei ghişee de primire a actelor necesare eliberării paşaportului şi unul singur pentru eliberarea acestor documente de călătorie.

Program prelungit

„Pentru că primim prea multe cereri am decis ca în zilele de luni să prelungim programul, aşa cum este şi în zilele de joi ale săptămânii. Astfel, în zilele de luni şi joi programul de primire a cererilor şi de eliberare a paşapoartelor este între orele 8.30 şi 18.30. În celelalte zile ale săptămânii funcţionarii au program cu publicul până la 16.30", ne-a mai spus Leon Dragomir.

Deşi paşaportul nu mai este obligatoriu pentru călătoriile în ţările membre ale Uniunii Europene, prahovenii încă au nevoie de acest document pentru a-şi găsi o slujbă, pentru a-şi înscrie copiii la şcoală sau ca să primească ajutoare sociale, în ţarile pe unde pleacă.

Paşaportul electronic, prefetarul prahovenilor

Cele mai multe solicitări venite din partea prahovenilor sunt pentru paşapoartele simple electronice care au un termen de valabilitate de 5 ani faţă de cele simple temporare care expiră într-un an. Singura excepţie este în cazul copiilor care au vârstele sub şase ani, valabilitatea paşaportului simplu electronic având o valabilitate de numai trei ani. Prahovenii plătesc pentru eliberarea paşaportului simplu electronic 276 de lei, iar pentru documentul de călătorie temporar 216 lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite