Înhumarea “ultimului pustnic al Bucegilor”, între regrete şi speculaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înmormântarea părintelui Ioanichie Şomcuteanu, pe care enoriaşii l-au numit şi "ultimul pustnic al Bucegilor", ctitorul schitului Sfânta Ana, a născut şi o serie de controverse în rândul celor care l-au cunoscut. Cea mai aprigă dezbatere a constituit-o locul ales pentru somnul de veci al monahului.

Părintele  Ioanichie Şomcuteanu s-a stins din viaţă luni, 20 februarie, pe patul unui spital din Cluj. A fost înmormântat pe 23 februarie în localitatea Rus din judeţul Sălaj. Enoriaşii din zona Munteniei şi, cu precădere, cei de pe Valea Prahovei au contestat de la început decizia ca monahul să fie înhumat la sute de kilometri distanţă de locurile unde a slujit zeci de ani.
Părintele Ioanichie a fost călugăr la Mănăstirea Sinaia, iar din 1995 a fost surprins de montaniarzi în timp ce punea bazele schitului Sfânta Ana din Bucegi. După ani grei de muncă, în 2008, lăcaşul a fost sfinţit, în prezenţa patriarhului României.
Enoriaşii şi-au dorit ca tot aici, unde a slujit, i-a ascultat şi le-a dat un sfat ori de câte ori au venit la schit, părintele lor de suflet să-şi doarmă şi somnul de veci. Ceea ce nu s-a întâmplat şi a dat tonul unei serii întregi de zvonuri. Se vehiculează că însuşi ctitorul lăcaşului Sfânta Ana şi-ar fi dorit să fie înhumat în locurile natale, la Sălaj, dar şi faptul că stareţul de la Sinaia ar fi dorit ca trupul neînsufleţit să fie dus departe de Valea Prahovei, pentru ca enoriaşii să nu-şi îndrepte paşii mai mult către schit, uitând de mănăstirea din Perla Carpaţilor. Dar nici unul, nici altul dintre aceste lucruri nu au fost nici infirmate, nici confirmate, prin urmare adevărul îl ştiu doar cei care au luat decizia finală.

Pomenit şi la Sinaia
Chiar dacă fizic au fost departe, cei care l-au cunoscut pe Ioanichie Şomcuteanu i-au fost aproape cu sufletul, în ziua înmormântării, fiind prezenţi la slujba de pomenire care a avut loc la Sinaia.  

"Un sobor de patru preoţi a ţinut o slujbă de pomenire. La sfârşitul acesteia s-a vorbit despre părinte...lucruri puţin ştiute au fost rostite, s-a vorbit în cunoştinţă de cauză, foarte frumos, unul dintre preoţi şi-a exprimat convingerea că părintele va fi la un moment dat canonizat... Dumnezeu să-l odihnească şi să vedem câţi îşi vor aminti de dânsul peste 40 de zile! A fost o zi tristă, ne-am despărţit de părinte la propriu...,dar el va fi mereu prezent printre noi!", a scris administratorul blogului Buceginatura 2000, unul dintre cei care l-au cunoscut pe monah şi care s-a numărat printre cei care au militat ca "ultimul pustnic al Bucegilor" să fie înhumat pe Valea Prahovei, fiind sigur că mormântul său s-ar fi transformat într-un loc de pelerinaj.
"Nu ştiu de ce nu pot crede că acolo va fi un loc de pelerinaj...poate pentru că nu-l ştie nimeni pe părinte. Aici l-au văzut mii de persoane...,dar în fine, Biserica ştie mai bine...în Valea Prahovei, mormântul părintelui ar fi devenit într-adevăr un loc de pelerinaj. Multe informaţii sunt contradictorii ceea ce înseamnă că undeva mai exista ceva, un alt motiv!", şi-a încheiat postarea postarea administratorul blogului Buceginatura 2000.


Un cititor ploiesti.adevarul.ro, care a semnat cu iniţialele SRD a făcut următoarele precizări: "Ardeleanul s-a luptat cu morile de vânt, schitul Sfânta Ana de la Cota 1400 nu a fost aşa cum şi-ar fi dorit... Doar Bunul Dumnezeu va şti să se milostivească de sufletul său şi va şti să îi şi pedepsească pe cei care au transformat un lăcaş de rugăciune destinat românilor într-un loc cu valenţe mai mult turistice decât religioase".
Pe adresa redacţiei am primit, în acest sens, şi alte opinii ale celor care l-au cunoscut pe părintele din Bucegi şi pe care le-am prezentat pe site-ul nostru.

Citiţi aici povestea părintelui Ionichie Şomcuteanu
„Ultimul pustnic al Bucegilor", părintele Ionichie de la Sfânta Ana, s-a stins din viață

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite