Nicolae Iorga, comemorat la Ploiești, la 71 de ani de la dispariție

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iorga n-a fost dat uitării de către cei cărora le-a lăsat moștenire o operă impresionantă (foto-casa memorială: arhivă)
Iorga n-a fost dat uitării de către cei cărora le-a lăsat moștenire o operă impresionantă (foto-casa memorială: arhivă)

Eveniment istoric important, mâine, la Ploiești. Autoritățile locale organizează, cu începere de la ora 11.00, ceremonia de evocare a personalității lui Nicolae Iorga la bustul ridicat în centrul orașului pentru cinstirea figurii marelui istoric, om de stat și de litere.

La comemorarea celor 71 de ani de la dispariția marelui Iorga vor fi prezenți oameni importanți din cultura prahoveană, profesori, elevi, dar și persoane care i-au citit și apreciat opera.

Nicolae Iorga a avut un sfârșit tragic, fiind ridicat de la vila sa din Sinaia  și asasinat la 27 noiembrie 1940 de către un grup de legionari. Membrii Gărzii de Fier îl considerau responsabil de uciderea comandantului lor, Corneliu Zelea Codreanu în timpul regimului de autoritate monarhică a regelui Carol al II-lea, când în urma unei scrisori deschise adresate de Codreanu către Iorga, acesta fiind și consilier regal, i-a intentat proces și liderul legionarilor a fost condamnat pentru calomnie. Cu toate ca Iorga a adresat cateva scrisori instantei in care a cerut suspendarea procesului, acesta nu a fost oprit. Ulterior, Codreanu a fost asasinat din ordinul regelui. Membrii Gărzii de Fier au negat că acest asasinat ar fi avut la baza un ordin central condamnând totodată asasinarea lui Iorga. Aceștia insistă asupra faptului că asasinii au acționat pe cont propriu, fără să se consulte cu comandamentul central.

După aflarea veștii despre asasinarea lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite