POLUARE: O primărie a creat un depozit de deşeuri ilegal la câţiva kilometri de Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un câmp de câteva mii de metri pătraţi din Stănceşti, sat situat aproape de Ploieşti, a fost transformat de autorităţile locale în depozit de deşeuri neautorizat

O staţie de sortare a deşeurilor amenajată cu mai puţin de un an în urmă de către Primăria Târgşoru Vechi, comună situată lângă Ploieşti, îi scandalizează pe localnici. Oamenii sunt deranjaţi de mizerie şi miros şi povestesc că, la cea mai mică adiere a vântului, fumul le ajunge în case. Spaţiul de depozitare, situat pe terenul unei foste staţii de epurare, este la un kilometru şi ceva de cea mai apropiată locuinţă. Staţia de sortare improvizată a fost inaugurată în urmă cu mai puţin de un an.

„Lumea nu e învăţată să colecteze selectiv. Până umblăm la mentalitatea oamenilor, am ales această soluţie de urgenţă“
Nicolae Drăgan, primar Târgşoru Vechi

Reprezentanţii Primăriei Târgşoru Vechi spun că au folosit acel teren pentru a sorta deşeurile reciclabile de cele menajere, conform unei obligaţii impuse de autorităţile de Mediu, şi susţin că activitatea nu are de ce să-i afecteze pe oamenii din Stănceşti.

Fumul e marea problemă

„Când bate vântul dinspre câmp, ne umple de fum şi miros de gunoaie. Este foarte neplăcut pentru noi", a povestit Marian Ioniţă, localnic din satul Stănceşti. „Acolo vin nişte băieţi care aruncă gunoaie şi dau foc, noaptea. Fumul este insuportabil, ajunge până aici, nu pot să deschid un geam că umplu casa de miros. Acolo este fosta staţie de epurare a Compersa, acum e o ruină", s-a plâns şi Ion Vasile, care ne-a explicat cum se ajunge la acest depozit.

Conducerea Primăriei Târgşoru Vechi spune că focul şi, implicit, fumul sunt cauzate tot de unii dintre localnici. „Ne-a venit o hârtie de la Mediu să colectăm selectiv 15% din deşeuri. Consilierii au decis să folosim acel spaţiu betonat, care oricum era plin de gunoaie dinainte. Materialele reciclabile sunt duse acolo şi, când se strâng mai multe, sunt luate de o firmă specializată şi duse la rampa ecologică. Am semnat pe 4 noiembrie un contract cu o firmă de colectare selectivă din Dâmboviţa. Problema este că vin tot unii săteni şi aruncă acolo gunoaie din gospodării. Tot ei dau şi foc", a precizat Ion Ene, şeful serviciului Salubritate din Primăria Târgşoru Vechi.

Depozit fără autorizaţie

Practic, Primăria a transformat spaţiul respectiv într-o rampă de transfer a deşeurilor. Dacă serviciul intern de salubritate este cu autorizaţiile la zi, folosirea acelui teren nu are acord de mediu, lucru recunoscut şi de primarul comunei. „Nu aveam alt loc unde să ţinem aceste deşeuri. Deschiderea unei staţii de transfer şi sortare implică nişte costuri foarte mari. În alte comune, cei de la salubritate ridică gunoiul menajer, iar gunoaiele reciclabile ajung pe marginea drumului. Aşa, măcar, sunt toate la un loc şi de acolo sunt transportate frecvent la rampa ecologică de la Boldeşti. Acum s-au acumulat mai multe pentru că au fost zilele libere de Sărbători, dar vă vom chema peste câteva zile, când vom curăţa locul", ne-a declarat Nicolae Drăgan, primarul localităţii.

Şeful serviciului Salubritate din instituţie spune că o soluţie ar fi angajarea unui paznic. „Noi am propus reabilitarea uneia din clădirile dezafectate, cât să poată sta acolo o persoană zi de zi, să se asigure că nu se mai ard gunoaie. Cei de la Mediu ne-au impus să colectăm selectiv, dar nu ne-au oferit şi o soluţie, să ne înveţe cum să facem acest lucru", a mai afirmat Ion Ene.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite