Upetrom 1 Mai Ploieşti dă afară 744 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disponibilizări colective! Compania „Upetrom 1 Mai" din Ploieşti a anunţat la Forţele de Muncă faptul că doreşte să dea afară, în septembrie, nu mai puţin de 744 de oameni, aproape jumătate din numărul total de angajaţi. Lucrătorii sunt de mai multe luni în dispute cu patronatul

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova, conducerea „Upetrom 1 Mai", companie specializată în producerea de utilaj petrolier, a anunţat că va disponibiliza 744 de angajaţi. Disponibilizările colective se vor face în luna septembrie şi sunt puse de patronat pe seama scăderii numărului de contracte de furnizare din ultimi ani. În urma acestor concedieri, numărul de angajaţi ai uzinei se va reduce aproape la jumătate.

Disputele dintre lucrători şi conducere sunt mai vechi, după ce patronatul a refuzat prelungirea vechiului contract colectiv de muncă, expirat în primăvară. După o serie de runde de negocieri, nu s-a ajuns la niciun acord cu sindicaliştii, aşa că angajaţii au organizat mai multe mitinguri şi au pornit o grevă de o lună, în această vară. Una dintre principalele nemulţumiri a fost că patronatul a propus acordarea unui singur salariu compensatoriu la disponibilizare, faţă de 12, cum era prevăzut în vechiul contract.

„Într-un fel, conducerea a premeditat înlăturarea acestor oameni. În vechiul contract colectiv erau 12 salarii compensatorii, iar patronatul n-a mai fost de acord. În prezent, sindicatul se judecă, la Tribunal, cu patronatul, pentru recunoaşterea prevederilor din vechiul contract. În momentul în care au început acţiunile de protest, oamenii au primit ameninţări că vor fi disponibilizaţi, aşa se întâmplă aproape peste tot", ne-a precizat Gheorghe Neaga, liderul CNSLR Frăţia Prahova, la care sunt afiliate ambele sindicate existente la nivelul uzinei ploieştene. Primul termen al acelui proces este pe 21 octombrie. Muncitorii au renunţat, în cele din urmă, la greva începută la mijlocul acestei veri, însă tot nu au semnat un contract colectiv.

„Principalul motiv pentru care s-a recurs la disponibilizări a fost scăderea cererii de produse la nivel internaţional. A fost o ultimă soluţie, nedorită de către conducerea societăţii. În ultimii doi ani, comenzile au scăzut cu peste 70%", ne-a declarat Radu Petrescu, purtătorul de cuvânt al companiei, adăugând că „vor mai rămâne aproape 800 de angajaţi. Am avut multe runde de negocieri cu sindicaliştii, care au rămas foarte conservatori. Cer foarte multe lucruri, pe care fabrica nu le poate oferi".

CITIŢI ŞI:

Aproape 800 de angajați ai UPETROM au pichetat Prefectura Prahova

Angajaţii UPETROM au intrat în grevă generală

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite