Portret: Mehrzad Moghazehi este persanul care face cadouri ploieştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mehrzad are un magazin de cadouri în Ploieşti
Mehrzad are un magazin de cadouri în Ploieşti

Venit de 20 de ani în România, iranianul Mehrzad Moghazehi conduce o afacere de succes în domeniul cadourilor şi jucăriilor.

Mehrzad Moghazehi are o viaţă ca de poveste şi, ceea ce este şi mai important, îi scrie zilnic, cu pasiune şi responsabilitate, următoarele file. S-a născut la Teheran, într-o familie de comercianţi şi chiar despre el îşi aminteşte că avea "meseria" în sânge. "Făceam comerţ încă de la şcoală când vindeam surprize de la gumă şi abţibilduri. Partea bună este că, atunci când am venit în România, în 1991, ştiam ceva despre această ţară: Hagi, Cămătaru şi Lăcătuş, singurii fotbalişti care apăreau pe surprize. În rest, nici măcar nu aveam idee dacă este în Europa sau pe alt continent", spune Mehrzad.

Deşi aveau o viaţă prosperă în ţara natală, părinţii lui Mehrzad au dorit să emigreze în Canada din cauza amplorii pe care o luase consumul de droguri în Iran şi au dorit să-şi proteje cei patru copii, încă mici, de această tentaţie. Nu puteau emigra direct în lipsa unei ambasade a Canadei, aşa că au venit în România şi au deschis unul dintre primele angrouri din Ploieşti. Confruntată cu un deces timpuriu al tatălui, familia s-a ocupat de afacere, dar, în 2003, angroul a falimentat.

Singurii iranieni din Ploieşti

Mehrzad a urmat cursurile Liceului Iranian din Bucureşti, iar la finalizarea acestuia s-a apucat imediat de muncă. "Am lucrat în multe locuri, m-am apucat de facultate, iar în 2006 am deschis un magazin de decoraţiuni interioare, cadouri, jucării şi papetărie în Ploieşti. Observasem că, dacă vroiai să dăruieşti ceva mai deosebit, nu aveai de unde alege", spune Mehrzad. La Gifts&Toys poţi găsi, de altfel, alamă şi obiecte lucrate manual în India, narghilele din Orient sau jucării educative din Israel. Persoanele care trec pragul magazinului sunt, de obicei, clienţi fideli, iar dacă nu au fost, cu siguranţă revin atunci când au nevoie de un dar special. "Ca orice afacere, şi a mea trece acum printr-o perioadă mai dificilă, dar, în general, merge pentru că este nevoie întotdeauna de un cadou pentru o aniversare sau de jucării pentru copii", este optimist Mehrzad.

Cu o soţie ploieşteancă şi un copil mic, pe iranian îl încearcă uneori dorul de ţara sa şi nici nu a renunţat la visul tatălui de a emigra în Canada. "Nu mă simt străin în ţara asta, dar nici nu pot spune că îţi oferă multe posibilităţi. În Iran s-au întors mama şi sora mea, eu am rămas în Ploieşti cu fratele meu. Poate, cine ştie, până la urmă vom ajunge şi în Canada, mă gândesc uneori serios. Totul depinde de cum va evolua această lume în perioada următoare", spune misterios persanul. Din ceea ce ştie, el şi fratele său sunt singurii iranieni stabiliţi în Ploieşti.

Ce-i place

Un bucătar de excepţie, cu diplomă, Mehrzad găteşte mâncăruri exotice pentru familie, creează şi experimentează reţete noi. Îi place foarte mult să călătorească şi să citească.

Ce nu-i place

Nu-i plac haosul, nedreptatea şi oamenii care nu vor să se schimbe şi trăiesc exclusiv după modelele învăţate de la strămoşi, după tipare mult depăşite de vremuri.

Cum de vorbiţi atât de bine româneşte?

M.M: După atât de mult timp petrecut în România, ar fi ruşinos pentru mine să nu o ştiu. Am puţin accent persan pentru că vorbesc cu fetiţa şi fratele meu în limba natală, la fel şi cu mulţi dintre partenerii mei de afaceri, dar nu cred că este deranjant.

De altfel, româna lui, foarte corectă gramatical, ar putea face de râs mulţi nativi.

Aveţi extravaganţe?

M.M.: Nu mai multe decât oricare alt om. De exemplu, de câteva luni, încerc să nu mai mănânc carne şi ma pasionează foarte mult literatura ezoterică.

Profil

Născut. 19 octombrie 1980, Teheran, Iran

Familie. Căsătorit, are o fetiţă de doi ani

Studii. Facultatea de Construcţii Bucureşti

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite