Sănătatea elevilor din Prahova stă în mâna a 20 de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetele medicale şcolate din judeţ se confruntă cu o criză acută de specialişti. Doar 20 de medici generalişti şi 110 asistente medicale mai lucrează în dispensarele şcolare din Prahova.

Potrivit datelor oficiale, în cele 215 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din Prahova au mai rămas numai 20 de medici de medicină generală şi 110 asistenţi medicali, care răspund de sănătatea a 60.000 de elevi şi preşcolari.

În Ploieşti lucrează 15 dintre doctori în cele 62 de dispensare şcolare, cărora li se mai alătură şi alţi 24 de stomatologi. Oamenii fac cu greu faţă solicitărilor, în condiţiile în care trebuie să-şi împartă timpul la trei sau chiar la patru şcoli.

Este şi cazul doctorului Manuela Luca, din Ploieşti, care răspunde de elevii de la Colegiile „Jean Monnet" şi „Alexandru Ioan Cuza" şi de la şcolile generale „Radu Stanian" şi „Elena Doamna". Are peste 3.500 de elevi în grijă, iar problemele cele mai mari apar în perioadele vaccinărilor.

„Timpul este foarte scurt, ei sunt foarte mulţi. Încercăm să facem faţă. Avem noroc cu doamnele asistente. De asemenea, nu există medicamente, de multe ori le dăm din rezervele personale. Noi lucrăm după un Ordin al Ministerului Sănătăţii vechi în care anumite medicamente care sunt prescrise nu mai există", ne-a declarat medicul şcolar Manuela Luca.

Printre îndatoririle zilnice, de a oferi asistenţă medicală şi prim-ajutor elevilor, medicul şcolar efectuează triajul epidemiologic şi recontrolul la verificările igienice din şcoală, realizează vaccinările obligatorii în unităţile de învăţământ, prin programele naţionale. Tot ei sunt eliberează trimiteri la medicii specialişti în cazul în care problemele de sănătate ale elevilor le depăşesc competenţa.

Viitorul nu sună deloc bine pentru acest domeniu, în condiţiile în care posturile în tot sistemul bugetar sunt blocate.

„Momentan nu avem ce face în privinţa numărului de medici şcolari. Doi dintre cei care mai erau în Ploieşti s-au pensionat, iar situaţia s-a îngreunat şi mai tare. Noi cerem înţelegere din partea lor, pentru că situaţia este aşa cum este. Fondurile vin de la Ministerul Sănătăţii şi am încercat să le mai suplimentăm şi de la bugetul local în funcţie de necesităţile şcolilor şi de cât ne permitem", ne-a declarat Brânduşa Pietraru, directorul Administraţiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploieşti.

Deficit în tot judeţul

Nici în celelalte oraşe din Prahova, situaţia medicilor şcolari nu este mai bună. De copiii din Câmpina se ocupă numai doi specialişti şi doi asistenţi medicali care au grijă de cele trei şcoli şi două colegii naţionale din municipiu.

La Sinaia există un singur medic şcolar şi trei asistenţi, care răspund de sănătatea elevilor din patru unităţi didactice. În Breaza, toate instituţiile şcolare sunt verificate de către un singur medic şi trei asistenţi, iar în Vălenii de Munte există un  singurmedic pentru cinci şcoli şi grădiniţe.

Cât despre localităţile unde nu există niciun doctor sau asistent şcolar, în caz de nevoie, singurele soluţii sunt medicul de familie cel mai apropiat sau ambulanţa.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite