Medici de familie din Prahova amendați pentru un ordin de care n-aveau habar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 50 de medici de familie din județul Prahova au fost sancționați de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru că au prescris pacienților anumite  medicamente pentru diabet deși nu mai aveau autorizație în acest sens.

Un nou conflict între CJAS și Colegiul Medicilor Prahova. CJAS a amendat mai mulți doctori de familie pe motiv că aceștia ar fi prescris anumite medicamente pentru diabet deși nu mai avea dreptul să o facă din luna februarie, când a fost emis un Ordin al Ministrului. Reprezentanții CJAS dau vina pentru tot haosul creat pe reprezentanții Colegiului Medicilor care aveau sarcina să-i informeze pe medicii de familie despre noile măsuri.

„Pe 28 februarie a fost emis documentul oficial conform căruia anumite medicamente pentru diabet nu vor mai fi eliberate de către medicii de familie, ci doar de specialiști. Noi am adus la cunoștință acest lucru Colegiului Medicilor din Prahova, care avea obligația să-i informeze pe medicii de familie. În martie nu am efectuat niciun control, lăsându-le doctorilor termen de conformare. În aprilie au fost efectuate primele verificări, în urma cărora 48 de medici din Prahova au fost sancționați pentru că au continuat să prescrie rețete pentru toate tipurile de diabetice, deși nu mai erau autorizați", ne-a declarat Cătălin Tudorache, purtător de cuvânt CJAS Prahova.

Sancțiunile aplicate au constat în tăierea a 10% per capital din veniturile aferente lunii aprilie în cazul a 44 de medici, iar altor patru li s-au oprit 20% din venituri pentru că erau la a doua abatere.

Obligații încurcate

În replică, Simona Schnelbach, președintele Colegiului Medicilor Prahova susține că obligația de informare a doctorilor o are CJAS-ul.

„Medicii de familie au contract cu Casa, nu cu Colegiul Medicilor, prin urmare CJAS trebuie să le aducă la cunoștință tot ce apare nou. Nu s-a întâmplat acest lucru, nu au postat nici pe site informația. Noi le-am spus colegilor noștri despre acest ordin, dar la întrunirile noastre nu vin toți medicii de familie, am pus chiar și pe pagina noastră de web, dar repet, obligația informării este a CJAS-ului", ne-a spus Simona Schnelbach, care este la rândul său medic de familie.
Unii dintre medicii de familie sancționați au depus contestații, urmând ca între 30 și 45 de zile să primească un răspuns, timp în care, conform legislației în vigoare, plățile către cabinetele lor sunt suspendate.

Din toată povestea au de suferit, din nou, pacienții, care sunt plimbați pe drumuri pentru a face rost de rețetă.

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite