Vieţile prahovenilor depind de un morman de rugină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierii, poliţiştii şi medicii de la ambulanţă au în dotare autospeciale foarte vechi.  În parcul auto al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova sunt şi maşini vechi de 20 de ani. Şi Poliţia sau Ambulanţa sosesc la intervenţii în „piese de muzeu"

Prahovenii care apelează la serviciul 112 ajung să-şi pună încrederea într-o colecţie de vechituri. Multe dintre maşinile aflate în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi a Inspectoratului de Poliţie au atins „majoratul". După ani întregi de utilizări zilnice, autospecialele au adunat defecţiuni peste defecţiuni şi sunt mai potrivite pentru casat decât pentru intervenţii de urgenţă. O recunosc chiar şefii serviciilor respective, care, însă, nu pot schimba prea multe şi aşteaptă sprijin de la ministerele care le coordonează activitatea. În condiţiile actuale, vieţile prahovenilor ajung să depindă de nişte autospeciale care ar fi trebuit trimise la casat cu mulţi ani în urmă.

O ambulanţă la 13.400 de oameni

O situaţie foarte gravă se regăseşte la Serviciul de Ambulanţă Prahova. Dacă, la începutul verii, aici erau 66 de autospeciale, în momentul de faţă mai sunt funcţionale doar 61. La o populaţie de aproape 820.000 de locuitori, o ambulanţă ajunge la peste 13.400 de prahoveni. Cele mai vechi, 17 la număr, au aproximativ 15 ani de utilizare. „Acum avem 61 de ambulanţe, restul au fost oprite din circulaţie din cauza vechimii. Ne-ar mai trebui cel puţin 17 pentru a asigura necesarul la nivelul judeţului Prahova. Suntem prinşi în programul Ministerului Sănătăţii, care doreşte să achiziţioneze mai multe autospeciale, din care ne-ar reveni şapte în acest an. Avem speranţe şi pentru anul viitor. La noi există o problemă foarte mare şi cu numărul de conducători auto. Ne lipsesc 16 şi, conform legii, nu avem voie să facem angajări. Cei care au rămas au strâns mii de ore suplimentare, din septembrie 2010 şi până acum", ne-a declarat dr. Daniel Nicolae, directorul SAJ Prahova.

Parcul auto al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino" al judeţului Prahova este dotat cu 84 de autospeciale şi maşini de lucru pentru stingerea incendiilor şi intervenţie în situaţii de urgenţă. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, sergent major Marina Dinu, peste 80% din totalul acestora şi-au depăşit norma de utilizare, având vechimi între 16 şi 20 de ani. La polul opus, cele mai recente dotări, din anul 2008, cuprind 9 ambulanţe SMURD tip „B2" şi „C", două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi trei auspeciale pentru descarcereare.

„Umblăm cu bidonul de ulei la noi"

Nici poliţiştii nu stau mai bine. Cel mai grav este la Transporturi Feroviare. Secţia a primit de la Inspectorat trei maşini, întoarse din drumul spre casare. „La folosim doar la urgenţe majore. Umblăm cu bidonul de ulei la noi, se defectează foarte des şi sunt pline de rugină. Ni s-a întâmplat să se defecteze în timp ce transportam un infractor", ne-a mărturisit comisarul şef Petre Osiceanu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite