Scandalurile de “malpraxis cu bună ştiinţă” de la Spitalul Groazei. Pacienţi morţi cu zile şi „bisturie de unică folosinţă folosite de zeci de ori” la SJU Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a fost în decembrie 2013 în centrul unui scandal naţional. FOTO Adevărul Ploieşti
Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a fost în decembrie 2013 în centrul unui scandal naţional. FOTO Adevărul Ploieşti

În decembrie 2013, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a fost în centrul unui control de amploare, desfăşurat de secretarul de stat Raed Arafat. Moartea cu zile a unui pacient şi declaraţiile publice ale unui chirurg care a vorbit despre “malpraxis cu bună ştiinţă” la SJU Ploieşti s-au finalizat, la acel moment, cu demisia managerului şi recomandarea de închidere, de urgenţă, a unei secţii a celui mai mare spital din Prahova

Controlul Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) a demarat în decembrie 2013 după declaraţiile publice ale chirurgului Dan Oprea, care a vorbit despre „malpraxisul cu bună ştiinţă“ pe care medicii din Ploieşti sunt nevoiţi să îl facă din cauza lipsei de ustensile medicale.

Noi folosim bisturie electrice de unică folosinţă, de zeci de ori. Aţă cu ac sertizat se găseşte sporadic, de bază fiind tot aţa din timpurile doctorului Andreoiu. Pense LigaSure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic - rachetă cosmică... Halate, câmpuri moi, de pe vremea lui Pazvante. Dacă vrei să tratezi un bolnav, nu reuşeşti să foloseşti aceeaşi schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îţi vine să urli când zilnic ţi se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deşi eşti conştient că este malpraxis”, au fost, la acel moment, declaraţiile grave ale chirurgului Oprea.

Cu doar o lună în urmă, în noiembrie 2013, fiica unui pacient internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti acuza medici şi directori, deopotrivă, de tratamentul necorespunzător aplicat bolnavului, de întârzierea transferului şi despre felul în care a fost nevoie de intervenţia secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, ca rudele bărbatului să poată obţină informaţii despre starea acestuia. Transferat prea târziu la Bucureşti, cu un diagnostic necorespunzător, pacientul a murit cu zile.

Chiar în timpul controlul desfăşurat de Raed Arafat la SJU Ploieşti, mai mulţi prahoveni cărora le-au murit rude în unitatea medicală au venit luni să protesteze, cu o portavoce, în faţa spitalului, după ce au aflat de vizita secretarului de stat.

Viorica Stana, mama unui tânăr de 34 de ani, care a murit, după ce, spune ea, fiul acesteia a fost operat prea târziu de apendicită, a cerut lui Raed Arafat să iasă afară, să vorbească cu oamenii. „Vă rog să ieşiţi afară, domnule Arafat, vă aşteaptă lumea care i-a pierdut pe cei dragi în acest spital al morţii, al mizeriei şi al mafiei. Veniţi să discutaţi şi cu noi, nu doar cu cei care vă mint în spital“, a strigat femeia de la portavoce.

Femeia a mai acuzat faptul că la Spitalul Judeţean din Ploieşti „intră gândacii în gura pacienţilor“, iar „şobolanii întind cârpele în wc-uri“, dar şi că se încearcă muşamalizarea cazurilor de malpraxis şi managementul defectuos din spital.

O altă mamă îndoliată a povestit cum, pe 23 decembrie 2008, fiul său, un inginer petrolist de 39 de ani a venit la spital după ce s-a tăiat la piciorul stâng, o rană minoră, iar peste 20 de minute era mort, din cauza unui stop cardiorespirator. „Ni s-a spus doar că a murit, nici acum nu am primit rezultatele oficiale ale necropsiei“, spunea Elena Niculescu.

“Spitalul Groazei”

Toate aceste circumstanţe au pus, cel puţin la acea vreme, o ştampilă fără drept de apel pe SJU Ploieşti, devenit brusc celebru cu denumirea de “Spitalul Groazei”.

Primele concluzii ale controlului s-au referit la „probleme organizatorice majore şi probleme de respectare a structurii spitalului serioase“. După foarte multe presiuni, managerul unităţii medicale, Adrian Strâmbeanu, care a considerat că nu avea absolut nici o vină în ceea ce se întâmpla la SJU Ploieşti, a fost suspendat din funcţie şi ulterior a demisionat.

Un management defectuos şi iresponsabil fără a se ţine cont de pacienţi. Erau probleme evidente pe care orice conducere trebuia să le sesizeze şi să le rezolve”, a sintetizat Raed Arafat rezultatele controlului. Acesta a mai spus că lipsurile de la Spitalul Judeţean Ploieşti nu pot fi puse pe seama finanţării. Ministerul Sănătăţii a întocmit un set de măsuri şi recomandări şi a aplicat şi o amendă de 38.000 de lei spitalului, pentru nerespectarea structurii organizatorice, neefectuarea igienizării şi a dezinsecţiei, precum şi pentru sterilizarea produselor de unică folosinţă.

Grave probleme de igienă

Inspecţia clădirilor a arătat, de exemplu, că în sediul de la Nord unde îşi desfăşoară activitatea secţiile şi compartimentele dechirurgie generală I şi II, chirurgie vasculară, chirurgie plastică, medicină internă I, nefrologie, diabet zaharat, nutritie şi boli metabolice, ortopedie şi traumatologie, cardiologie, neurochirurgie, ATI, neurologie, pediatrie, parte din spaţii necesită lucrări de igienizare.

„La blocul alimentar depozitarea alimentelor se face necorespunzător (carne şi legume în aceeaşi ladă frigorifică, iar în magaziile de alimente sunt depozitate documente şi aparatura IT“, se arăta în raportul Ministerului Sănătăţii.

Cea mai gravă situaţie a fost constatată în sediul de pe Buna Vestire. “În toate spaţiile sunt necesare lucrări de reparţii, igienizare şi modernizare, mobilierul este uzat, tâmplăria este veche şi deteriorată, frigidere uzate şi insuficiente, instalaţii sanitare vechi, uzate, sala de mese cu mobilier uzat şi vechi, vesela ciobită, utilaje şi ustensile din blocul alimentar sunt vechi şi degradate, nu este asigurată rezerva de apă. Blocul alimentar necesită ample lucrări de reparaţii, igienizare şi dotare. La secţia de psihiatrie, la nivelul grupurilor sanitare de la parter, sunt necesare lucrări de reparaţii sau inlocuire a linoleumului”.

„Situaţia în sediul de pe Buna Vestire este extrem de precară, iar aceasta nu poate să funcţioneze ca unitate sanitară”, era verdictul lui Raed Arafat despre această secţie. Secretarul de stat a propus mutarea specializărilor externalizate la SJU Nord şi închiderea de urgenţă a spitalului.

Din păcate, în timpul scurs de atunci, banii, oricum insuficienţi pentru schimbarea la faţă a spitalului şi aducerea lui la normele minimale sanitare, au ajuns pentru “o mică igienizare a saloanelor” de pe Buna Vestire.

„Miniştrii vin şi pleacă, partidele vin şi pleacă, spitalele rămân tot aşa“

Situaţia de după control şi dintotdeauna din sistemul medical românesc a fost sintetizată cel mai bine tot de chirurgul Dan Oprea. „Nu cred că va schimba situaţia în spital, cel puţin pe termen scurt, toate schimbările care trebuie făcute vor necesita o groază de timp, este vorba de bani, de dotări. Până la urmă, noi rămânem cu aceleaşi instrumente, cu aceleaşi deficite în sălile de operaţie, din punct de vedere al materialelor sanitare. Nu cred într-o schimbare majoră, dar speranţa moare ultima“, a spus Dan Oprea la câteva zile după încheierea controlului.

Personal, după acest control, la Ploieşti aş fi vrut să se schimbe condiţiile hoteliere şi problema echipamentelor medicale, a aparaturii şi a medicamentelor. Eu cred că situaţia de la Spitalul Judeţean este similară cu a altor spitale din ţară, nu se recunoaşte situaţia reală din sistem şi atâta vreme cât nu se recunoaşte, nu se vor schimba multe. Miniştrii vin şi pleacă, partidele vin şi pleacă, spitalele rămân tot aşa, de ani şi ani de zile“, a completat chirurgul.

Pe aceeaşi temă

FOTO Spitalul unde nu vrei să ajungi niciodată. Secţia Buna Vestire a SJU Ploieşti, propusă spre desfiinţare pentru „starea precară de igienă“. Toaletele insalubre, saloanele afectate de infiltraţii, mobilierul uzat şi vesela ciobită au fost doar câteva din motivele care l-au determinat, la sfârşitul anului trecut, pe Raed Arafat, să ceară închiderea de urgenţă a sediului de pe Buna Vestire a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti şi mutarea secţiilor în clădirea principală, din nordul oraşului. Nimic nu s-a întâmplat între timp, cu excepţia unor mici lucrări de igienizare.

VIDEO Raed Arafat despre controlul la Spitalul Judeţean Ploieşti: „Sunt probleme organizatorice majore“. Managerul va fi suspendat

Chirurgul Dan Oprea, despre controlul de la SJU Ploieşti: „Miniştrii vin şi pleacă, partidele vin şi pleacă, spitalele rămân tot aşa“

Consiliul Judeţean Prahova a contestat închiderea secţiei Buna Vestire a Spitalului Judeţean

Memoriu al medicilor de la secţia Gastro de pe Buna Vestire: „Nu există motive obiective pentru retrogradarea acestei secţii, care funcţionează cu profit“

VIDEO Protest al pacienţilor la o secţie a SJU Ploieşti, propusă spre desfiinţare

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite