Ploieşti-Portret: Ion Baicu este politologul “îndrăgostit” de Nicolae Iorga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoric român, profesorul Ion Baicu este autorul singurului manual de politologie din Prahova şi un "fan" declarat al marelui Nicolae Iorga.

Chiar dacă s-a născut pe Valea Râmnicului Sărat, într-un străvechi sat, iar şcolile l-au purtat prin alte părţi ale ţării, precum Galaţi sau Iaşi, profesorul Ion Şt. Baicu se consideră " fiu adoptiv al Prahovei". Aici şi-a desfăşurat majoritatea activităţii ştiinţifice, iar lucrările şi studiile publicate nu sunt deloc puţine: 23 de cărţi de istorie şi politologie, peste 100 de studii şi articole în revistele de specialitate, în presa cotidiană şi periodică şi a susţinut peste 100 de conferinţe privind istoria românilor şi a Europei. Chiar şi acum, la 76 de ani, este profesor la o universitate din Braşov după ce, ani de zile, a predat ştiinţele socio-umane studenţilor de la UPG Ploieşti.

Foarte multe dintre aceste studii le-a dedicat lui Nicolae Iorga, savantul şi marele istoric pentru care are o slăbiciune specială. "L-am admirat întotdeauna pe Iorga pentru naţionalismul său, nu unul extremist ci constructiv şi foarte uman. A fost o personalitate excepţională, prea puţin cunoscută tinerilor şi prea puţin apreciată de ceilalţi", spune Ion Baicu. Cartea sa, "Nicolae Iorga şi Prahova" a fost publicată în 2005 de Academia Română.

Interzis de Ceauşescu

În anii 70', pe când era preşedinte al Comitetului de Cultură şi Artă al judeţului Prahova şi se ocupa de reluarea cursurilor Universităţii Populare de Vară de Vălenii de Munte, Ion Baicu a reeditat ziarul care apărea sub egida lui Nicolae Iorga, "Neamul Românesc".

Stilul naţionalist al ziarului l-a deranjat pe Nicolae Ceauşescu care a cerut personal, în 1978, interzicerea acestuia şi sistarea cursurilor la Vălenii de Munte. Abia după 1990, universitatea de aici a putut să activeze din nou. "A fost tragic în primul rând pentru Universitate, era un pol de cultură în zonă", îşi aminteşte profesorul.

Ca profesor, încearcă să nu facă din istorie un domeniu arid şi reuşeşte să atragă tinerii atrăgându-i în culisele acesteia. "Le povestesc foarte mult şi le vorbesc liber despre istorie, fără să urmăresc neapărat litera manualului. Stilul puţin romanţat, poveştile unor personalităţi îi atrage", spune profesorul. Cu toate acestea, spune că a încercat tot timpul să fie obiectiv în privinţa faptelor istorice, deşi uneori i-a fost foarte greu, ba chiar imposibil, pentru că amprenta subiectivităţii este inerentă. "Este foarte greu să te detaşezi, deseori îmi spun că sunt şi văd obiectiv, dar oare chiar aşa să fie? Istoria este prea frumoasă, prea vastă pentru a garanta obiectivitatea totală", crede Ion Baicu.

V-aţi fi dorit să locuiţi în altă parte?

I.B: Copiii mei sunt stabiliţi în SUA, iar eu aş fi putut să mă mut oricând în Canada, dar legăturile cu pământul, cu o căsuţă din Vrancea şi tot ce am făcut aici sunt prea puternice. Nici soţia mea nu îşi doreşte să plece din România, pentru ea am ales să rămânem pentru că a fost, la rândul ei, mereu alături de mine.

Care este ultimul proiect?

I.B: Recent am publicat singurul manual de politologie din Prahova "Politologie în compania muzei Clio", în colaborare cu alţi doi autori. Se simţea nevoia unei astfel de cărţi pentru judeţul nostru şi a fost un proiect de suflet la care am lucrat foarte mult.

Ce-i place

Îi place să studieze şi să citească, ocupaţii cărora le dedică foarte mult timp, dar şi să călătorească prin toată lumea. Este îndrăgostit de Canada pe care o consideră "o mare grădină şi o autentică democraţie".

Ce nu-i place

"Oamenii zgârciţi, invidioşi şi mediocri şi cei care strică atmosfera", după cum se exprimă Ion Baicu. Nici iarna nu este pe placul istoricului pentru că nu suportă frigul.

Profil

Născut. 8 octombrie1934, Rubla, Buzău

Familie. Doi copii şi doi nepoţi

Studii. Facultatea de Istorie-Filologie, Iaşi

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite