Frigul încinge facturile la întreţinere încă din octombrie la Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costurile la întreţinere vor fi în acest sezon rece cu 30-40% mai mari faţă de anul trecut (foto: arhivă Adevărul)
Costurile la întreţinere vor fi în acest sezon rece cu 30-40% mai mari faţă de anul trecut (foto: arhivă Adevărul)

Ploieştenii au, începând de sâmbătă, căldură în calorifere. Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, furnizorul de agent termic din muncipiu a demarat, mai devreme ca în alţi ani, sezonul de încălzire.

Deşi necesară din cauza frigului din ultimele zile, măsura luată de Dalkia Termo Prahova, furnizorul de agent termic din oraş, îi îngrijorează pe ploieşteni, care se vor trezi cu facturi mai mari la întreţinere. Şi asta pentru că aleşii locali au votat, la sfârşitul săptămânii trecute, noul tarif pe gigacalorie pentru populaţie. Astfel, localnicii vor fi nevoiţi să plătească 160 de lei pe gigacalorie, faţă de aproape 140, cât era preţul aprobat în urmă cu doar câteva luni. Important de ştiut este că Primăria Ploieşti va suporta subvenţia la încălzire şi în această iarnă. Astfel, diferenţa de la 160 la 244 de lei va fi acoperită din bugetul local, conform hotărârii adoptate săptămâna trecută.

Proiectul, discutat în şedinţă extraordinară, a fost criticat de consilierii din opoziţie, care au dezvăluit că el nici măcar nu a fost discutat în comisia de utilităţi publice a Consiliului Local înainte de a fi introdus în plen.

„Este un proiect important, de impact asupra populaţiei. Comportamentul primarului, care este iniţiatorul acestui proiect şi care nu a venit astăzi în Consiliul Local pentru a-l discuta, este o lipsă de respect faţă de cetăţeni", a reacţionat consilierul local social-democrat Ion Eparu.

Nu toate caloriferele frig!

Conform informaţiilor furnizate de Dalkia Termo Prahova, căldura nu va fi furnizată la asociaţiile de proprietari care au datorii sau care nu au dorit încheierea de angajamente pentru eşalonarea plăţilor, fie le-au încheiat însă nu le-au respectat. În această situaţie se află 85 de scări de bloc.

Pe primul loc în topul cartierelor unde se înregistrează cele mai mari datorii la întreţinere se situează zona Vest (cu restanţe de peste 50.000 de lei), pe locul doi-Malu Roşu şi pe trei se află zona Nord.

„Cazul cel mai grav este al Asociaţiei de Proprietari PT8 din cartierul Malu Roşu, cu 28 de scări de bloc. Aici facturile restante pentru energia termică şi apă caldă sunt de 5300 lei, sumă la care de adaugă  penalităţi. Sunt bani mulţi de recuperat, şi asta din cauza unui administrator de bloc care se pare că şi-a însuşit banii locatarilor, apoi a murit. Cu datorii mari, şi acum vorbim de rău-platnici, sunt şi blocul nr 21 de pe Strada Romaniţei, din Nord, şi numărul 1 PT 10 din Vest. Mai avem blocul numărul 2 de pe Strada Frăţiei",a precizat Aura Scordaliu, contabil şef la Uniunea Asociaţiilor de Proprietari din Ploieşti.

La asociaţiile de proprietari unde încă sunt lucrări în execuţie, administratorii au obligaţia să anunţe acest lucru pentru a fi evitate eventualele probleme în momentul încărcării instalaţiilor de căldură.

Costuri mai mari

Comparativ cu sezonul rece precedent, când facturile la întreţinere s-au situate între 120 şi 350 de lei, în funcţie de numărul de camere şi de cel al membrilor familiei, anul acesta costurile sunt estimate să fie cu 30-40% mai mari.

Astfel, pentru o garsonieră, tarifele la întreţinere sunt estimate a se situa între 150 şi 200 de lei, pentru un apartament cu două camere între 220 şi 300 de lei, pentru unul cu trei camere între 260 şi 330 de lei, în timp ce pentru un apartament cu patru camere, costurile sunt estimate a ajunge şi până la 400 de lei.

Începând de săptămâna trecută, Dalkia a început furnizarea formularelor pentru subvenţia la căldură, reducere care se va acorda însă pentru intervalul noiembrie - martie. Astfel, costurile întreţinerii aferente lunii octombrie vor fi suportate integral de către toţi ploieştenii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite