Tăticii scapă de concedieri cu ajutorul postnatalului. Peste 1300 de bărbați din Prahova fentează criza cu biberonul în mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siguranța unui venit, dar și faptul că scapă de grija concedierilor sunt principalele motive pentru care tot mai mulți tătici sunt dispuși să intre în concediul pentru creșterea copilului.

Față de anii precedenți, în ultima vreme, numărul taților care intră în concediul de creștere a copilului aproape s-a dublat, la nivelul județului.  

 Un nou job

Gabriel Brăilă este unul dintre cei 1300 de tătici prahoveni care au optat pentru un nou „job", cel de... dădacă. Nu a intrat în concediu de creștere a copilului încă de când s-a născut fiul său, în ianuarie 2010, ci a preluat în urmă cu o lună această sarcină de la soția sa, care s-a reîntors la serviciu.

A primit o ofertă de lucru de nerefuzat, ne-am sfătuit și am ajuns la concluzia că ne va fi cel mai bine dacă va accepta noul job și voi sta eu acasă cu cel mic, până când va împlini vârsta de doi ani. Pe de altă parte, la firma la care lucram lucrurile începuseră să se înrăutățească, apăruseră întârzieri de salarii, stresul era foarte mare. E drept că îngrijirea celui mic implică responsabilități foarte multe și foarte mari, dar mi-a plăcut să mă implic încă din prima zi de când a venit acasă de la Maternitate, iar acum schimbatul scutecului, pregătirea mesei mi se par floare la ureche", ne-a declarat Gabriel Brăilă, care s-a convins de faptul că „job"-ul de părinte este unul căruia trebuie să i se dedice 24 din 24 de ore.

Înainte să intre în concediul de creștere a copilului, interlocutorul nostru s-a lovit de barierele birocratice. A fost nevoit să întocmească un nou dosar cu actele necesare primirii indemnizației, la care s-au adăugat și noi cereri și dovezi de reluare a activității pe care a trebuit să le depună soția lui.

„Trebuie să faci zeci de drumuri, să depui zeci de declarații. Au fost momente în care îmi venea să renunț. Probabil că ăsta le este și interesul", ne-a mărturisit Gabriel Brăilă.

„Cărările" indemnizației

Pentru a beneficia de drepturile financiare, părinții trebuie să depună la primăria din localitatea de domiciliu o copie a cărții de identitate, a  certificatului de naştere al copilului, dovada eliberată de angajator privind veniturile realizate, dar și pe cea cu suspendarea activităţii pe durata concediului postanatal.

În cazul schimbării titularului de indemnizație, dosarul va conține și cererea celuilalt părinte prin care renunță în favoarea soțului și dovada reluării activității.

Începând cu 1 ianuarie 2011, persoanele care, în anul anterior naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pot beneficia opţional fie de concediu pentru creşterea copilului până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară, fie de unul de doi ani. Indemnizația este stabilită în funcție de durata concediului și este cuprinsă între 600 și 3400 lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite