INIȚIATIVĂ Grădiniţe fără vacanţă, pentru părinții ocupați din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre grădiniţele particulare din Prahova îşi vor menţine porţile deschise şi pe durata verii. Pentru a veni în ajutorul părinţilor care nu au cu cine să-şi lase copiii, dar şi pentru că este rost de profit, instituţiile preşcolare vor funcţiona în regim normal și în vacanța de vară.

Conducerile unităţilor de profil au speculat şi schimbările legislative în privinţa concediului de creştere a copilului şi şi-au adaptat din mers condiţiile de înscriere. Astfel, unele dintre ele îi acceptă şi pe micuţii care au împlinit un an, dar cu condiţia ca aceştia să fi început să meargă.

„Aceşti copii sunt în grija unor asistente medicale pentru că au nevoie de o cu totul altă supraveghere. Se integrează foarte bine în colectivitate, sunt mai sociabili, încep să vorbească mult mai repede. Noi venim şi în ajutorul acelor părinţi care au activităţi în timpul weekend-ului sau merg în delegații, iar la cerere, îi primim pe copii şi sâmbăta, şi duminica. Avem în plan şi un program de găzduire nocturnă a celor mici", ne-a declarat Dana Proca, directorul Grădiniţei particulare „Esperia" din Ploieşti.  

Părinţii care vor să fie la curent cu activitatea celor mici îi pot urmări on-line, datorită camerelor de supraveghere instalate de către cele mai multe dintre unităţile de profil. Pe lângă activităţile recreative, copiii pot urma şi cursuri de pian, dans, balet, informatică sau limbi străine. Dar acestea vor fi reluate, în mod intensiv, de la toamnă, când vor reveni din concedii profesorii care predau aceste cursuri. „Fiind vacanţă, programul este un pic mai liber. Îi scoatem pe micuţi la joacă, mergem în parc atunci când timpul ne permite", ne-a spus Evelina Vlăsceanu, educator la „Grădiniţa de Cristal" din Ploieşti.

Tarifele la astfel de instituţii variază între 400 şi 600 de lei în funcţie de programul ales pentru copil. Cursurile suplimentare sunt taxate separat. Ținând cont că pe piața locală concurența este una mare în rândul grădinițelor particulare, conducerile unor instituții de profil au găsit modalități inedite în a-și atrage clienții. Spre exemplu, părinții care au doi sau mai mulți copii și-i vor înscrie la astfel de unități vor beneficia de reducere.

Un efort financiar

Dincolo de partea financiară, părinții sunt mulțumiți de condițiile în care își lasă copiii pe timpul zilei. Susțin că prichideilor li se acordă mai multă atenție, grupele nu au mai mulți de 15 copii, ceea ce le permite persoanlului unităților preșcolare să-i supravegheze mult mai atent.

"Eu mi-am înscris copilul la grădiniță imediat cum a împlinit doi anișori. Am fost nevoită să mă întorc la serviciu și nu am avut cu cine să-l las. Dar sunt mulțumită de condițiile pe care le-am găsit la grădinița particulară și mai ales de faptul că este deschisă și pe durata verii. Mi-ar fi plăcut să fie una de stat, unde să nu plătesc, dar în Ploiești sunt prea puține atfel de instituții, locurile se ocupă imediat, iar de la 15 iulie intră în vacanță până pe 15 septembrie. E un efort financiar, dar trebuie să ne descurcăm", ne-a declarat Ioana Enache, care și-a înscris băiețelul la o grădiniță care funcționează și pe durata verii.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Prahova îi avertizează pe părinți să se informeze înainte de a-și înscrie copiii la unitățile preșcolare private. Acestea trebuie să fie acreditate de  Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preșcolar (ARACIP), instituția responsabilă de buna funcționare a grădinițelor particulare.

Lege profitabilă

De la 1 ianuarie 2011, legislaţia privind concediul de creştere a copilului s-a modificat. Astfel, părintele care va sta acasă cu copilul poate opta pentru o perioadă de un an în care va primi 75% din veniturile obţinute în anul anterior naşterii copilului sau pentru doi ani în care va primi între 600 şi 1200 de lei în funcţie de salariul avut. Toate schimbările au fost făcute cu garanţia că vor fi construite instituții preșcolare în care să fie îngrijiţi inclusiv sugarii, în cazul în care părinţii doresc să revină mai repede la locul de muncă. Până la ridicarea acestor unităţi, de schimbările legislative profită pe deplin instituţiile preşcolare private.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite