Fotbalistele de la Brazi îmbină plăcerea cu... performanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prahova are trei cluburi de fotbal în prima ligă. Iar judecând după rezultate, fetele de la CS Brazi nu sunt cu nimic mai prejos decât Astra şi Petrolul. Fără contracte de mii de euro, fiţe, maşini de lux, frizuri extravagante şi escapade în cluburi de noapte, fetele de la CS Brazi fac performanţă în prima ligă de fotbal feminin.

La aproape 10 kilometri de Ploieşti, pe un teren separat de izlaz doar printr-un gard metalic, în faţa unei tribune care adăposteşte lejer câteva zeci de spectatori, fetele de la Clubul Sportiv Brazi au reluat pregătirile.

Înfiinţată în vara lui 2010, formaţia a debutat direct în prima ligă naţională de fotbal feminin, deoarece (sau poate ar fi mai corect „din cauză că") sunt foarte puţine echipe doritoare la nivelul întregii ţări. În primul sezon de participare, fetele au terminat pe un incredibil loc 4, din 13 echipe, cu o linie de clasament care conţine 15 victorii, două egluri şi 7 înfrângeri. Pe lângă faptul că este singura reprezentantă a Prahovei în Liga 1, CS Brazi a fost şi prima grupare din mediul rural din istoria competiţiei.

„Dacă n-ar exista oameni sufletişti, de caracter, fotbalul feminin s-ar desfiinţa", Mircea Hagianu, antrenor CS Brazi

Echipa s-a năcut din dorinţa autorităţilor locale de a pune Braziul pe harta României şi pentru alte motive decât combinatul petrochimic sau parcul industrial care-i dau un miros specific aerului de aici. Antrenor este Mircea Hagianu, care deţine şi o şcoală de fotbal în Câmpina. Fetele sunt un exemplu de pasiune şi bun-simţ rar întâlnit în fotbalul românesc. Joacă din plăcerea pentru sport şi din ambiţie. Nu au salarii, în schimb clubul suportă toate costurile pentru pregătire şi deplasări. În sezonul trecut, au avut prime de joc la victorii, 100 de lei pentru cele din deplasări şi 50 acasă. E greu să le convingi să participe, recunosc oamenii din conducerea Clublui Sportiv. Au fost fete care au venit la primele meciuri şi care apoi nu s-au mai prezentat.

Mai greu cu portăriţele

Nu-i de mirare că foarte multe din componentele lotului au până în 21 de ani. Sunt însă şi câteva jucătoare trecute de 30. Sezonul trecut, Magdalena Poenaru, de 39 de ani, a evoluat în cinci partide din tur ca fundaş central, iar în retur  fot rezervă de protar. „Avem două antrenamente pe săptămână, nu ne putem compara cu granzii, Clujul şi Târgu Mureş, care au două pe zi. Avem condiţii bune aici şi o echipă foarte ambiţioasă. Multe fete fac sacrificii mari să vină. Suntem o echipă în reconstrucţie, avem foarte multe începătoare, încercăm să aducem cât mai multe jucătoare de valoare", ne-a povestit antrenorul Mircea Hagianu. „Suntem mândri de aceste fete. Am reuşit acum un an să încropim în grabă o echipă, iar rezultatele au fost peste aşteptări. Bugetul anual al Clubului Sportiv este de aproape 250.000 de lei, pentru toate cele patru secţii", ne-a precizat şi viceprimarul comunei, Leonaş Radu.

image

Vedeta echipei

Mihaela Adriana Burtică este căpitanul şi vedeta echipei, jucătoarea având în palmares peste 80 de meciuri pentru România. La 35 de ani, „Mela" nu poate să renunţe la pasiunea pentru fotbal. Lucrează la condensatoare în combinat, iar după muncă vine la antrenamente. „Când eram mică, unde erau fraţii mei, hop şi eu. Ei s-au apucat de alte sporturi, eu m-am ţinut de fotbal. Joc cât mă mai ţin picioarele, am avantajul că am dus o viaţă sportivă. Îmi doresc foarte mult locul întâi în acest an. Fotbalul feminin este mult mai greu decât la băieţi, nu avem condiţiile şi finanţele lor", ne-a povestit „Mela".

„Îmi vine să mă las când văd că nu sunt ajutată pe teren, uneori jucăm în cinci", Mihaela Burtică, fotbalistă CS Brazi

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite