Afacerile cu statul se fac în familie. Aflaţi AICI cine stă în spatele succesului lui Florin Anghel şi Cristian Vintilescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moda trecerii firmelor pe numele nevestelor a prins şi în Prahova, iar deputatul PDL Florin Anghel sau fostul directorul DSP, Cristian Vintilescu, se pot considera doi soţi foarte mândri. Firmele consoartelor acestora au câştigat milioane de lei din contracte cu statul în ultimii ani.

Inclus mai mulţi ani la rând în topul celor mai bogaţi români, omul de afaceri câmpinean Florin Anghel datorează o bună parte din avere grupului de firme Fibec. Contractele cu statul au înflorit în perioada 2004-2008, cât timp Anghel a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, iar Fibec SA, „bijuteria coroanei", a ajuns, de la un profit declarat de 14 mii de euro în 2003, la 400 de mii la finele mandatului. În această perioadă, Fibec SA a derulat mai multe contracte cu primării din judeţ, o parte din ele finanţate chiar din fonduri europene. În plus, mai mulţi dintre primarii respectivi îi erau subordonaţi pe linie politică lui Anghel, la vremea aceea preşedinte al PC Prahova.

La final de mandat, Fibec SA, la care soţia lui Florin Anghel deţine 33,4 % din acţiuni, contabiliza venituri din afaceri cu statul în valoare de 10 milioane de lei.

După 2009, odată cu începerea mandatului de deputat, firma a încheiat contracte de peste 50 de milioane de lei cu statul. Cel mai mare, de 21 de milioane, a fost semnat în februarie 2010 cu Ecoaqua Călăraşi.

Secăria, printre localităţile preferate

Pe 30 septembrie 2010, Fibec SA a semnat un contract de 5,3 milioane pentru extinderea şi modernizarea reţelei de alimentare cu apă în comuna prahoveană Secăria. În această localitate, Fibec Holding, o altă componentă a grupului de firme din Câmpina, la care Anghel deţine 44,2 % din acţiuni, cumpărase, în 2007, 68,9 de hectare de păşune cu 0,22 euro pe metru pătrat, în vederea ridicării unei staţiuni turistice de cinci stele. În afară de achiziţionarea parcelei, la un preţ jenant de mic, firma lui Anghel a concesionat şi 30,9 hectare de pădure pentru care trebuie să achite o redevenţă de 40.000 de euro într-un interval de timp de 49 de ani.

Pe lângă Fibec Holding, Florin Anghel mai este acţionar la patru societăţi, în vreme ce soţia deţine acţiuni la nu mai puţin de zece firme.

„Fibec SA e specializată, de 10-12 ani, pe reţele de apă şi canalizare, lucrări pe care doar statul le face. Eu nu pot influenţa lucrurile. Nu suntem acţionari majoritari la această firmă. Nu mă ocup de ea de niciun fel, cred că de trei-patru ani nici n-am mai călcat pe acolo", ne-a declarat deputatul Florin Anghel.

Găuri în bugetul judeţului

Numele lui Florin Anghel este implicat într-un contract dubios încheiat în mandatul său la CJ cu firma portugheză Plusvag Investimentos, de pe urma căruia Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de 3,65 milioane de euro adus bugetului judeţului. Actualul preşedinte CJ, Mircea Cosma, a declarat în primăvara acestui an că anchetatorii DNA au solicitat mai multe documente legate de desfăşurarea acelui parteneriat. În 2007, presa locală a dezvăluit că Anghel a devenit asociat cu administratorul Plusvag la o altă societate, care avea ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară.

Bani publici de la spitale

O altă consoartă care desfăşoară contracte cu statul este soţia lui Cristian Anton Vintilescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, care a demisionat zilele trecute. Firma Mediurg, înfiinţată acum 17 de Vintilescu şi deţinută acum de soţie şi băiat, a încheiat contracte de zeci de mii de lei cu spitale din judeţ, pentru servicii de medicina muncii sau transport de urgenţă. Numai în 2010, Mediurg a încheiat contracte de 130.000 de lei cu Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, Spitalul Sinaia, Maternitatea Ploieşti şi Centrul de Sănătate Urlaţi. De fiecare dată, aceastea au fost încredinţate prin cereri de ofertă şi nu prin licitaţii publice.

A renunţat în favoarea consoartei

Potrivit declaraţiei de avere depuse în noiembrie 2010, Vintilescu a încasat în anul respectiv vgenituri şi de la DSP, 25.355 lei, dar şi de la Mediurg, peste 5.800 de lei. El a renunţat, în favoarea soţiei, la funcţia de director general al clinicii medicale abia după ce presa a sesizat conflictul de interese.

„Nu sunt acţionar la Mediurg, familia este cea care se ocupă. Nu există niciun contract semnat între Mediurg şi DSP. N-am cum să răspund pentru celelalte instituţii", ne-a declarat Cristian Vintilescu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite