O nouă criză în sistemul sanitar. Bugetul pentru medicamente a fost epuizat în Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai puţine farmacii mai onorează reţete gratuite şi compensate. Farmaciştii anunţă că de la 1 august fondurile pentru tot anul se vor epuiza.

Multe dintre farmaciile din judeţ refuză să mai elibereze medicamente pe Programele de Sănătate pentru că riscă să nu-şi mai recupereze banii, pe care oricum îi primeau cu întârziere.

În Ploieşti, unele farmacii nu mai eliberează medicamente pentru diabetici pentru că plafonul alocat a fost epuizat, precum şi pentru prahovenii care suferă de boli cardiace sau de astm bronşic. Mai mult decât atât, începând cu data de 1 august este posibil să se sisteze definitiv eliberarea medicamentelor gratuite şi compensate, singura soluţie pe care o au pacienţii fiind aceea de  scoate bani din buzunar pentru a cumpăra doctoriile fără de care nu pot trăi.

„Alerg din farmacie în farmacie pentru a găsi medicamentele  necesare pentru bolile de care sufăr şi peste tot mi se spune că nu se mai acordă. Am o pensie de 1.000 de lei, iar medicamentele m-ar costa puţin peste această sumă dacă aş fi nevoit să le plătesc. Păi de unde bani să achit şi utilităţile, să mănânc?! Probabil că soluţia cea mai bună va fi aceea să mor", ni s-a plâns Gheorghe Tudor, din Ploieşti.

Speranţe în rectificare

Farmaciştii ploieşteni susţin că au aflat de faptul că fondurile pentru medicamentele gratuite şi compensate s-au terminat, însă speră într-o rectificare bugetară.

„S-au epuizat fondurile pentru medicamente gratuite şi compensate şi potrivit Contractului-Cadru se va sista furnizarea de astfel de medicamente dacă nu mai sunt bani. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că au cerut o rectificare bugetară şi că vor fi incluse şi fondurile pentru medicamente. Nu se ştie o dată exactă în acest sens şi nici care va fi suma alocată. Totuşi, trebuie să se ia nişte măsuri astfel încât oamenii să nu rămână fără medicamente", ne-a spus Elena Popescu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Prahova.

„Am fost înştiiţaţi că fondurile pentru mediamente compensate şi gratuite s-au epuizat. Deocamdată am mai dat medicamentele pe care le avem pe stoc, însă s-au terminat cele necesare diabeticilor, celor care suferă de astm bronşic sau de boli cardiace. Soluţia ar fi ca oamenii să scoată bani din buzunare pentru a cumpăra medicamentele de care au nevoie. Totuşi, sperăm să se mai aloce fonduri în judeţ astfel încât pacienţii să nu rămână fără medicamentele vitale", ne-au spus reprezentanţi ai Farmaciei Cesima din Ploieşti.

Chiar dacă farmaciştii încearcă să îi liniştească pe pacienţi, mulţi dintre aceştia au ajuns la capătul răbdărilor. „Lună de lună plătesc pentru medicamente 300 de lei, iar dacă nu aş avea reţetă gratuită şi compensată aş fi nevoit să scot din buzunar aproape 700 de lei. Cum să mai trăieşti în vremurile acestea?! Sper să se găsească o soluţie pentru că sunt multe persoane amărâte care fără medicamente nu ar mai trăi", ne-a spus Mircea Baltag, din Ploieşti.

De la Roxana Crăciun, preşedintele Casei Judeţene de Sănătate Prahova, am aflat că pe luna iulie fondurile nu s-au epuizat, însă, într-adevăr, începând cu luna viitoare nu mai sunt bani pentru medicamente gratuite şi compensate. „Bugetul de peste 114 milioane de lei alocat judeţului Prahova pentru medicamentele gratuite şi compensate este aproape epuizat, iar dacă nu se va face o suplimentare de fonduri, atunci este posibil să se sisteze şi eliberarea acestora după data de 1 august. În această lună credem că ne vom descurca cu suma rămasă disponibilă (11 milioane de lei) şi sperăm să se realizeze rectificarea bugetară astfel încât şi după data de 1 august bolnavii să îşi poată lua medicamentele gratuite şi compensate prescrise de medici", ne-a spus Roxana Crăciun.  

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite