Drumeţie de o zi la Burtică şi Burtosul, o alternativă la staţiunile aglomerate de pe Valea Prahovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trovanţi breaza foto travellerinromânia.ro

Turiştii care vor să evite aglomeraţia de pe pârtiile din staţiunile montane din Prahova au alternativa unei drumeţii pe dealurile din oraşul Breaza. Sunt atracţii spectaculoase aici, puţin promovate, dar care, începând din luna ianuarie 2021, pot fi descoperite folosind o aplicaţie dezvoltată de travellerinromania.com.

Dealul cu trovanţi, fagul prinţesei, poiana Lazului, liziera de pini sau parcul Bârncoveanu sunt doar o mică parte din locurile pe care le-aţi putea vizita într-o drumeţie prin Breaza, oraşul despre care se spune că ar avea cel mai pur aer din România.

Descoeprirea principalelor atracţii turistice din Breaza se poate face uşor, folosind aplicaţia implementată de travellerinromânia.ro.

”Orice turist o sa treaca pe aici, o sa identifice placuţele de informare cu cod Q.R. montate de noi, vor scana codul şi vor afla informaţii foarte interesante despre istoria clădirii sau a monumentului pe care se afla placuţa”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a asociaţiei Călător prin România.

trovanţi breaza foto travellerinromânia.ro

Trovanţii din Breaza FOTO travellerinromania.com

Pe lista obiectivelor şi monumentelor istorice din proiect, se află: Dealul cu trovanţi, formaţiuni geologice predominant sferice, de mari dimensiuni, formate prin cimientarea nisipului.

”Pietrele imense din nisip de la Breaza au forme bizare, motiv pentru care au fost <<botezate>> cu nume haioase. Două dintre pietre au devenit „Gemenii”. O altă formaţiune este „Burtica”, iar o alta „Burtosul”. Nu lipseşte însă una dintre cele mai interesante formaţiuni din nisip. Este vorba despre „Străjerul”, porţiune elipsoidală din stratul de nisip, cimentată de apele calcaroase, care poate fi observată într-o zonă de unde se poate vedea întreaga aşezare din zonă”, conform travellerinromânia.ro.

fagul printesei breaza foto travellerinromânia.ro

Fagul Prinţesei Breaza FOTO travellerinromânia.ro

Un alt loc unde merită vizitat este poiana unde se află Fagul Prinţesei. Despre el aflăm de pe aceeaşi aplicaţie că aici obişnuia să poposească principesa Zoe Bibescu-Brâncoveanu, stăpâna moşiei Breaza. În jurul acesui fag s-au ţesut o serie de legende. Se spune chiar că sub ramurile sale ar fi făcut popas vestitul haiduc Iancu Jianu, evadat din ocnele de la Telega. Aici se poate ajunge pe un pitoresc traseu de drumeţie în circuit, aflat în curs de marcare (triunghi roşu), ce pleacă din oraş şi trece prin valea Târsei şi pădurea Lazului, ne anunţă reprezentanţii asociaţiei travellerinromânia.ro.

liziera pini breaza foto travellerinromânia.ro

Liziera de pini din Breaza FOTO travellerinromânia.ro

Liziera de pini din Breaza oferă un spectacol iubitorilor de natură şi drumeţie. Este o lizieră plantată cu pini în veacul al XIX-lea de către proprietarii moşiei Breaza, familia Bibescu-Brâncoveanu, potrivit sursei citate. Este o zonă cunoscută inclusive de iubitorii de fotografie, pentru că oferă o privelişte de la înălţime a întregii aşezări.

”Sunt mai multe variante de ajuns la liziera de pini, dar cea mai uşoară cale este să urcaţi pe strada Lazului – la stânga în prima curbă a serpentinelor de la Capu Câmpului (sau dreapta în ultima curbă, dacă urcaţi dinspre Gura Beliei). Se ajunge în Poiana Mare a Lazului, iar apoi prin pădurea de fag se urcă uşor până la fostul drum de care, actual DJ 206. De acolo în stânga şi apoi uşor urcuş la dreapta se ajunge la liziera de pini. Întoarcerea poate fi pe strada Plaiului sau pentru cei care vor un traseu mai lung se poate continua traseul pe DJ 206, drum prin pădure, până la str. Tălii de unde se coboară în str. 30 Decembrie în Gura Beliei”, sunt informaţiile oferite de travellerinromânia.ro.

Pe lista obiectivelor turistice află inclusive bisericile din Breaza, fiecare cu povestea ei. Vizitarea lăcaşelor de cult poate fi făcută într-o singură zi, iar informaţiile despre aceste fiecare biserică în parte pot fi aflate prin aceeaşi aplicaţie, identificând plăcuţa cu codul Q.R.

Pe aceeaşi temă:

Alternativă la potecile aglomerate din Bucegi. Salvamontiştii au marcat un nou traseu turistic în Munţii Baiului

Drumeţie la Vârful Omu, în zi de weekend: „Duhoarea de budă plină a ţinut pînă la cinci minute de mers de cabana Mălăieşti“ 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite