Criză de sânge în Prahova! Deficitul cel mai mare este la grupele A şi AB cu RH negativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe timp de vară deficitul de sânge, mai ales la grupele rare, cu RH negativ, se acutizează, în condiţiile în care numărul donatorilor scade. Problemele în cazul sângelui cu RH negativ sunt generate şi de faptul că transfuziile se fac „grupă pe grupă", nemaifiind valabile compatibilităţile din cazul tipurilor de sânge cu RH pozitiv.

Există cazuri în care pacienţii care au aceste grupe trebuie să aştepte zile bune sau chiar săptămâni până li se găseşte un donator compatibil.

În prezent, deficitul cel mai mare se înregistrează în cazul grupelor A şi AB IV, cu RH negativ, unde la Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) Prahova există în stoc trei, respectiv o pungă de sânge.

„De obicei, de sânge are nevoie o persoană care a suferit un accident grav, o intervenţie chirurgicală, unde sunt necesare mai multe pungi. În cazul oamenilor cu RH negativ apelăm la donatorii care au această particularitate şi pe care îi avem în baza de date, dacă nu facem faţă cu sângele pe care-l avem pe stoc. Din fericire oamenii sunt săritori şi ori de câte ori i-am contactat au răspuns solicitărilor noastre", ne-a declarat Georgeta Hanganu, directorul CTS Prahova.

Alina Popa, în vârstă de 26 de ani, este una dintre ploieştencele cu o grupă rară de sânge, care şi-a făcut un obicei din a dona în ultimii patru ani. Ştie că persoanele care fac acest gest au întâietate în cazul în care ele sau vreo rudă de-a lor ar avea nevoie de transfuzii.

„Eu am grupa A negativ. Am aflat în urmă cu ceva timp de dreptul donatorilor, iar în cazul în care eu sau copiii mei vom avea nevoie nu vom fi trecuţi pe listele de aşteptare, noi având prioritate. Acest lucru, dar şi motivaţia personală că fac un bine unor oameni aflaţi în dificultate sunt lucrurile care mă determină să vin de trei-patru ori pe an să donez. Din beneficiile pe care le obţin aici îmi ajunge doar să le fac poftele copiilor într-o zi, dar pentru mine înseamnă mult şi acest lucru", ne-a mărturisit Alina Popa.

Pentru a putea dona, persoanele care fac acest gest trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, să fie sănătoase. Înainte de a intra în sala de donare noi le facem obligatoriu un set de analize. Există şi cazuri în care unii află abia aici că suferă de anumite afecţiuni.

Şi beneficiile contează!

La CTS Prahova, se prezintă lunar, între 1300 şi 1500 de donatori, dintre care doar 15% au RH negativ. Numărul acestora scade pe durata verii, când sunt înregistrate şi perioadele de concedii. Unii dintre donatorii care vin aici o fac şi pentru beneficiile oferite prin lege.

Aceştia primesc o zi liberă de la serviciu, şapte tichete de masă în valoare totală de 63 de lei, în cazul în care sunt din afara localităţii li se decontează transportul, iar dacă sunt din Ploieşti primesc reducere de 50% pentru o lună la un abonament RATP.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite