Distracţii moderne. Escape Room, locul din care evadezi dacă îţi pui mintea la contribuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacătul care asigură ieşirea din Escape Room. FOTOX3M Escape Room Ploieşti
Lacătul care asigură ieşirea din Escape Room. FOTOX3M Escape Room Ploieşti

Distracţia ţine pasul cu timpurile, iar printre noutăţile în materie sunt experienţele de tip Escape Room, locuri din care „evadezi“ în 60 de minute pe baza unor indicii aflate într-o cameră. Îmbinare între logică şi aventură, este recomandată cei cărora le plac jocurile de echipă şi de strategie

Distracţia de tip Escape Room a apărut pentru prima dată în România la Cluj, şi ulterior, în Capitală, unde s-a bucurat de un succes fulminant în rândul tinerilor interesaţi de forme noi de distracţie. Chiar dacă este la o aruncătură de băţ de Bucureşti, sau poate tocmai de aceea, Ploieştiul este deficitar la forme şi locuri interesante de a-ţi umple timpul liber.

A fost şi motivul pentru care doi actori din Ploieşti, Adrian şi Simona Ancuţa, proprietari ai unei companii de teatru privat din oraş, au decis să experimenteze şi în Ploieşti Escape Room. „Prima dată am auzit de un Escape Room de la prietenii care încercaseră în Bucureşti aşa ceva. Ar mai fi vrut să meargă, însă nu întotdeauna este uşor să se sincronizeze mai multe persoane şi, în plus, deplasarea, chiar dacă pare aproape, nu este mereu la îndemână. Şi, pentru că aveam foarte multe costume şi recuzită, dar şi angajaţi tineri, care ştiau cu ce se «mănâncă» un Escape Room, am decis să experimentăm şi la Ploieşti. Succesul ne-a depăşit aşteptările“, ne-a spus Adrian Ancuţa.

Evadare din cabina căpitanului de piraţi

Scenariul Escape Room de la Ploieşti presupune ca două până la şapte persoane, naufragiate pe o insulă, sunt capturate de piraţi. Jocul începe în momentul în care sunt închişi într-o cameră, cabina căpitanului unui vas de piraţi care intenţionează să-i vândă în primul port, aflat la 60 de minute distanţă, ca sclavi. Cei închişi în cabină trebuie să evadeze într-o oră cu ajutorul indiciilor aflate într-o cameră.

„Există multe scenarii posibile, cu zombie, piramide, închisori, secretele lui Da Vinci. Am ales tema unui vas de piraţi, iar cei care ajung în respectiva cameră sunt impresionaţi de modul în care am reprodus un astfel de interior. O mare parte din misterul jocului este aceea că nimeni nu ştie cum arată camera în care sunt închişi. Încă de când se deschide uşa este o transpunere foarte realistă în atmosfera jocului“, ne-a spus Costin Pană, cel care s-a ocupat de toate detaliile Escape Room-ului de la Ploieşti.

image

Decorul camerei a fost minuţios pregătit pentru o atmosferă cât mai credibilă. FOTO X3M Escape Room Ploieşti

Din momentul în care sunt închişi în cameră, „naufragiaţii“ trebuie să-şi pună mintea la contribuţie pentru a scăpa rezolvând misterele, puzzle-urile şi jocurile de logică din cameră. „Chiar dacă pare o simplă distracţie, este solicitantă, presupune atenţie şi mult spirit de echipă. De aceea este preferat şi pentru team-building-uri, un mod de a verifica cum colaborează, sau nu, angajaţii unei companii“, mai spune Adrian Ancuţa.

Persoanele închise în cameră sunt urmărite în timp real, cu ajutorul camerelor video, de echipa Escape Room, iar în cazul în care ajung în impas au dreptul la patru indicii. Dacă nici cu ajutorul acestora nu reuşesc să găsească cheia căpitanului vasului de piraţi, au pierdut jocul.

La final, cei care au participat la joc primesc şi un feedback din partea echipei, li se explică ce ar fi trebuit să facă, unde ar fi trebuit să fie atenţi, cum ar fi rezolvat mai bine puzzle-urile dacă îşi împărţeau sarcinile etc.

Nu este un joc pentru oricine

Fiind un joc solicitant, amatorii de distracţie au şi reacţii neaşteptate. „S-a întâmplat şi ca unii dintre cei închişi să se enerveze foarte tare, să trântească obiectele care nu se deschideau în mod clasic, să ceară să fie scoşi înainte de a trece cele 60 de minute. Este un lucru de reţinut. Chiar dacă este în sine o distracţie, nu este pentru toată lumea, ci pentru persoane open-minded, logice, dispuse să concureze permanent şi să câştige. Şi, în egală măsură, dispuse să piardă. Majoritatea celor care îl experimentează, totuşi, ies din cameră spunând «Mai vreau!»“, mai spune Costin Pană.

Dificultatea jocului este şi una demonstrată statistic. Din aproximativ 15 echipe care îl joacă săptămânal, una, maximum două evadează în timp util. Pe de altă parte, însă, trei copii, cu vârste între 10 şi 12 ani, au reuşit să rezolve misterul, cu ajutor minim din partea echipei de la Escape Room.

escape room ploiesti foto x3m

La final, participanţii primesc o fotografie, dar şi feedback. FOTO X3M Escape Room Ploieşti

O experienţă de tip Escape Room costă la Ploieşti 40 de lei de persoană, iar la joc pot participa echipe formate din minimum două şi maximum şapte persoane. Pentru elevi şi studenţi, preţul este de 35 de lei. Tot 35 de lei costă experienţa pentru toată lumea în cursul săptămânii, între 11.00 şi 17.00, numai cu rezervare. La final, participanţii primesc o fotografie şi o diplomă de supravieţuitor sau.. de sclav.

Pe aceeaşi temă

Afacerea Escape the Room, un joc care a început să facă furori şi în România. Cum să faci profit încuindu-i pe alţii într-o cameră din care cu greu se poate evada. În ultimul an, în Bucureşti au fost deschise zeci de locuri special amenajate pentru cei care vor „să evadeze“ alături de prieteni. Afacerea Escape the Room a avut un succes incredibil încă de la început: ce poate fi mai profitabil şi totodată distractiv decât să încui oameni într-o încăpere din care cu greu se poate ieşi, iar pentru asta să încasezi bani?

Povestea tânărului care şi-a transformat casa, cu 20.000 de euro, într-o închisoare: „Oamenii se programează ca să evadeze de aici“. În ultima vreme, în Bucureşti au fost deschise zeci de locuri special amenajate pentru cei care vor „să evadeze“ alături de prieteni. „Escape the room“ este un joc care a devenit superpopular în Capitală şi care se joacă acum doar pe bază de programare. „Adevărul“ vă spune povestea celor două camere din RoomXcape.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite