Talentul unor copii din Puchenii Mari, ținut „ascuns“ de sărăcie și nepăsare FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desenele copiilor din Pucheni au fost expuse, în cei 10 ani de funcționare ai clubului, o singură dată
Desenele copiilor din Pucheni au fost expuse, în cei 10 ani de funcționare ai clubului, o singură dată

O mână de copii, cu vârste între 7 și 14 ani, din localitatea prahoveană Puchenii Mari au reușit să atragă atenția prin talentul lor aparte. Sunt maeștri la desenele în creion.

Cei mici au realizat diverse lucrări, ale căror eroi sunt fie din desenele animate, fie cele surprinse în viața de zi cu zi sau scriitori și personaje istorice. Au reușit să și expună câteva dintre creațiile lor, care încântă ochiul prin frumusețea imaginilor, tinerețea și naturalețea talentului. Totul se întâmplă sub atenta coordonare a Roxanei Ștefănescu, bibliotecară în Puchenii Mari și, care la rându-i se laudă cu o serie de desene în cărbune, multe dintre ele putând fi admirate pe pereții Bibliotecii din comună.

A insistat să descopere latura artistică a tuturor copiilor care au vrut să-și umple timpul liber altfel decât în fața calculatorului sau televizorului. Cei care nu au talent la desen sau pictură au putut încerca origami sau să realizeze diverse creații din materiale 100% naturale.

Desene în creion, realizate de câțiva copii talentați din localitatea prahoveană Pucheni

VEDEȚI AICI MAI MULTE DESENE ÎN CREION ȘI ACUARELĂ ALE COPIILOR DIN PUCHENI

Cerc de desen la Bibliotecă

Colaborarea cu cei mici, care a dus ulterior la înființarea cercului de desen din Puchenii Mari a început dintr-o pură întâmplare, în urmă cu aproape 12 ani.

„Prin vara anului 2000 m-am hotărât să schimb un pic aspectul interior al locului de muncă. Fiind pasionată de desen, am îmbinat utilul cu plăcutul și am început să creionez portretele marilor scriitori. Într-una din zile, când făceam tabloul lui Ion Luca Caragiale, unul dintre copiii care veniseră să împrumute cărți a fost atras de activitatea mea. Băiatul, în vârstă de 10-11 ani pe atunci, mi-a cerut voie să deseneze și el un portret. Am rămas plăcut impresionată de ceea ce am văzut la final. O lucrare reușită, realizată de mâna unui copil. Și vorbim despre talent natural, neșlefuit. El a fost cel care a deschis ușa colaborării mele cu elevii pricepuți la desen", ne-a povestit Roxana Ștefănescu.

 În vara acelui an, copiii care au trecut pragul bibliotecii s-au arătat interesați mai mult de desen decât de lectură. Entuziasmați de maniera în care personajele pe care le vedeau în desenele animate sau animalele, plantele prindeau contur pe foile de desen la Roxanei Ștefănescu, micuții au fost dornici să încerce „comunicarea" cu creionul. Au privit, au încercat, iar unii dintre ei au reușit chiar să-și întreacă maestrul.

Desene în creion, realizate de câțiva copii talentați din localitatea prahoveană Pucheni

CLICK AICI PENTRU A VEDEA MAI MULTE PICTURI ALE MICILOR ARTIȘTI DIN PUCHENI

„Este minunat să lucrezi cu copiii pentru că au o imaginație extraordinar de bogată și sunt foarte ambițioși. Au urmat desene fără gumă, lucrări la teoria culorii, desene în acuarelă. Am realizat și câteva concursuri la nivelul comunei, expoziții în școli. Treptat am trecut la icoanele pe sticlă și felicitări", ne-a spus coordonatoarea cercului de desen din Pucheni.

Talente pierdute...

Din păcate, pasiunea și talentul multora dintre copiii care au participat la cercul de desen din comuna prahoveană nu au fost fructificate și în timp. Lipsa unui sediu, activitatea desfășurându-se la Bibliotecă, a posibilităților materiale ale părinților care să contribuie financiar pentru organizarea unor expoziții au fost principalele cauze pentru care multe dintre desenele copiilor din Pucheni au rămas doar pe pereții Bibliotecii sau în dosarele de lucru ale fiecăruia.

„Singura sponsorizare am primit-o în 2004, când am putut merge cu cei mici la Cheia, unde am avut și expoziția cea mai mare și mai importantă a lucrărilor lor. În rest, în afară de bucuria lor de a lucra, de a fi împreună, de a glumi, de a fi într-un mediu frumos, altă satisfacție nu am nici eu, nu au nici eu", ne-a spus cu mare tristețe Roxana Ștefănescu.

Are în medie cam zece copii pe an pe care îi inițiază în tainele desenului. Cam jumătate, după mărturisirile ei, au talent și și l-ar putea șlefui la Liceul de Arte din Ploiești. Însă, este lucru bine știut de puțina importanță acordată artei în mediul rural. A încercat să-i convingă pe părinți că au odrasle talentate la altceva decât Română, Matematică sau Informatică, însă s-a izbit de...ignoranță.

Tabloul vacanțelor perfecte

Pentru copii, însă, acest club „fără nume" din Pucheni este modul lor cel mai frumos de a se relaxa și profită din plin în vacanțele de vară, când merg aproape zilnic să picteze sau să lucreze origami ori figurine din frunze, ghindă, lemn.

„Pe timp de vară lucram lângă pădure, în natură. Ne luam în ghiozdan cele necesare pentru lucru, mâncare, apă și stăteam acolo zi-lumină cu roxana, coordonatoarea noastră. Eu am participat cam trei ani la acest cerc, iar vacanțele petrecute în modul acesta au fost cele mai frumoase pentru mine", ne-a povestit Liviu Lazăr, care acum studiază la un liceu din Ploiești, dar nu la unul cu profil artistic. Dar știe că prima dragoste nu se uită, iar a lui a fost pentru desenul în creion, și  poate pe viitor va reveni asupra desenelor lui, iar caii, subiectul preferat al lucrărilor lui Liviu, vor putea fi admirați și pe simezele marilor galerii de artă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite