Bianca și Andrei, micii noștri dansatori, marii noștri CAMPIONI! Echipele de dans din Ploiești se antrenează pe unde pot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai 10 ani, Bianca Preda şi Andrei Ghiţă sunt vicecampionii României la dans latino și standard. Titlul a fost obţinut chiar la începutul lunii, la Sibiu, unde a avut loc Campionatul Naţional de Dans.

Rezultatul este unul de excepție dacă ținem cont și de faptul că acești copii se antrenează înr-o sală improvizată, subdimesionată, unde se înghesuie 10 suflete. Costumele cu care se prezintă la competiții sunt împrumutate, iar deplasările se fac doar pe cheltuiala părinţilor şi a antrenoarei.

Cei doi campioni sunt în situația altor peste 300 de medaliați prahoveni, la diverse competiții din 2011, care se antrenează cum și pe unde pot, din cauza lipsei bazelor sportive.

Ce recompensă primesc din partea autorităților acești prahoveni care nu știu ce înseamnă copilărie, timp liber, care „respiră" prin sport, care adună medalii după medalii  și sunt cei mai buni ambasadori ai județului și ai României, totodată?! Ignoranță!

O zi cu Bianca și Andrei

De la 6, respectiv 7 ani, Andrei și Bianca își împart orele de studiu cu cele de dans. Petrec  zilnic cam 6-7 ore, uneori chiar și 10-12, în perioada cantonamentelor, pentru a-și sincroniza perfect pașii. Pereche pe ringul de dans sunt, însă, de vreo doi ani și un pic, de când antrenorul Ioana Cristescu i-a  luat sub îndrumarea sa și, într-un moment de inspirație, a hotărât ca ei să trăiască muzica împreună.  Până aici toate bune și frumoase, corespunzătoare unor sportivi care vor să facă performanță.

Dar să-i însoțim pe cei doi într-o zi de antrenament, în care se pun la punct ultimele detalii pentru participarea la unul dintre concursurile de dans.

Este ora 14.00, iar Bianca și Andrei  se întâlnesc pe Bulevardul Castanilor, schimbă câteva vorbe despre cum au mers treburile la școală, ce teme au avut de rezolvat... După câțiva pași, sincronizați perfect și în timpul mersului, micuții noștri intră în curtea Policlinicii de Copii, de pe Bulevard. Nu, nu merg la niciun control, ci la sala de dans, care se găsește în curtea unității sanitare. După ce intră și-și salută antrenorii și colegii, cei doi se schimbă rapid, își pun pantofii de dans și se apucă de încălzire.

Aruncăm o scurtă privire în sala de dans, o încăpere de aproape zece pe paisprezece metri , la jumătate față de suprafața de concurs pe care evoluează, în general, perechile de la acest sport, fără vestiar, fără oglinzi necesare controlului și coordonării mișcărilor, cu numai câteva băncuțe așezate pe lângă perete, unde copiii își lasă ghiozdanele, hainele sau unde își trag un pic sufletul după orele de antrenamente.

„Tot ce vedeți aici este făcut de noi, parchetul a fost înlocuit din cheltuiala antrenorilor și a părinților, la fel și lambriurile, zugrăveala. Au fost necesare pentru a ne putea desfășura activitatea. Aici vin să se antreneze cam 50 de perechi, dar din cauza spațiului îngust trebuie să-i organizăm pe acești copii și adolescenți pe grupe. Chiar dacă unii ar vrea să stea mai mult la antrenamente, nu prea pot pentru că nu există loc unde să danseze din moment ce vin celelelate perechi. Este adevărat că dansul nu este un sport olimpic, dar este unul frumos, care dezvoltă armonios corpul, unul la care și România a început să aibă rezultate în ultimii ani. Însă, din păcate, este unul căruia nu i se acordă atenția necesară, unul în care nu se investește", ne-a declarat Ioana Cristescu, antrenorul celor doi vicecampioni.

Momentul decisiv

După ore de repetiții, cei doi copii se odihnesc pentru a discuta ultimele amănunte despre concursul la care trebuie să participe. Au nevoie de costumații noi, de bani pentru deplasare, bani de înscriere la competiții... Și, din nou, aceste fonduri trebuie adunate de la antrenori și părinți. De la autorități nu mai așteaptă de multă vreme nimic. Au cerut cândva niște spații pentru prezentări demonstrative, dar au rămas doar cu solicitarea. Și asta pentru că săli de sport în Ploiești nu sunt sau cele în care ar putea face și astfel de spectacole sunt deja ocupate de alte secții ale sportului prahovean.

Bianca și Andrei se resemnează repede cu gândul că și de aceasta dată că vor intra în concurs cu costumații împrumutate. Au înțeles și au acceptat resemnați că părinții nu le pot asigura costumații care costă între 700-1000 de lei pentru băiat și până la 1500 de lei pentru fată. Sume enorme, la care trebuie să le adăugăm și pe cele pentru deplasare, pentru înscriere, iar pe parcursul anului pe cele pentru achiziționarea cursurilor speciale, necesare ca dansatorii să cunoască toate mișcările impuse de regulamentul internațional.

Voință mai presus de ignoranță!

În ciuda tuturor acestor impedimente, neajunsuri, Bianca Preda și Andrei Ghiță fac parte, de aproape doi ani, din lotul național al României, datorită pasiunii, capacității de muncă ieșite din comun și a voinței care, după cum mărturisea antrenoarei lor, de multe ori o întrec pe a adulților. Aproape că nu a existat concurs la care să fi participat și să nu-și fi adjudecat un premiu, deși condițiile de antrenament sunt cele prezentate mai sus. Iar premiile constau doar în medalii, cupe și diplome, nu și în bani!

Dar cei doi copii sunt un „munte" de ambiție, iar munca intensă și dorința de a fi campioni le sincronizează pașii ca nimeni altora... Pe ringul de dans sunt doar ei, Bianca și Andrei, micii noștri dansatori, marii noștri CAMPIONI!

E aproape ora 21.00. Însoțiți, de această dată de părinți, cei doi își iau la revedere de la antrenori și de la colegii lor și se îndreaptă repede spre poarta Policlinicii...

„La revedere, Andrei!", "Pe mâine, Bianca!  Aaaa, știi că dacă vom câștiga și concursul acesta vom obține a 54-a cupă?!"

Dacă vreţi ca aceşti copii să ne reprezinte ţara în continuare la fel de bine ca şi până în prezent şi vreți să le întindeți o mână de ajutor, atunci puteţi afla mai multe detalii, în acest sens, de la antrenorul lor, Ioana Cristescu , la numarul de telefon 0745049514.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite