Rechizitele şcolare golesc buzunarele părinţilor prahoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropierea cu paşi repezi a noului an şcolar le dă fiori multor părinţi prahoveni. Ei trebuie să aloce o anumită sumă din bugetul familiei pentru ghiozdane, caiete, creioane, penare şi uniforme.

De teama scumpirilor, părinţii prahoveni au început deja să ia la pas magazinele şi tarabele cu rechizite şcolare pentru a-şi pregăti odraslele pentru primul clopoţel.

Cei mai mulţi studiază fiecare etichită în căutarea celui mai mic preţ. „Avem bugetul subţiat serios din cauza tăierilor din salariu. Credeam că dacă voi cumpăra din timp voi plăti mai puţin. La un simplu calcul o să cheltuiesc pentru cei doi copii cel puţin 400 de lei. Adică aproape tot salariul meu. Cred că voi mai tăia din lista de cumpărături şi voi lua doar lucrurile strict necesare", ne-a spus Angela Dumitru, din Ploieşti.

Unii comercianţi recunosc că preţurile unor produse sunt exagerate, însă pun totul pe seama calităţii. Totuşi, pe unii părinţi nu-i interesează cât scot din buzunare pentru rechizite. „Acum am luat doar prima parte din produsele trecute pe lista de cumpărături pentru rechizite. Am cumpărat pentru cele două fetiţe care sunt în clasa a III-a, respectiv a V-a pixuri, stilouri, blocuri de desen. Toate acestea m-au costat 100 de lei. Prefer să plătesc mai mult şi să fie marfă de calitate, decât să iau produse ieftine", ne-a spus Tiţa Şerban din Bucov.

Preţuri pentru toate buzunarele

Dacă într-un magazin din Ploieşti ghiozdanele au preţuri cuprinse între 20 şi 50 de lei, în altul părinţii plătesc pentru un astfel de produs între 100 şi 350 de lei. Penarele echipate cu pixuri, cariocă, gumă, creioane costă între 10 lei şi 100 de lei, caietele se vând cu 1,5 lei-4 lei, iar un stilou costă în jur de 15 lei.

La un simplu calcul, un părinte scoate din buzunar pentru a-şi trimite odrasla la şcoală cel puţin 150 de lei, însă costurile cu rechizitele şi ghiozdanul pot depăşi suma de 500 de lei.

La toate acestea se adaugă şi cheltuielile cu uniforma şcolară. Preţul uneia pentru fetiţe variază între 30 de lei şi 80 de lei, iar un costum pentru băieţi costă între 60 de lei şi 120 de lei. Dacă se ia în calcul şi echipamentul necesar pentru orele de sport, atunci bugetul cheltuit pentru a trimite un copil la şcoală este cu mult mai mare.

Pretenţiile copiilor

„Preferinţele celor mici se îndreaptă, în mod evident, spre eroii desenelor animate şi spre starurile muzicale. Avem o întreagă gamă de ghiozdane, penare şi caiete personalizate cu aceste personaje. În timp ce în Occident era Hannah Montana a apus, în Ploieşti rafturile noastre sunt pline de caiete, penare şi ghiozdane cu chipul blondei din renumitul film. Asta pentru că părinţii ţin cont de pretenţiile celor mici", ne-a spus Beatrice Fecioru, administrator al unei papetării din Ploieşti.  

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite