Cum să înveţi o limbă străină cu ajutorul unei aplicaţii. Profesorul virtual insistă până când reuşeşti să pronunţi corect cuvintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul virtual nu te crede pe cuvânt de prima dată, te verifică până se convinge că poţi scrie corect într-o limbă străină
Profesorul virtual nu te crede pe cuvânt de prima dată, te verifică până se convinge că poţi scrie corect într-o limbă străină

Telefonul smart nu mai are cum să lipsească din viaţa de zi cu zi a copiilor. Prin urmare, părinţii trebuie să găsească soluţii pentru ca această “unealtă” să poată fi folosită în avantajul celor mici.

Dincolo de funcţia de comunicare între persoanele aflate la distanţă, telefoanele de ultimă generaţie oferă posibilitatea reală şi gratuită celor care le folosesc să înveţe lucruri noi într-un mod distractiv, fără să fie constrânşi de rigorile unei săli de clasă.

La secţiunea Magazin Play (în sistemul de operare Android) se află mii de aplicaţii, unele dintre ele special create pentru copii şi adolescenţi. Printre acestea, cele mai apreciate sunt aplicaţiile cu ajutorul cărora puteţi învăţa rapid o limbă străină. Pentru a ajunge la aceste aplicaţii, trebuie să selectaţi din Magazin Play butonul Categorii, iar de aici mergeţi direct la secţiunea Educaţie.

În TOP 5 la categoria Educaţie se află Duolingo, o aplicaţie care oferă posibilitatea ca oricine care are măcar 20 de minute libere pe zi să se iniţieze într-o limbă străină sau să aprofundeze cunoştinţele acumulate deja.

Cu această aplicaţie puteţi învăţa să scrieţi, să pronunţaţi, să citiţi în 14 limbi: engleză, franceză, spaniolă, germană, italiană, portugheză, rusă, olandeză, daneză, suedeză, poloneză, turcă etc.

Este ideală pentru copii şi asta pentru că felul în care se învaţă o nouă limbă străină este interactiv. Există un profesor pe care îl auzi, dar nu-l vezi. Nu te ceartă niciodată, are răbdare să formulezi în scris sau oral răspunsul corect de mai multe ori, te avertizează când uiţi să mai exersezi şi nu în ultimul rând permite copilului să rămână cu telefonul în mână, ceea ce ar putea fi cea mai eficientă motivare la acest nivel de vârstă.

Duolingo are peste o sută de milioane de descărcări şi se instalează gratuit.

Practic, o limbă străină se învaţă ca un joc. Porneşti de la un anumit nivel, stabilit prin autoevaluare (începător, mediu, avansat) şi apoi trebuie să răspunzi corect la baterii de întrebări contra timp astfel încât să nu pierzi vieţi şi să poţi trece la nivelul superior.

Aplicaţia s-a gândit la toate categoriile de jucători. Mai întâi eşti întrebat cât timp vrei să dedici învăţării unei limbi străine pe zi, cu variantele, lejer -5 minute, normal- 10 minute, serios – 15 minute, nebunesc – 20 de minute. Următoarea întrebare se referă la nivelul de cunoaştere al unei limbi străine la care utilizatorul consideră că se află: nu stii deoc engleză, începe cu bazele, sau ştii engleză. Urmează un test scurt prin care aplicaţia evaluează utilizatorul, pe care poţi să-l accepţi sau nu.

Dacă accepţi să participi la această evaluare, întrebările pornesc de la cele mai simple, până la unele mai complexe, dar nu neapărat complicate.

De exemplu, ţi se dă o propoziţie în limba română: “Mie nu îmi pare rău” şi o serie de cuvinte în limba engleză, dintre care unele greşit scrise sau care nu se potrivesc, pe care trebuie să le aşezi în ordinea corectă. Selectezi cum consideri că este corect şi apoi te verifici. Important de precizat că în momentul în care selectezi un cuvânt, profesorul virtual pronunţă şi cuvântul astfel încât înveţi şi cum se scrie şi cum se pronunţă corect.

 Un alt fel de exerciţiu verifică modul în care poţi să scrii într-o limbă străină. Astfel, profesorul rosteşte o propoziţie, iar utilizatorul trebuie să o redea în scris. După verificare, aplicaţia avertizează dacă există o greşeală sau propoziţia este scrisă corect.

În cazul în care nu poţi răspunde corect la o întrebare, există variantă să selctezi butonul “treci mai departe”. Aplicaţia este inteligentă. Memorează întrebarea la care nu ai ştiut să răspunzi, astfel că în cursul aceluiaşi test sau în zilele următoare te vei întâlni din nou cu întrebarea peste care ai sărit sau la care ai răspuns greşit. Aici este tot secretul acestei aplicaţii. Profesorul virtual nu-ţi dă notă mică dacă greşeşti şi nu te ceartă, dar nu te lasă până nu înveţi corect.

În plus, verifică dacă nu cumva a fost doar o întâmplare că ai formulat un răspuns corect.

De exemplu, ţi se dă de tradus în limba străină: “Eu salvez elefanţii”, pentru ca mai târziu, în timpul aceluiaşi test, exerciţiul să revină sub, dar sub o formă uşor modificată. “Eu salvez copiii”.

Dacă ţi-ai îndeplinit obiectivul zilnic ales (5, 10, 15 minute etc de libă străină) aplicaţia te premiază cu un cadou. Îţi dă libertatea să nu lucrezi o zi.

Odată ce a trecut de prima evaluare, utilizatorului i se cere să-şi creeze un cont. Un nume şi adresa de mail, nimic mai mult. Şi apoi începe seria de teste. Fiecare decide despre ce vrea să înveţe, despre adverbe, adjective, verbe, locuri, obiecte şi selectează astfel categoria. Când finalizează prima categorie, poate selecta alta. Oricare. Aplicaţia nu impune nimic, nu te obligă la nimic. Îţi dă ţie utilizator libertatea de a alege şi de a decide despre ce vrei să înveţi.

Modalităţile prin care se verifică cunoştinţele de limbă străină diferă: fie ţi se dă un set de cuvinte să le aşezi în ordine corectă, fie ţi se dă o propoziţie în limba română să o traduci în limba străină, fie ţi se dă o propoziţie în limba engleză pe care tu trebuie să o pronunţi corect (există opţiunea microfon pe care trebuie să ţii apăsat în timp ce pronunţi propoziţia dată).

Aplicaţia s-a gândit la tot. Când ai de pronunţat în limba străină ceva anume, poţi refuza în cazul în care nu poţi vorbi cu voce tare la acel moment. Dacă ai o serie de răspunsuri corecte, profesorul virtual ţine să te felicite. Poate că pentru un adult nu contează asta, dar în cazul unor copii, aplauzele pot face minuni.

După realizarea obiectvului zilnic (timpul de minute acordat) aplicaţia te avertizează în acest sens, dar totodată te stimulează. Îţi oferă posibilitatea să continui, iar în schimb vei primi din nou un cadou care te va ajuta pe parcurs.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite