Criză de locuri de veci în Ploieşti: câte persoane mai au unde să fie înmormântate şi cum vor autorităţile să rezolve problema

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraş cu aproape 210.000 de locuitori, Ploieştiul a ajuns, dintr-o întârziere administrativă, într-o situaţie cel puţin sinistră, aceea de a avea, în acest moment, doar 20 de locuri de veci libere în toate cele patru cimitire.

De altfel, trei dintre cele patru cimitire din Ploieşti sunt în regim „închis“ de ani de zile pentru că au o vechime considerabilă şi nu pot fi extinse pentru că sunt amplasate în diverse cartiere ale oraşului.

Singurul cimitir cu locuri de veci disponibile este „Mihai Bravu“, situat la ieşirea estică a Ploieştiului. Cimitirul poate fi extins, însă Primăria întârzie de un an de zile demararea lucrărilor.

„Este cel puţin sinistru, dar am ajuns să avem doar 20 de locuri de veci libere în tot Ploieştiul, în cimitirul Mihai Bravu. Este un «record», din păcate unul trist, în toată existenţa oraşului. Un proiect de extindere a fost aprobat în Consiliul Local în noiembrie 2014, însă demararea lui întârzie, deşi noi facem lună de lună adrese către Direcţia Tehnic a Primăriei. Nici măcar nu este un proiect complicat, este vorba de o defrişare şi nivelare de teren, amenajarea unor alei şi montarea unor stâlpi de iluminat. Terenul este în proprietatea primăriei, astfel că nu există nici complicaţii pe dreptul de proprietate. Pur şi simplu e de neînţeles. Este vorba despre decese, despre oameni, chestii prioritare şi aşa cum s-au făcut eforturi pentru iluminatul ornamental sau alte lucruri, ar trebui găsită o soluţie şi pentru cimitir“, ne-a spus Donald Constantin, directorul Societăţii de Gospodărire Urbană (SGU) Ploieşti, care are în administrare cimitirele din Ploieşti.

Neplatnicii rămân fără locuri de veci

Situaţia ar putea deveni dramatică în cazul unei tragedii colective şi, pentru a preîntâmpina urgenţele, SGU Ploieşti a început să facă notificări către ploieştenii care nu şi-au plătit taxele de concesiune pentru locurile de veci.

„Avem foarte multe cazuri de neplată pentru că un loc de veci este ultimul pe lista de priorităţi a fiecărui om. Însă, dacă există întârzieri mari şi vom fi nevoiţi să asigurăm locuri de veci în urgenţe, vom fi nevoiţi să facem un lucru macabru. Să suspendăm contractele neplătite de peste doi ani şi să luăm locurile de veci înapoi pentru a le concesiona altor ploieşteni. Încercăm să fim oameni, mai ales într-o astfel de situaţie, extrem de neplăcută, de aceea trimitem întâi notificări, să nu provocăm şi mai multă suferinţă“, ne-a mai spus directorul SGU Ploieşti.

Proiectul de extindere a cimitirului existent, pentru care banii sunt deja prevăzuţi, este, în acest moment, în faza de întocmire a caietelor de sarcini. Din păcate şi în ciuda facilităţii proiectului, potrivit lui Donald Constantin, faza de selecţie a ofertelor nu s-a încheiat pentru că nici nu există prea multe firme interesate. Proiectul ar trebui să demareze în cel mai scurt timp având în vedere că se apropie iarna. 

Vă mai recomandăm

„Duşul rece“ primit de ploieşteni în 1832, după vizita generalului Kiseleff. Criticile despre aspectul de Ev Mediu al oraşului au pus bazele modernizării Ploieştiului

Inundaţiile catastrofale din anul 1837 care au urcat oamenii pe case. Cum a fost ras Ploieştiul de puhoaiele dezlănţuite

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite