Creșele private și bonele sunt la mare căutare și în Ploiești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea privind concediul de creștere a copilului, modificată de pe o zi pe alta, își face simțite efectele încă de la început de an. În timp ce pentru părinții care revin la serviciu încep grijile și chletuielile, unele persoane au profitat de situație și au deschis o creșă privată sau își oferă serviciile ca bone.

De la 1 ianuarie 2011, conform Legii privind concediul de creștere a copilului, părintele care stă acasă cu copilul poate opta pentru o perioadă de un an în care va primi 75% din veniturile obţinute în anul anterior naşterii micuțului sau pentru doi ani în care va lua între 600 şi 1200 de lei în funcţie de salariul avut.

De asemenea, părinții pot reveni la serviciu și mai devreme de împlinirea vârstei de un an a copilului și, conform legii, beneficiază  de un stimulent de inserție în cuantum lunar de 500 lei, care se acordă până când micuțul face doi ani. Toate aceste schimbări, însă, au fost făcute cu garanția că pe parcursul anului 2011vor fi construite instituții preșcolare în care să fie îngrijiţi inclusiv sugarii. Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat!

AFLAȚI AICI SITUAȚIA CREȘELOR DE STAT DIN PLOIEȘTI

Până la ridicarea acestor unităţi, de schimbările legislative profită pe deplin creșele private, care s-au adaptat din mers cerințelor. Au înființat grupe noi în care vor fi primiți și micuții sub un an și au suplimentat, de asemenea, și personalul . Totul, bineînțeles, contracost. Tarifele la creșele private din Ploiești variază între 400 și 1000 de lei, în funcție de dotările instituției și programul pentru care optează părinții. Unele dintre ele au deja program non-stop, părinții ocupați, care sunt nevoiți să plece în delegații avțnd posibilitatea să-și lase aici, peste noapte, odraslele.

Căutăm bone instruite și „ieftine"!
Pe de altă parte, din ce în ce mai solicitate sunt bonele. În anunțurile de la mica publicitate, nu există zi în care să nu citești ofertele, dar și cererile pentru îngrijirea, la domiciliu, a sugarilor sau preșcolarilor de către persoane care trebuie să îndeplinească un minimum de cerințe solicitate de către părinți.

Dacă unii le oferă acestor bone contracte de colaborare sau cărți de muncă, foarte mulți, merg însă, la mica înțelegere pentru a scăpa de plata unor taxe suplimentare. În funcție de program, de numărul de copii pe care-l are în grijă, dar și de cerințele pe care trebuie să le îndeplinească, o bonă câștigă lunar, la Ploiești, de la 600 de lei în sus. Georgiana Slabu a rămas fără serviciu în urmă cu aproape trei luni, iar recent o cunoștință i-a propus să aibă grijă de gemenii ei, primind lunar suma de 800 de lei pentru acest serviciu.
„În primă fază am spus că accept, în schimb după ce am mers două zile și am văzut ce responsabilitate este și cât de obositoare este munca de bonă am renunțat. Unul vrea apă, altul vrea joacă, altul vrea să mănânce, trebuie să fii atent să nu cadă, să-i scoți afară, să-i îmbraci adecvat și tot așa. Fără 1300-1500 de lei nu am de gând să merg mai departe. Pentru un singur copil aș accepta de la 800 de lei în sus", ne-a spus Georgiana.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite