Prahovenii pe rit vechi sărbătoresc, astăzi, Ajunul Crăciunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pentru cei mai mulți români, Sărbătorile de iarnă sunt pe sfârșite, pentru unii, cei care respect calendarul iulian sau pe stil vechi, acestea abia încep. Cei din urmă sărbătoresc, astăzi, Ajunul Crăciunului.

În timp ce astăzi cei mai mulţi prahoveni sărbătoresc Boboteaza, ortodocşii de rit vechi se pregătesc pentru Crăciun. În casele gospodarilor ce păstrează ritul vechi este Ajunul Crăciunului. Pregătirile pentru Naşterea Domnului încep din timp, astfel încât, în prima zi de Crăciun (n.r. 7 ianuarie) toată lumea să se ospăteze şi să se bucure de sărbătoare.

Creştinii ortodocşi de stil vechi respectă tradiţiile şi obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea că sărbătorile de iarnă sunt decalate cu 13 zile din cauza refuzului lor de a trece la Calendarul Gregorian. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.

Comunitatea creștinilor de rit vechi din Prahova numără aproape 30 de familii. Dacă pentru viața socială, oamenii respectă calendarul gregorian, în familie este ținut cu strcitețe cel iulian.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite