Bătuţi şi înfometaţi chiar de către cei care le-au dat viaţă. Vedeţi AICI dramele unor copii orfani din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poveştile copiilor orfani sunt de fapt dramele unor micuţi care au trecut prin clipe de coşmar atunci când se aflau în sânul familiei. Unii sunt părăsiţi în maternitate, iar alţii sunt lăsaţi de familie la „casa de copii" pentru că acasă nu există căldură, mâncare sau timp pentru ei.

Complexul de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei" din Ploieşti reprezintă locuinţa a circa 75 de copii cu dizabilităţi din judeţ. Poveştile orfanilor de aici sunt de-a dreptul cutremurătoare, chiar dacă unii dintre ei nici nu şi le pot povesti. „Unii copii au trăit clipe de coşmar în familie. Doi fraţi, de exemplu, care s-au născut sănătoşi, au fost bătuţi cu bestialitate de către tatăl lor când erau bebeluşi pentru că plângeau. Din această cauză ei suferă acum de handicap grav. Unul dintre ei este în stare gravă, nu poate merge, nu vede, nu vorbeşte şi este hrănit cu ajutorul unei sonde. Tatăl a stat ceva ani în închisoare pentru gestul său «patern», însă acum se află în stare de libertate", ne-a declarat Claudia Mihai, psiholog în cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei" din Ploieşti.

Clipe de coşmar

Un alt caz cutremurător este al lui Costică, aşa cum este alintat băiatul de angajaţii centrului de plasament. Părinţii lui trăiau într-o casă de chirpici, pe un deal. Aceasta nu avea geamuri, căldură, curent etc. Într-o zi Costică şi cei patru fraţi au fost încuiaţi în casă de către mama lor, însă nu înainte de a le lăsa o lumânare aprinsă pe o măsuţă. Lumânarea a căzut şi casa a luat foc, cel mai mic dintre copii murind. „Băiatul conştientizează că aici îi este mult mai bine. La început nu mânca altceva în afară de cartofi fierţi, deoarece el nu ştia alt fel de mâncare. În plus, mereu ne cerea ţuică, băutură pe care o primea de la tatăl lui. Acum copilul şi-a schimbat total comportamentul", ne-a mai spus Claudia Mihai.

Chiar dacă acum îi este bine, Costică se gândeşte cu groază la clipele de coşmar prin care a trecut atunci când căsuţa familiei sale a luat foc. „A ars toată casa. Un frate de-al meu a murit. Mi-a fost foarte frică. Eu nu am putut să ies din casă, nu îmi amintesc cine m-a scos de acolo", ne-a povestit băiatul.

La centrul amintit copiii participă la activităţi de socializare, de gimnastică, gospodăreşti, de psihoterapie şi logopedie etc. Unii iau parte şi la serbările care se organizează cu ocazia unor sărbători religioase importante.

Lipsuri materiale

Deşi a mai primit donaţii de la diverse firme sau fundaţii, centrul amintit ar avea nevoie de măsuţe şi scăunele pentru copii, de jucării, dar şi de hăinuţe de vară. De asemenea, ar fi necesar şi un mobilier pentru amenajarea unui loc de joacă mai mare în grădină. În prezent, copiii se relaxează aici pe nişte buşteni improvizaţi de angajaţii centrului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite