Cel mai mare complex olimpic din ţară se va construi lângă Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul se va întinde din zona Mănăstirii Ghighiu (pe fundal) până aproape de serele de la Tătărani Foto: Alex Policală
Complexul se va întinde din zona Mănăstirii Ghighiu (pe fundal) până aproape de serele de la Tătărani Foto: Alex Policală

Autorităţile locale şi judeţene au lansat un proiect estimat la 600 de milioane de euro, pentru construirea unui centru sportiv şi cultural lângă Ploieşti, pe 175 de hectare

Administraţiile din Ploieşti şi Bărcăneşti, Consiliul Judeţean şi Uniunea Generală a Industriaşilor din România s-au asociat pentru a realiza, în sudul Ploieştiului, cel mai mare centru olimpic din ţară. „Ne pasă de Ploieşti", pe numele său, proiectul promovat de preşedintele UGIR Prahova, fostul arbitru internaţional Adrian Moroianu, este cel mai mare de acest gen din sud-estul Europei. Deja Consiliul Judeţean Prahova şi Consiliul Local Ploieşti şi-au dat acordul pentru a intra în această asociere, urmând ca, săptămâna viitoare, proiectul să fie supus dezbaterii şi în CL Bărcăneşti.

Conform planului, campusul sportiv şi cultural urmează să fie realizat la ieşirea din Ploieşti spre Capitală, în Tătărani, comuna Bărcăneşti, pe un teren deţinut de CJ, situat între Mănăstirea Ghighiu şi Liceul Agricol, la stânga şi la dreapta Drumului Naţional 1A. Programul de dezvoltare a zonei metropolitane este gândit pentru perioada 2012-2020, iar costurile pentru toate facilităţile din proiect sunt estimate la 600 de milioane de euro.

Săli polivalente şi academie de fotbal

Conform propunerii prezentate de UGIR, pe ceea ce astăzi este un câmp sterp, acoperit doar de zăpadă, urmează să apară, în următorii opt ani, un centru sportiv şi cultural pe 175 de hectare, care să conţină bazin olimpic de 4.000 de locuri, omologat pentru competiţii olimpice şi mondiale de înot, polo, sărituri în apă şi înot sincron, stadion de atletism cu o capacitate de 7-8 mii de locuri, două săli polivalente, având o capacitate însumată de până la 18.000 de locuri, pentru competiţii olimpice şi mondiale de gimnastică artistică şi ritmică, lupte, taekwondo, handbal, baschet, volei, box, scrimă, tenis de masă şi haltere, un velodrom acoperit, de circa 5.000 de locuri, patinoar acoperit, 4-5 mii de locuri, pentru hochei, curling şi patinaj viteză pe pistă scurtă, terenuri pentru tenis de câmp şi hochei pe iarbă, o academie de fotbal, cu nouă terenuri, patru cu gazon natural, patru cu suprafaţă sintetică şi unul cu nisip, sală de concerte cu până la 10.000 de locuri, teatru de vară, parc de distracţii, parcări şi spaţii de cazare. De asemenea, în zonă mai pot fi dezvoltate fabrici de echipament sportiv, un centru comercial, grădiniţă, creşă şi o policlinică.

Complexul va fi ridicat pe câmpurile dintre Mănăstirea Ghighiu şi Liceul Agricol

Pe lângă acest proiect, Complexul Olimpic din Izvorani, inaugurat în 2008 după o investiţie de 35 de milioane de euro, pare micuţ.

De unde vor veni banii

În afară de finanţările din bugetul local şi judeţean, estimate la 10% din costurile totale, reprezentanţii UGIR spun că au promisiuni din partea Comitetului Olimpic şi a mai multor foruri sportive, care s-au angajat să contribuie cu bani la proiect. De asemenea, multe dintre obicetive pot fi realizate din parteneriate cu diverse firme interesate, în special pentru spaţiile de cazare şi centrele comerciale. În plus, pentru spaţiile sportive, autorităţile pot solicita finanţări europene. Primăria Ploieşti s-a angajat să pună la dispoziţie, într-o primă etapă, 300.000 de lei pentru bazinul olimpic. CJ vine cu terenul şi sume pentru bazinul olimpic şi complexul de atletism, iar Primăria Bărcăneşti asigură utilităţile. „Săptămâna viitoare urmează să intre acest proiect în Consiliul Local. Noi vom asigura utilităţile şi realizarea Planului Urbanistic Zonal. Restul, am înţeles că se va realiza din finanţări locale, de la bugetul de stat şi UE şi din parteneriate cu firme private. Noi am avut o experienţă nefericită cu un investitor care a promis dar n-a mai făcut nimic, sperăm ca de aceastăm dată să se realizeze acest centru", ne-a spus Gheorghe Dima, primarul comunei Bărcăneşti.

„Este un proiect unic în această parte a Europei. Am primit foarte multe promisiuni vizând finanţarea, există un inters puternic din partea mediului de afaceri, iar partea de confinanţare a Consiliului Judeţean şi Primăriei Ploieşti, împreună, va fi de 15-20 de milioane de euro pe an", a explicat consilierul judeţean Adrian Moroianu, înainte de aprobarea proiectului în CJ.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite