Cele mai ciudate candidaturi din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile locale din acest an au creat în Prahova mai multe situaţii inedite. Un candidat a fost înlocuit cu soţia sa, un primar îi lasă locul fiului, iar un alt concurent în cursa electorală spune că a intrat după ce-a fost convins pe Facebook.

Dincolo de lupta electorală, care se va încinge din ce în ce mai tare în următoarele săptămâni, alegerile locale din această vară aduc şi câteva situaţii inedite, ba chiar amuzante în unele localităţi.

Spre exemplu, în mai multe cazuri, actualii edili au renunţat la candidaturi, de voie-de nevoie, în favoarea unor membri ai familiilor lor.

Un caz grăitor este cel înregistrat în comuna Băneşti. Edilul democrat-liberal Petre Ion Costache, aflat în acest moment în arest, îşi lasă soţia să candideze. Evident, „îşi lasă" poate că nu e chiar cea mai inspirată expresie.

Primarul a fost reţinut în luna martie şi se află și acum în arestat preventiv, fiind acuzat de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi conflict de interese. |nainte ca anchetatorii să-și bage nasul în treaba lui Costache, acesta fusese prezentat oficial drept candidat din partea PDL la funcția de primar al comunei Bănești la alegerile din iunie. Acum, Partidul a recurs la o altă soluție. Mai nou, Livia Ion Costache, nimeni alta decât soţia primarului penal, va fi candidatul PDL la Primăria Băneşti.

CITIŢI ŞI:

Soţia primarului arestat din Băneşti candidează din partea PDL

Tot în familie merge cursa electorală şi în comuna Brazi. După patru mandate în care comuna a ocupat un loc fruntaș, la nivel național, din punct de vedere al bugetului local, primarul Ilie Radu, ajuns la 66 de ani, a decis să renunţe la fotoliul pe care l-a ocupat vreme de 16 ani în favoarea unei persoane mai tinere. Aşa a intrat în cursă fiul său, Mircea Radu, candidatul PDL pentru funcția de primar al comunei Brazi.

De altfel, poziția este una tentantă, chiar datorită datorită fondurilor însemnate pe care administrația locală le obţine din taxele şi impozitele încasate de la combinatului petrochimic din localitate şi firmele care au sedii pe teritoriul comunei.

Frate contra frate

Într-o altă comună a judeţului Prahova, alegerile în familie au căpătat cu totul alt înţeles. La Măneşti, doi fraţi sunt rivali... electorali. Constantin Niţoi, viceprimarul comunei, şi Gheorghe Niţoi, secretarul localităţii, au anunţat, amândoi, că vor să câştige Primăria.

Legenda locală spune că secretarul ar fi fost interesat să intre în PNL şi să candideze din partea Uniunii Social Liberale, în vreme ce vicele, membru vechi al PSD, avea același gând. Conform unor surse neoficiale, pentru a se feri de tensiuni interne, conducerea USL Prahova a ales să meargă pe mâna actualului edil, Nicolae Grigore, fost membru PNG. |n această situație, Constantin Niţoi s-a reorientat. Acum va candida din partea PDL şi, în acest moment, stă cel mai bine în sondaje. Ce-i drept, a scăpat și de concurența din familie. Pe ultima sută de metri, fratele său, Gheorghe Nițoi, a abandonat planurile electorale.

Viceversa 

O altă situaţie inedită a apărut în comuna Gorgota, după ce primarul Veronica Ioniţă a trecut de la PDL la PNL. Implicit, edilul a devenit şi candidatul USL-ului la alegerile din această vară, însemnând că a primit un loc la care, cu siguranță, visa un alt liberal. Astfel, după ce i s-a negat şansa de a candida, Ionuţ Dumitru, a făcut trecerea în sens opus, adică de la USL la PDL. Aşa s-a ajuns, cu o lună şi un pic înainte de alegeri, ca principalele două forţe politice din localitate să-şi facă troc cu candidaţii.

După ce a plecat din vechiul partid, primarul Veronica Ioniţă a fost acuzată de foştii colegi că a luat cadourile elctorale cumpărate de PDL şi le-a oferit oamenilor, ca fiind din partea USL-ului.

Convins pe Facebook

La Ploieşti, un candidat susţine că a fost convins să se înscrie în lupta pentru fotoliul de primar de către prietenii de pe reţeaua de socializare Facebook. Este vorba despre jurnalistul Eugen Cristescu. După ce a lansat un grup de iniţiativă civică pe Facebook, acesta a povestit că mai multe persoane l-au îndemnat să candideze. Nu că el nu și-ar fi dorit! Aşa că, animat de planuri ambiţioase, a anunţat că va intra în cursă ca independent. Mai nou, a reuşit să obţină sprijinul PNŢCD.

adevarul.ro îţi va prezenta în campania electorală cele mai interesante informaţii din Prahova despre campanie, alegeri şi candidaţi. Pe adevarul.ro vei putea afla în timp real informaţii despre rezultatele alegerilor locale 2012. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite