Cimitirul din Predești a luat-o la vale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La inundațiile din 2005, zeci de cruci au căzut sau au ajuns în dreptul altor morminte din cauza alunecărilor de teren (foto: Lili Maxim)
La inundațiile din 2005, zeci de cruci au căzut sau au ajuns în dreptul altor morminte din cauza alunecărilor de teren (foto: Lili Maxim)

Sătenii din localitatea prahoveană Predești, comuna Tinosu, nu au liniște nici după moarte. Și asta din cauza cimitirului, care amplasat într-o pantă, a început s-o ia la vale de câțiva ani

Ori de câte ori plouă mai mult, alunecările de teren se reactivează, iar crucile fie se înclină, cad sau ajung în dreptul mormintelor altor răposați.

Situația cea mai critică a fost în 2005 când, din cauza inundațiilor care s-au înregistrat și în Prahova, pământul a luat-o la vale, cu cruci cu tot. Oamenii au încercat să repare situația cum s-au priceput mai bine. Unii au făcut monumente funerare solide, alții au legat crucile de copacii din vecinătatea cimitirului, alții au pus pietre de jur împrejurul mormintelor. Dar munca le-a fost zadarnică, dat fiind că alunecările s-au reactivat, iar când au mers să-și plângă rudele decedate, au constatat că jelesc la alte locuri de veci.

De la plâns, la râs!

A pățit-o și Maria Drușco, care are rudele înmormântate la Predești. Deoarece locuiește la Ploiești și nu poate ajunge prea des la mormintele acestora, atunci când își face drum are parte de tot felul de surprize „sinistre". De una dintre ele se amuză și acum.

„În urmă cu doi ani a fost ceva de râsu'-plânsu' la o pomană pe care i-o făceam mamei mele. Ne-am dus pregătiți cu toate cele pentru astfel de evenimente, ne-am oprit în dreptul crucii cu poza mamei, am aprins lumânări, am început să ne amintim, să plângem, ca la un moment dat să realizăm că ne aflăm la mormântul altui mort. Și din plâns am dat-o-n râs. Asta-i viața. Am remediat cum am putut, am făcut între timp o cruce mai solidă, dar și aceasta s-a cam strâmbat. E locul alunecos, este în pantă și este foarte greu să fixezi ceva acolo. La suprafață mai remediem, dar cine știe ce o fi în pământ, pe unde or fi ajuns morții noștri", ne-a spus Maria Drușco, care susține că de când se știe probleme au tot existat cu locurile de veci de la Predești, însă și localnicii, și autoritățile s-au complăcut în această situație.

Ipoteză care ne-a fost confirmată, de altfel, și de primarul comunei Tinosu, Gabriel Andrei, care susține că, până acum, chiar dacă au existat nemulțumiri în rândul sătenilor, la Primărie nu a fost depusă nicio plângere.

Problemă „înmormântată" din start

Edilul susține că vina le revine concesionarilor locurilor de veci de la Predești pentru imaginea desprinsă parcă din filmele de groază a cimitirului de aici.

„Părerile sunt împărțite. Cimitirul de aici a fost înființat odată cu satul Predești, iar localnicii își au înmormântați acolo și bunicii, și părinții, motiv pentru care nu prea vor să fie mutați de acolo. Își îngrijesc mormintele, își îndreaptă crucile, dar sunt și unii care uită să mai treacă pe la rudele decedate, iar acolo situația este un pic mai critică", a comentat primarul Gabriel Andrei.

Nici imaginea dezolantă a crucilor care sunt, la propriu, una peste alta sau stau să pice dintr-un moment într-altul, și care poate fi observată de către toți cei care circulă pe drumul județean de la Brazi la Șirna, nu i-a determinat pe edili să aibă o inițiativă proprie în acest sens.

„Nu văd de ce am avea o inițiativă pentru amenajarea unor noi locuri de veci în altă parte, dacă nimeni nu ne-a cerut. Dacă vom primi solicitări, poate se vor găsi și soluții, va fi o dezbatere publică, vom vedea un teren disponibil și tot ce se poate face. Dar acest lucru este de durată, nu se face așa, de pe-o zi pe alta", ne-a declarat edilul Andrei.

Cimitirul din Predești are o suprafață de aproape 2.500 metri pătrați, însă  zona în care este amplasat este cunoscută ca fiind una cu probleme din  cauza alunecărilor frecvente de teren de aici.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite